Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Οι ΗΠΑ έχουν γύρει προς τις ελληνικές θέσεις - Μετά το νέο εκλογικό νόμο οι ανακοινώσεις για ΠτΔ

Πέτσας: Οι ΗΠΑ έχουν γύρει προς τις ελληνικές θέσεις - Μετά το νέο εκλογικό νόμο οι ανακοινώσεις για ΠτΔ
Πιθανότατα τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς
Να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα «είναι ο πιο σταθερός και ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή μας», είναι ο βασικός στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «επίσης, θέλουμε να αναδείξουμε ότι η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετή κρίση, βγαίνει πιο ισχυρή, έχοντας κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και προσδοκά να προσελκύσει επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δουν τη βελτίωση στην οικονομία και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, επειδή έχουμε μείνει αρκετά πίσω σε ζητήματα, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση,  θέλουμε κάθε δυνατή συνεργασία και θα την επιδιώξουμε».
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν γύρει προς τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.
Όπως είπε, «μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, είναι ίσως η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που η αμερικανική στάση έχει φύγει λίγο από το επίπεδο ισορροπίας, που προσπαθούσε να διατηρήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Και έχει γύρει, σαφέστατα, προς τις ελληνικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο, μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως μια προκλητική ενέργεια.
Επομένως, θέλουμε να έχουμε, μετά το ταξίδι, την επιβεβαίωση ότι αυτό είναι ένα άκυρο μνημόνιο που δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα, να έχουμε τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, να έχουμε σε όλο το επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας, αυτή τη στήριξη».
Κατά τον ίδιο, «δεν μπορεί να υπάρχουν τετελεσμένα αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο, όσο κι αν προσπαθεί η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη» και «εμείς βγαίνουμε πάντα με ρεαλιστική αυτοπεποίθηση σε όλες τις συναντήσεις και στην Αμερική και στην Ευρώπη και όπου χρειάζεται, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Και θα κάνουμε, πραγματικά, ό,τι χρειαστεί γι’ αυτό».
Ακόμη, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μόλις επιστρέψει θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους οι συναντήσεις πιθανότατα να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.
"Ενδεχομένως να επισπευστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά μάλλον από Δευτέρα", είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «οι πολιτικοί Αρχηγοί, μπορούν να συζητήσουν οποιαδήποτε θέμα.
Κανείς δεν μπορεί να βάλει περιορισμό στα θέματα που θα θέσουν, αλλά η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έχει να κάνει με τα θέματα τα εθνικά και τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Τράμπ και τις επόμενες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι το όνομα θα ανακοινωθεί αφού κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος περί τα τέλη Ιανουαρίου, «αρχές Φλεβάρη το αργότερο».
Απαντώντας δε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση προσβάλει με την στάση της τον νυν πρόεδρο, είπε συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και πως η ονοματολογία θα πρόσβαλε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν η θητεία του όλοι ξέρουμε πότε λήγει.
«Επομένως ένας ΠτΔ, που θα έβλεπε συνέχεια να ‘’φιγουράρουν’’ ονόματα γύρω – γύρω, θα ήταν βαθύτατα προσβεβλημένος πιστεύω και αποδυναμωμένος», σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα.
Τέλος, σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, υπογράμμισε πως είναι αποτέλεσμα «προσπαθειών ελληνικών κυβερνήσεων διαδοχικών και αυτό είναι σημαντικό» και ανέφερε ότι η κατασκευή του αγωγού θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας, θα φέρει οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη στην Ελλάδα, καθώς οι συνεργαζόμενες χώρες «έδειξαν τα αντανακλαστικά τους, απέναντι στην προκλητικότητα μιας άλλης χώρας, φροντίζοντας να επιταχύνουν τη διαδικασία που είχε καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης