Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η δολοφονία Soleimani μπορεί να οδηγήσει το πετρέλαιο στα 80 δολ. - Οι οικονομικές συνέπειες

Η δολοφονία Soleimani μπορεί να οδηγήσει το πετρέλαιο στα 80 δολ. - Οι οικονομικές συνέπειες
Το Ιράν ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξουν «σκληρά αντίποινα», με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή να κτυπά κόκκινο
Στις οικονομικές επιπτώσεις αλλά και αυτές που, ήδη, καταγράφονται στην αγορά πετρελαίου, από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani, αναφέρεται το Foreign Policy.
Όπως τονίζει οι τιμές πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, καθώς το Ιράν έσπευσε να τονίσει ότι θα υπάρξουν «σκληρά αντίποινα».
Ο Soleimani ήταν ένας από τους ισχυρότερους αξιωματούχους του Ιράν και αρχιτέκτονας των τρομοκρατικών ενεργειών του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο Soleimani σκοτώθηκε μετά από αμερικανικού βομβαρδισμούς.
Η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν εισέρχεται τώρα σε μια επικίνδυνη νέα φάση, όπου το Ιράν αναμένεται να ξεκινήσει τόσο βραχυπρόθεσμα αντίποινα, ειδικά εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, όσο και μακροπρόθεσμη επιτάχυνση των προσπαθειών του για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, δήλωσε ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί στην επίθεση των ΗΠΑ με «σκληρά αντίποινα», ενώ ένας πρώην διοικητής της  Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς υποσχέθηκε «σθεναρή εκδίκηση.»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη και ανόητη την κλιμάκωση» της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.
«Η επίθεση που σκότωσε τον Qassem Soleimani είναι μια σημαντική κλιμάκωση των τρεχουσών εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Michael Mulroy, ο οποίος μέχρι τον προηγούμενο μήνα ήταν επικεφαλής της πολιτικής για τη Μέση Ανατολή στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
"Θεωρείται εθνικός ήρωας στο Ιράν και ένας από τους πιο δημοφιλείς ανώτερους ηγέτες
 Είναι πιθανό ότι το Ιράν θα αισθάνεται υποχρεωμένο να ανταποκριθεί τόσο με αυτονόητες όσο και με συγκεκαλυμμένες ενέργειες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμφερόντων μας.
Αυτή η απάντηση ή οι απαντήσεις θα μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε ", δήλωσε ο Mulroy, τώρα αναλυτής της ABC News.
Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας και κορυφαίοι πολιτικοί επέκριναν επίσης την επίθεση των Η.Π.Α., εξουσιοδοτημένη από τον πρόεδρο Donald Trump, και υπογράμμισαν ότι το πιθανότερο είναι πως θα κλιμακώσει τις περιφερειακές συγκρούσεις.
Το φάντασμα των ιρανικών αντιποίνων άγγιξε την αγορά πετρελαίου, με τις τιμές για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent να ενισχύονται περισσότερο από το 4% στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή 3/1 και να φθάνουν στα 70 δολάρια το βαρέλι.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι το Ιράν θα επαναλάβει τις επιθέσεις κατά της περιφερειακής πετρελαϊκής υποδομής, μετά από προηγούμενες επιθέσεις κατά πετρελαιοφόρων κοντά στο Στενό του Ορμούζ και την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας, που οδήγησε σε προσωρινή μείωση της ημερήσιας παραγωγής της κατά 50%.
"Το Ιράν θα επαναλάβει επίσης την παρενόχληση της εμπορικής ναυτιλίας στον Περσικό Κόλπο και μπορεί να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις για να διακόψει προσωρινά τη ναυτιλία", εκτίμησε ο Henry Rome, ένας αναλυτής του Ιράν του Eurasia Group.
Τέτοιες ενέργειες, ή η εξάπλωση των συγκρούσεων στα πετρελαϊκά πεδία του νότιου Ιράκ, θα μπορούσαν να στείλουν τιμές του αργού κοντά σε 80 δολάρια το βαρέλι, όπως προσέθεσε.
Ταυτόχρονα, το Ιράν θα μπορούσε να επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες εμπλουτισμού του ουρανίου, αφού ξεκίνησε ήδη ένα σημαντικό βήμα για να επιταχύνει την πυρηνική του ικανότητα το Νοέμβριο του 2019.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu διέκοψε το ταξίδι του στην Ελλάδα την Παρασκευή και έθεσε τον ισραηλινό στρατό σε επαγρύπνιση.
Η επίθεση των Η.Π.Α. που σκότωσε τον Soleimani και έναν άλλο ανώτατο διοικητή ιρανικής πολιτοφυλακής στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης ήταν η απάντηση σε μια επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ από πολιτοφυλακές που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν.
Αυτή ήταν η απάντηση στις επιθέσεις των ΗΠΑ στα τέλη Δεκεμβρίου που σκότωσαν περισσότερες από 20 μαχητές που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν ως αντίποινα για τη δολοφονία αμερικανικού στρατιωτικού εργολάβου κοντά στο Kirkuk του Ιράκ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
Η τελευταία κλιμάκωση είναι η πιο έντονη από την στιγμή που ο Trump απέκλεισε μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράν ως απάντηση στις αντίστοιχες επιθέσεις του Ιράν τον Σεπτέμβριο 2019 στο πετρελαϊκό κέντρο Abqaiq στη Σαουδική Αραβία.
Αρκετοί βουλευτές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν μάλλον ικανοποιημένοι από τον θάνατο του συγκεκριμένου Ιρανού αξιωματούχου.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε του πολίτες αμερικανικής καταγωγής να εγκαταλείψουν το Ιράκ μετά τις ιρανικές απειλές αντιποίνων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, ο οποίος δήλωσε νωρίς την Παρασκευή ότι η επίθεση των Η.Π.Α. υποκινήθηκε από πληροφορίες ότι ο Soleimani σχεδίαζε περαιτέρω επιθέσεις, μίλησε με τους ομολόγους του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εντάσεις με το Ιράν.
Η Βρετανία απηύθυνε έκκληση για μετριοπάθεια.
"Έχουμε αναγνωρίσει πάντα την επιθετική απειλή που έθεσε η ιρανική δύναμη του Quds υπό την ηγεσία του Qassem Soleimani", τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Dominic Raab.
"Μετά το θάνατό του, παροτρύνουμε όλα τις πλευρές να αυτοσυγκρατηθούν.
Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης», τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
Το Ιράκ αντέδρασε σκληρά στην αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και παραβίαση των όρων υπό τους οποίους μπορούν να λειτουργήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη χώρα.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαγδάτης, σε συνδυασμό με την απειλή περισσότερων ιρανικών επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων του Ιράκ, θα μπορούσαν να καταστήσουν τη συνεχιζόμενη αμερικανική παρουσία στην περιοχή όλο και πιο ευάλωτη.
Ο Charles Lister του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει την κοινοβουλευτική πίεση στη Βαγδάτη για να διώξει τα αμερικανικά στρατεύματα από τα εδάφη της.
Ορισμένοι περιφερειακοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η επίθεση των ΗΠΑκινδυνεύει να ξεκινήσει μια αλυσίδα απρόβλεπτων γεγονότων.
«Δεν ανοίγεις το κουτί της Πανδώρας χωρίς να σκεφτείς τι είναι μέσα και πώς μπορείς να χειριστείς τι θα μπορούσε να είναι εκεί», δήλωσε η Becca Wasser, εμπειρογνώμονας της RAND Corp.
Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι το Ιράν θα αποφύγει μια πλήρη αναμέτρηση με το αμερικανικό στρατό, περιμένουν να δουν περισσότερες επιθέσεις από τους Φρουρούς της Επανάστασης και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ.
Ταυτόχρονα, υποστηριζόμενες από το Ιράν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ, θα μπορούσαν να αναλάβουν επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή.
"Περιμένουμε ότι οι συγκρούσεις σε κάποιο επίπεδο θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα μήνα και πιθανότατα θα περιοριστούν στο Ιράκ.
Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν θα επιτεθούν στις βάσεις των ΗΠΑ και ορισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες θα σκοτωθούν.
Οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με επίθεση εντός του Ιράκ », εκτιμά σε ανάλυσή της η Eurasia Group.
Όμως, μια μεγαλύτερη πιθανή απειλή είναι η επιτάχυνση της προσπάθειας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Παρά το ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν, μετά από απόφαση του Trump, από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη είχε λάβει μόνο σταδιακά βήματα για να αυξήσει την ικανότητα εμπλουτισμού του ουρανίου και διατήρησε τις ελπίδες ότι οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούσαν να το διασώσουν με κάποιο τρόπο την εν λόγω συμφωνία.
Ωστόσο, το Νοέμβριο, το Ιράν ενίσχυσε τις δραστηριότητες εμπλουτισμού του στην υπόγεια, οχυρωμένη μονάδα Fordow, συντομεύοντας το χρόνο του για να παράγει και να αποθηκεύσει ικανή ποσότητα ουρανίου ώστε να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και ο Pompeo, καταδίκασαν την πρόσφατη παραβίαση των δεσμεύσεων του Ιράν βάσει των όρων του συμφώνου και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να επιδιώξουν επίσημη διευθέτηση διαφορών, η οποία θα μπορούσε τελικά να σπάσει το σύμφωνο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης