Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες για την Ιρανική αντεπίθεση μετά τη δολοφονία Soleimani

Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες για την Ιρανική αντεπίθεση μετά τη δολοφονία Soleimani
Το Ιράν έχει ένα ευρύ φάσμα στόχων για να επιτεθεί κατά των ΗΠΑ
"Οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες για την απάντηση της Τεχεράνης" αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times υπογραμμίζοντας ότι μετά τη δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού Qassem Soleimani η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ξεκινήσει ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να μετριάσει τη στρατιωτική απάντηση του Ιράν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, "είναι πολύ πιθανό το Ιράν να ετοιμάζει τα "σκυλιά του πολέμου" μετά την δολοφονία από τους αμερικανούς του Qassem Soleimani, αρχηγού των υπερπόντιων δυνάμεων των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης".
Η στοχευόμενη αυτή αεροπορική επίθεση  θεωρείται ως η πιο σημαντική εξέλιξη στην ταραγμένη Μέση Ανατολή μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 επί προεδρίας  George Bush του πρεσβύτερου.
Το προφανές ερώτημα λοιπόν που προκύπτει τώρα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Υπάρχει ελάχιστη ή καμία πιθανότητα να μην απαντήσει το Ιράν το οποίο θα καταφύγει σε αντίποινα καθώς ο Soleimani  ήταν μια ισχυρή στρατιωτική αλλά και πολιτική προσωπικότητα στο Ιράν.
Αυτό που παραμένει αβέβαιο είναι το πότε θα επιλέξει το Ιράν να απαντήσει.
Και βέβαια ο "πόλεμος" που θα ξεσπάσει δεν θα είναι στα πλαία ενός πολέμου όπως τον ξέρουμε αλλά η αρένα θα είναι ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής και ενδεχομένως ολόκληρος ο κόσμος.
"Είναι απίθανο η σύγκρουση αυτή να έχει ξεκάθαρο ξεκίνημα ή σαφές τέλος" υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Ποιοί είναι οι πιθανοί αμερικανικοί στόχοι

Το Ιράν έχει ένα ευρύ φάσμα στόχων για να επιτεθεί κατά των ΗΠΑ.
Από τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία, στο Μπαχρέιν και αλλού, έως τους Αμερικανούς διπλωμάτες και τις αμερικανικές επιχειρήσεις που είναι διασκορπισμένες σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία, που αποτελεί το μεγαλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ, έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο της Τεχεράνης όπως η τελευταία επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco που θεωρήθηκε Ιρανικός δάκτυλος.
Το Ισραήλ είναι ένας ακόμη πιθανός στόχος του Ιράν το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ.
Επιθέσεις κατά των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο είναι μια  ακόμη "επιλογή" για το Ιράν εκτός φυσικά από το Ιράκ στο οποίο η Τεχεράνη έχει τεράστια επιρροή.
Στην περίπτωση αυτή το Πεντάγωνο μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει τα 5.000 στρατεύματά του εάν (κατά προτροπή του Ιράν) η ιρακινή κυβέρνηση το ζητήσει.
Οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να ανακαλέσουν τους  Αμερικανούς διπλωμάτες στη Βαγδάτη εάν η ιρακινή κυβέρνηση δηλώσει απρόθυμη ή ανίκανη να προστατεύσει την Αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχτηκε επίθεση από θυμωμένους διαδηλωτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το Ιράν να αποκτήσει καθολική επιρροή στο Ιράκ.
Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ότι ο ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα επικαλεστούν "αυτοάμυνα" σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Αν και νομικά ο όρος ευσταθεί οι πράξεις της κυβέρνησης Trump απέναντι στο ιράν δεν συνάδουν με αυτή την αιτιολογία.
 
Η διπλωματική οδός η διέξοδος Trump
Η αμερικανική στρατηγική έναντι του Ιράν επί προεδρία Donald Trump υπήρξε από την αρχή αμφιλεγόμενη. Το σημείο εκκίνησης ήταν η απόρριψη της συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015.
Ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από το σύμφωνο και επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, χρησιμοποιώντας τη μέγιστη πίεση που αποσκοπούσε να επιφέρει μια θεμελιώδη αλλαγή στη συμπεριφορά της Τεχεράνης ή ακόμα και την πτώση του καθεστώτος. Το Ιράν, αισθάνθηκε τις οικονομικές κυρώσεις και απάντησε στρατιωτικά  εναντίον των δεξαμενόπλοιων, των διυλιστηρίων της Σαουδικής Αραβίας, του αμερικανικού προσωπικού και της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.
Αυτό που έκανε ο Tump με τη δολοφονία του Soleimani είναι στην ουσία  η μετάβαση από τον οικονομικό πόλεμο στη στρατιωτική δράση.
Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χτυπήσουν το Ιράν αυτή την εποχή, εν μέσω πολλών ανοικτών μετώπων στην περιοχή και της ανάγκης των ΗΠΑ να διαθέσουν περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή και τις προκλήσεις που θέτει η Βόρεια Κορέα και η Κίνα στην Ασία.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι ΗΠΑ θα ήταν σοφότερο να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια επικίνδυνη και δαπανηρή κλιμάκωση με το Ιράν.
Για το λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο να προωθήσουν μια διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να επιλυθούν τα θέματα που υπάρχουν με την Τεχεράνη.
Ο στόχος θα πρέπει να είναι να δημιουργηθούν νέες συμφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε αντάλλαγμα με την άρση μέρους των οικονομικών κυρώσεων.
Δεδομένου ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες για να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ίσως τώρα να είναι πολύ αργά, τουλάχιστον όσον αφορά την αποτροπή κάποιου βαθμού ιρανικών αντιποίνων.
Οι ΗΠΑ ίσως αναγκαστούν να μειώσουν την επιρροή τους σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και να προετοιμαστούν για περιορισμένες στρατιωτικές επιθέσεις κατά στόχων τους με την ελπίδα το Ιράν να λάβει  γρήγορα "ηθική ικανοποιήση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης