Πολιτική

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με στόχο την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Θέλει να μπλοκάρει τα σχέδια της Τουρκίας με την Λιβύη

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με στόχο την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Θέλει να μπλοκάρει τα σχέδια της Τουρκίας με την Λιβύη
Το ταξίδι του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα
Η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο της προώθησης των εθνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις έχει αναλάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μετά το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο βασικός στόχος του Μητσοτάκη είναι να λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια της Τουρκίας με την Λιβύη και ότι θα υπάρξει αντίδραση των ΗΠΑ εάν συνεχιστεί η Τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Τούρκοι με την δήθεν ΑΟΖ με την Λιβύη επιχειρούν να δημιουργήσουν εμπόδια όχι μόνο στον EastMed που είναι ένας αγωγός που για να ολοκληρωθεί θα παρέλθουν 8 με 10 χρόνια αλλά να διαμορφώσουν ένα νέο status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως σύμμαχο χώρα αλλά η Τουρκία έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική σημασία για τους αμερικανούς ακόμη και εάν οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα ενώ με πολλές προσδοκίες για τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, αναμένεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το D. Trump στο Λευκό Οίκο την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020.
Ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Κυριακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρώτος σταθμός θα είναι η Φλόριντα.
Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή στη μία μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας και έξι το απόγευμα στην Αμερική, θα έχει επαφές με μέλη της ελληνικής ομογένειας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους απόδημους Έλληνες της Φλόριντα στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΑΧΕΠΑ στην οποία θα συμμετάσχει και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής.
Την επόμενη μέρα, στις 6 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην γιορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς.
Στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια θα έχει επαφές με ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή.
Την προσεχή Τρίτη θα ταξιδέψει βορειότερα και στις 18:30 ώρα Ελλάδος θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Ένα πολύ κρίσιμο ραντεβού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ αμέσως μετά, θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο.
Εκεί θα τον υποδεχτεί ο πλανητάρχης, ο Donald Trump.
Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο αλλά και το μνημόνιο με τη Λιβύη θα βρεθούν στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Donald Trump αλλά και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη - Trump αναμένεται να βρεθούν επίσης ο αγωγός East Med και η κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Άλλωστε, το εν λόγω λιμάνι θέλουν οι Αμερικανοί για να μεταφέρουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο και να κόψουν τον δρόμο στη Ρωσία για την Ευρώπη.
Ψηλά στην ατζέντα επίσης βρίσκονται η αμυντική συμφωνία και αναβάθμιση των F-16 αλλά και η κοινή παραγωγή drones.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο Βήμα της περασμένης Κυριακής, πως «μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, παραδείγματος χάριν, στον τομέα των drones.
Και θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη F-35».
Στη συζήτηση των δύο ηγετών, βεβαίως θα περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης