Πολιτική

Μητσοτάκης: Θα ενημερώσω τον Trump για τις τουρκικές προκλήσεις - Δεν θα ανεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας - Στήριξη από τις ΗΠΑ

Μητσοτάκης: Θα ενημερώσω τον Trump για τις τουρκικές προκλήσεις - Δεν θα ανεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας - Στήριξη από τις ΗΠΑ
Αύριο Τρίτη 7/1/2020 η συνάντηση Μητσοτάκη - Trump - Ποιοι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης

(upd) Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής 5/1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου και θα παραμείνει για περίπου, δύο ώρες έχοντας μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ο κ.Μητσοτάκης άρχισε ήδη την περιοδεία του στις ΗΠΑ, καθώς μίλησε στους Έλληνες ομογενείς της Tarpon Springs στη Φλόριντα, όπου και βρίσκεται η μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων μόνιμων κατοίκων στις ΗΠΑ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκεί που όπως είπε, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.
Αυτοί είναι καιροι με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο.
Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή όλο και περισσότερο ασταθή.
Είμαστε, επίσης, ένας μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος της σπουδαίας χώρας που αποκαλείτε νέο σπίτι σας.
Και είμαι βέβαιος πως η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο θα δυναμώσει» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον αγωγό EastMed.
«Είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα, εάν όχι το σημαντικότερο, για την Ανατολική Μεσόγειο.
Επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, αλλά επίσης αναγνωρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας σε μία όλο και πιο ευμετάβλητη περιοχή του κόσμου.
Και είναι ενδιαφέρον ότι μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ψηφίστηκε το EastMed Act που είχαμε την ευκαιρία -πριν λίγες ημέρες, στις 2 Ιανουαρίου 2020- να υπογράψουμε στην Αθήνα μία πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό αλλά και γεωπολιτικό πρότζεκτ που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση στα νέα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πραγματικότητα η ψήφος των Ελλήνων ομογενών

«Έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια μόνο υποσχέσεων, το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό επιτέλους έγινε πραγματικότητα.
Όπως πιθανώς γνωρίζετε η αρχική πρότασή μου ήταν να εγγυηθούμε το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, δίχως οποιοδήποτε περιορισμό.
Ωστόσο, έπρεπε να γίνει συμβιβασμός με άλλα πολιτικά κόμματα ώστε να περάσουμε αυτό το εμβληματικό νομοθέτημα.
Χρειαζόμασταν υπερ-πλειοψηφία 200 βουλευτών ώστε να το περάσουμε.
Ένα σενάριο όπου δεν θα καταλήγαμε σε συμφωνία ουδέποτε ήταν μία από τις επιλογές που βρίσκονταν επί τάπητος για εμένα.
Ο νόμος που δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίσουν είναι μία σημαντική κληρονομιά που όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί.
Είναι μία πολύ καλή βάση, δεν απαγορεύει περαιτέρω τροποποιήσεις στο μέλλον» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε» διαβεβαίωσε τους ομογενείς ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους προγόνους τους οι οποίοι μετανάστευσαν σε αυτή την πόλη από το τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως από τα Δωδεκάνησα, για να εργαστούν ως σπογγαλιείς.
«Σε παλιότερους, δύσκολους καιρούς, οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι γονείς σας άφησαν την γη που τους γέννησε, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε τούτη την φιλόξενη χώρα.
Την αγάπησαν, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ την παλιά.
Οι Έλληνες της Αμερικής, σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα.
Γύρισαν πίσω για να πολεμήσουν, αλλά και από εδώ την βοήθησαν υλικά και ηθικά.
Δεν την ξέχασαν, όμως, ούτε στην ειρήνη.
Πόσα σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα δεν φέρουν την σφραγίδα των ομογενών μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Απέναντι στον κίνδυνο της αστάθειας, υψώνεται, τώρα, μία συμμαχία ειρήνης και ασφάλειας.
Στο καλό νέο της ψήφισης του αγωγού East Med Act από το Κογκρέσο, προστέθηκε, προ ημερών, και η επίσημη υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, στην Αθήνα, από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Ελπίζω έτσι, ότι η Τουρκία θα καταλάβει την διεθνή της απομόνωση» είπε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο Ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος και ότι η πατρίδα περιμένει πολλά από εσάς».
Νωρίτερα είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί, μεταξύ άλλων του Δημάρχου του Tarpon Springs κ. Χ. Αλαχούζου, του Προέδρου των ΑΧΕΠΑ κ. George G. Horiates, του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κ. Gus Bilirakis και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Image

Image

Image



Λευκός Οίκος: Αναγνώριση της σημασίας της στρατηγικής σχέσης Αθήνας-Ουάσιγκτον η επίσκεψη Μητσοτάκη

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο D. Trump αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρόλος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτός ο ρόλος καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα μεταμορφώνεται από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων. Και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας που αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της Αμερικής για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ασφάλεια

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) καταδεικνύει την όλο και στενότερη εταιρική σχέση στον τομέα της ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών
«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω από την πλευρά της Αμερικής την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεών μας, όπου συνεργάζονται όχι μόνο ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και ως χώρες με κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Αθήνα μοιράζεται με την Ουάσιγκτον την ίδια προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G.

Οικονομική Διπλωματία

Περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα και ότι έχει αλλάξει σημαντικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας.
«Η (ελληνική) κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν οι ΗΠΑ, όπως είναι η αξιοποίηση της δύναμης της επιχειρηματικής μας κουλτούρας και της δύναμης των κεφαλαιαγορών μας στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από μια δεκαετία κρίσης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται μεγαλεπήβολα και ότι οι αμερικανικές εταιρείες αντιδρούν θετικά», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Ενέργεια

Το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται ότι θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον D. Trump, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και αναγνωρίζουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.
Επιπλέον, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι πρόσφατα το νομοσχέδιο EastMed Act υπογράφηκε ως νόμος του κράτους αλλά και της ανακοίνωσης για τη συμφωνία του αγωγού EastMed. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στο σχήμα 3 +1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ), και υπενθύμισε τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 3 +1:
-Είναι ένας μηχανισμός για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας
-Προωθεί τη περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή όπου υπάρχει αναζωπύρωση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

O Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε το υψηλό επίπεδο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για αυτά τα θέματα, σημειώνοντας ότι το κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση.
Yπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.
«Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».
 
Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Επομένως, προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί να δούμε αν υπάρχουν προκλήσεις».

Οι στόχοι Μητσοτάκη στη συνάντηση με Trump

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να πείσει τον Donald Trump για την ανάδειξη της Ελλάδας σε «σοβαρό, αξιόπιστο και ισχυρό παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Αθήνας είναι με την επιχειρηματολογία που θα ξεδιπλωθεί από την ελληνική πλευρά να πειστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την ανάγκη να περιοριστούν και αν είναι δυνατόν, να εξαλειφθούν τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει προς τα έξω προκειμένου στην επίσημη ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο, αυτό, να αποτυπωθεί.
Υπό το πρίσμα αυτό, στις βασικές επιδιώξεις της Αθήνας περικλείεται η ισχυρή αναγνώριση του κομβικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Καθώς, επίσης και η διατύπωση, όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα, της αμερικανικής αποδοκιμασίας για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι των ελληνικών συμφερόντων και τους «τσαμπουκάδες του σουλτάνου» που δημιουργούν συνθήκες αστάθειας και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα το γεγονός ότι το State Department είχε αντιδράσει αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, σημειώνοντας ότι «έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη αλλά προκλητική».
Ακόμη, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, εμφανίστηκε υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων.
«Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρυπίδες, διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών.
Τα κατοικημένα νησιά ως αντικείμενα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη», είχε πει χαρακτηριστικά.
Οι τοποθετήσεις αυτές, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, καταδεικνύουν πως στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας που βρίσκεται στον αντίποδα της στάσης που κρατά το καθεστώς Erdogan.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης, η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω και της αναβάθμισης από τις ΗΠΑ των F-16, που είχε συμφωνηθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε, πριν από περίπου δύο χρόνια με τον Donald Trump στον Λευκό Οίκο, η συμπαραγωγή drones καθώς επίσης και η προοπτική αγοράς των αεροσκαφών F-35, «όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στην Ελλάδα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, εκτός από τον πρόεδρο Trump, θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο Mike Pence, τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo και υψηλούς αξιωματούχους του Κογκρέσου.

Χρ.Κλ.
(πρώτη ενημέρωση 6/1 02:58)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης