Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχραιμία στη Wall παρά τη γεωπολιτική ανησυχία - Στο +0,35% ο S&P 500 - Περιορίστηκαν οι απώλειες στην Ευρώπη, στο -0,62% ο DAX

Ψυχραιμία στη Wall παρά τη γεωπολιτική ανησυχία - Στο +0,35% ο S&P 500 - Περιορίστηκαν οι απώλειες στην Ευρώπη, στο -0,62% ο DAX
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής
(upd) Ψυχραιμία επικράτησε τη Wall Street, παρά την αυξημένη ανησυχία για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις, μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Soleimani και την κορύφωση της έντασης σε Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο.
Στη σημερινή (6/1) συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,24% στις 28.703,45 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,35% στις 3.246,28 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq κινήθηκε ανοδικά με κέρδη +0,56% στις 9.071,46  μονάδες.

Image

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο επανέρχεται το εμπόριο, καθώς Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στις 15 Ιανουαρίου, για να υπογράψουν ένα προκαταρκτικό εμπορικό σύμφωνο, για να τερματίσουν τον παρατεταμένο εμπορικό τους πόλεμο που ήταν το επίκεντρο της σκέψης των επενδυτών.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wuangh Yee ζήτησε αυτοσυγκράτηση και είπε ότι αντιτίθεται στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ο Γι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, J. Zarif.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και οι μεγαλύτεροι χαμένοι του δείκτη S&P 500

Image
 
Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και οι μεγαλύτεροι χαμένοι του δείκτη Dow Jones

Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και οι μεγαλύτεροι χαμένοι του δείκτη Nasdaq

Image



Περιορίστηκαν οι απώλειες στις ευρωαγορές

Παράλληλα περιοσρίστηκαν οι απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,7% στις 13.126,99 μονάδες, ενώ νωρίτερα η πτώση έφτασε το 2%.
Ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,62% στις 7.575,34 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,51% στις 6.013,59 μονάδες.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, καθώς η δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani αποτέλεσε το έναυσμα για μία σειρά σοβαρών γεγονότων που ακολούθησαν. 
Πέραν της πολεμικής ρητορικής για επικείμενα χτυπήματα της μίας πλευράς στην άλλη, ήδη καταγράφονται το ψήφισμα του Ιρακινού Κοινοβουλίου που ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας και η αποδέσμευση του Ιράν από την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο συνεχίστηκαν και την Κυριακή (5/1) οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, αν και με μικρότερη ένταση.
Σε διπλωματικό επίπεδο η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει κάποιους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς ενώ η Βαγδάτη έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα προηγήθηκαν χρονικά των νέων απειλών του Αμερικανού προέδρου Trump περί δυσανάλογης απάντησης στο Ιράν, εάν πλήξει αμερικανικούς στόχους.
Ο Trump πάντως ανέφερε ότι οι Aμερικανοί έχουν "εγκλωβίσει" 52 στόχους στο Ιράν και θα απαντήσουν άμεσα, βίαια και δυσανάλογα εάν προκληθούν από τους Ιρανούς.
Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα πυρά του και κατά του Ιράκ, απειλώντας το με κυρώσεις που δεν θα έχουν ξαναδεί, εάν επιμείνουν στην απόφαση τους να φύγουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την χώρα.

Image

Άνοδος +1,3% για το brent

Image
 
Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα Δευτέρα (6/1) το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια προσφορά.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδος της τάξεως του +1,3% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 69,41 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως είχε σκαρφαλώσει ακόμα και στα 70,74 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +1,21% στα 63,81 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως η τιμή του είχε διαμορφωθεί στα 64,72 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ περίπου το ένα πέμπτο των αποστολών περνάει μέσα από τα Στενά του Ορμούζ.

Σε υψηλά άνω των έξι ετών ο χρυσός

Isχυρή άνοδο καταγράφει σήμερα Δευτέρα (6/1) ο χρυσός, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.
Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου για τον χρυσό παραδόσεως Φεβρουαρίου 2020 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,68% στα 1.578,55 δολ. ανά ουγγιά, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.
Παράλληλα, το αμερικανικό δολάριο, η πορεία του οποίου είναι αντιστρόφως ανάλογη από αυτή του χρυσού, υποχωρεί κατά -0,12% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 107,94 γεν.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το παλλάδιο «έσπασε» το φράγμα των 2.000 δολ. ανά ουγγιά, αγγίζοντας τα 2.011,48 δολ. ανά ουγγιά, τα οποία αποτελούν ιστορικό υψηλό.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι πιθανό να διατηρήσουν τη δυναμική του χρυσού, καθώς οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στο «ασφαλές καταφύγιο» του πολύτιμου μετάλλου.

Σαουδική Αραβία: Άλμα στα CDS εν μέσω της κρίσης Ιράν - ΗΠΑ

Άλμα καταγράφουν τα CDS της Σαουδικής Αραβίας, εν μέσω της κρίσης  ΗΠΑ - Ιράν, στον απόηχο της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Soleimani, κατόπιν εντολής του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Η αύξηση στην  τιμή του πενταετούς ασφάλιστρου κινδύνου της Σαουδικής Αραβίας είναι οριακά υψηλότερη από αυτήν που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο, όταν πύραυλοι έπληξαν τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.
Ειδικότερα, τα CDS ενισχύονται στις 64 μονάδες βάσης, από 55 μονάδες στις 2 Ιανουαρίου 2020.

Image
 

Nέο χαμηλό για τη μετοχή της Saudi Aramco μετά την IPO, στα 9,18 δολ.

Σε νέα χαμηλά επίπεδα διαπραγματεύεται η μετοχή της Saudi Aramcο, από την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της στις 11 Δεκεμβρίου, μετά την IPO.
Η μετοχή της Aramcο υποχωρούσε 0,14% στα 34,5 ριάλ ή 9,8 δολ.
Ο τίτλος έχει υποχωρήσει κατά 11% από το υψηλό των 38,7 ριάλ.
«Ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 0,5 εκατοστιαίες μονάδες ή και περισσότερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας του Ιράν αλλά και λόγω των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Jason Tuvey, οικονομολόγος ειδικός επί των αναδυόμενων αγορών, σημειώνει το Reuters.
Είπε ότι μια τέτοια σύγκρουση πιθανώς θα πιέσει τις αγορές μετοχών και ομολόγων στη Μέση Ανατολή, αλλά  οι νομισματικές ισοτιμίες των χωρών του Κόλπου προς το δολάριο ΗΠΑ πιθανόν να παραμείνουν άθικτες.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (6/1) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή της εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,91% στις 23.204,86 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,98% στις 2.155,07 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,89% στις 28.198 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -1,30% στις 11.953,36 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,01% στις 3.083,41 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,39% στις 10.698,27 μονάδες.
Όσον αφορά την Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του +0,03% στις 6.735,70 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης IDX Composite καταγράφει απώλειες της τάξεως του -0,90% στις 6.266,71 μονάδες.
Η πλευρά της Τεχεράνης έχει καταστήσει σαφές ότι θα «απαντήσει» στην επίθεση των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να προειδοποιεί ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις εάν συμβεί κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, παρά το γεγονός ότι ο Donald Trump δήλωσε ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Βαγδάτης.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας που αφορούν τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς ο δείκτης απομακρύνθηκε από τα υψηλά επτά μηνών στα οποία είχε βρεθεί τον Νοέμβριο.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες, έναντι 53,5 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η επιβράδυνση θα περιοριστεί στις 53,2 μονάδες.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων διαμορφώθηκε πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων στο τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός επέκτασης ήταν ο ασθενέσθερος των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν επίσης επιβράδυνση σε μηνιαία βάση, ενώ οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν περισσότερο επιφυλακτικές αναφορικά με τη στελέχωση νέου προσωπικού.
«Ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε οριακά στο χαμηλότερο επίπεδε από τον Ιούλιο», δήλωσε ο διευθυντής μακροοικονομικών αναλύσεων της CEBM Group, Zhong Zhengsheng, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να καταγράψει επιτάχυνση στις αρχές του 2020, αλλά θα εξακολουθήσει να περιορίζεται από τη ζήτηση για το υπόλοιπο έτος».
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο μεταποιητικός κλάδος, καταγράφηκε επιβράδυνση στις 52,6 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

www.bankmingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης