Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίστηκε η άνοδος στο πετρέλαιο λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή - Στα 68,91 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Συνεχίστηκε η άνοδος στο πετρέλαιο λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή - Στα 68,91 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε στα 63,21 δολ. ανά βαρέλι
(upd) Ανοδικά κινήθηκε σήμερα Δευτέρα (6/1) το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια προσφορά.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδος της τάξεως του +0,36% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 68,91 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως είχε σκαρφαλώσει ακόμα και στα 70,74 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά +0,25% στα 63,21 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως η τιμή του είχε διαμορφωθεί στα 64,72 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ περίπου το ένα πέμπτο των αποστολών περνάει μέσα από τα Στενά του Ορμούζ.
Χθες (5/1) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απείλησε το Ιράκ με επιβολή κυρώσεων, εάν η Βαγδάτη υποχρεώσει τα αμερικανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη χώρα, γεγονός που θα επηρέαζε της εξαγωγές πετρελαίου του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού εντός ΟΠΕΚ.
«Η μεγάλη αβεβαιότητα για τις αγορές τώρα είναι το πώς θα απαντήσει το Ιράν στην επίθεση των ΗΠΑ», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING, προσθέτοντας ότι «ενώ οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή».
Μάλιστα, οι αναλυτές της ING διευκρινλίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί «είτε μέσω διαταραχών στις ροές πετρελαίου των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν, είτε μέσω επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή».





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης