Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στη Μέση Ανατολή - Στο -0,42% και τις 28.423 μονάδες ο Hang Seng

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στη Μέση Ανατολή - Στο -0,42% και τις 28.423 μονάδες ο Hang Seng
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στις 2.176,46 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (3/1) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,05% στις 3.083,79 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,17% στις 10.656,41 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,42% στις 28.423 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Country Garden και China Overseas Land Investment έκλεισαν με πτώτη της τάξεως του -2,33% και -2,44% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,08% στις 12.110,43 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, σημειώθηκε οριακή άνοδος της τάξεως του +0,06% στις 2.176,46 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung ενισχύθηκε κατά +0,54%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,64% στις 6.733,50 μονάδες.
Ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,56% στις 3.233,82 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε για μία ακόμα ημέρα κλειστός λόγω αργίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, χαρακτήρισε τη δολοφονία του υποστράτηγου Qassem Soleimani από τον αμερικανικό στρατό «μία εξαιρετικά επικίνδυνη και ανόητη κλιμάκωση», ενώ από την πλευρά τους οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) δήλωσαν ότι θα «απαντήσουν» για τον θάνατο του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς.
«Ένα μεγάλο κομμάτι γεωπολτικής αβεβαιότητας έχει προσγειωθεί στα γραφεία των επενδυτών», δήλωσε ο Jeffrey Halley της Oanda, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση οι αγορές στη Wall Street σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, δεχόμενες ώθηση από τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Όπως δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία στον Λευκό Οίκο αργότερα εντός του μήνα.
«Άλμα» καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στην προσφορά πετρελαίου της περιοχής.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +3,02% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 68,25 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας προηγουμένως σκαρφαλώσει στα 69,16 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2019.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,89% στα 62,95 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τα 63,84 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου του περασμένου έτους.
«Οι κίνδυνοι από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να αυξάνονται στη Μέση Ανατολή και μπορούμε να δούμε αύξηση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της πολιτοφυλακής στο Ιράκ που στηρίζεται από το Ιράν», δύλωσε ο αναλυτής της OANDA, Edward Moya.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, Helima Croft, επεσήμανε ότι «υπάρχει κίνδυνος το Ιράκ να αποτελέσει το θέατρο όπου θα διαδραματιστεί η πάλι μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν».
Σημειώνεται ότι το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ, με τις ημερήσιες εξαγωγές της χώρας να αγγίζουν τα 3,4 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης