Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νιγηρία: Για 10η ημέρα παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η μεγάλη πόλη Γιενάγκοα

Νιγηρία: Για 10η ημέρα παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η μεγάλη πόλη Γιενάγκοα
Μέλη της φυλής Ίτζο εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας PHEDC στις 23/12 εκδίωξαν όλους τους εργαζομένους διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση στη Γιενάγκοα, μια πόλη 350.000 κατοίκων
Για 10η ημέρα παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα οι κάτοικοι της μεγάλης πόλης Γιενάγκοα, στη νότια Νιγηρία, μετά τον αποκλεισμό των γραφείων της τοπικής εταιρείας ηλεκτροδότησης, από διαδηλωτές που έχουν εξοργιστεί με τις ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας.
«Οι κάτοικοι της Πολιτείας Μπαγιέλσα –της οποίας πρωτεύουσα είναι η Γιενάγκοα– είναι αντιμέτωποι με συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση», είπε ο Kennedy Olorogun, ένας από τους ηγέτες των νέων της φυλής Ίτζο (IYC) που οργάνωσαν τον αποκλεισμό.
Τα μέλη της ομάδας αυτής εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Port Harcourt Electricity Distribution Company (PHEDC) στις 23 Δεκεμβρίου και εκδίωξαν όλους τους εργαζομένους.
Ως αποτέλεσμα, διακόπηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στη Γιενάγκοα, μια πόλη 350.000 κατοίκων και σε πολλές άλλες περιοχές της Πολιτείας.
Οι κάτοικοι της Μπαγιέλσα εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ και κάποιες φορές είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν επί πολλές ώρες στα βενζινάδικα για να γεμίσουν τα μπιτόνια τους.
Η PHEDC από την άλλη, για να δικαιολογήσει τις διακοπές ρεύματος, λέει ότι οι καταναλωτές της οφείλουν περισσότερα από 16,5 δισεκατομμύρια νάιρα (περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ).
«Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε, αλλά δεν θα πληρώνουμε πλέον για να έχουμε ως αντάλλαγμα σκοτάδι και ανύπαρκτες υπηρεσίες», επέμεινε ο Kennedy Olorogun ζητώντας να ηλεκτροδοτείται η περιοχή «όλες τις ώρες της ημέρας, όλη την εβδομάδα».
Αν και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, με εξαγωγές που φτάνουν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η Νιγηρία αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα ενέργειας, κάτι που δυσχεραίνει την οικονομία και τις επενδύσεις στη χώρα.
Με πληθυσμό σχεδόν 200 εκατομμύρια κατοίκους, η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται στα 3.500-4.000 MW. Συγκριτικά, η Νότια Αφρική, με τρεις φορές λιγότερους κατοίκους, παράγει 45.000 MW.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης