Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ελλάδα ποντάρει σε 2 μεγάλα έργα… που θα τελειώσουν σε 8-10 χρόνια, στο Ελληνικό και στον EastMed που εξασφαλίζει το Ισραήλ, αλλά όχι την Ελλάδα

Η Ελλάδα ποντάρει σε 2 μεγάλα έργα… που θα τελειώσουν σε 8-10 χρόνια, στο Ελληνικό και στον EastMed που εξασφαλίζει το Ισραήλ, αλλά όχι την Ελλάδα
Εάν ο αγωγός μπορούσε να ανακόψει τις βλέψεις της προκλητικής Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είχε νόημα αλλά κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί.
Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ποντάρει σε δύο μεγάλα έργα το Ελληνικό και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Και τα δύο έργα έχουν την σημασία τους, το Ελληνικό έχει όφελος για την Ελλάδα ενώ αντιθέτως ο EastMed δεν αποτυπώνει καθαρά το όφελος της Ελλάδος πέραν της εμπλοκής της ΔΕΠΑ.
Ο EastMed εξασφαλίζει το ενεργειακό μέλλον του Ισραήλ και της Κύπρου χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως μέρος του αγωγού 2.000 χιλιομέτρων από τον οποίο θα διοχετεύονται 9-12 εκατ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ιταλία και στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι η Ιταλία αρχικά το σαμπόταρε το έργο για να αλλάξει άποψη στην πορεία.
Ο Eastmed δίνει ζωτικό χώρο και διέξοδο στο Ισραήλ που ήταν απομονωμένο ενεργειακά, δίνει διέξοδο στην Κύπρο που πλέον διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου αλλά για την Ελλάδα τα οφέλη είναι θολά.
Ποια είναι τα δεδομένα;
1)Το έργο θα κοστίσει 6 δισεκ. και θα ολοκληρωθεί σε 7 με 8 χρόνια.
Το πιθανότερο είναι ότι ούτε θα κοστίσει 6 δισεκ. ούτε θα τελειώσει σε 7-8 χρόνια ίσως χρειαστεί να περάσουν 10 χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί.
Πρόκειται για ένα έργο που τα αποτελέσματα του θα φανούν στην 3η τετραετία της όποιας κυβέρνησης είναι τότε στην Ελλάδα για το 2030.
2)Ο αγωγός EastMed μπορεί να μην ανταγωνίζεται άμεσα τους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας αλλά αποτελεί εμπόδιο και προφανώς οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να το σαμποτάρουν.
3)Η Τουρκία επειδή έχει αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο και καταφεύγει σε απαράδεκτες στρατηγικές π.χ. ΑΟΖ με Λιβύη, γεωτρήσεις κ.α.
Μέσω του αγωγού μπορεί να ειπωθεί ότι αναγνωρίζονται τα κεκτημένα της Ελλάδος αλλά η πορεία θα δείξει εάν η Τουρκία αποδεχθεί τα κεκτημένα.
Το μόνο όφελος για την Ελλάδα είναι ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει τα ελληνικά κεκτημένα με βάση το δίκαιο της θάλασσας, οπότε μπορεί το Ισραήλ να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και τις ΗΠΑ.
Όμως η Ελλάδα δυνητικά μπορεί να κερδίσει κάτι στην γεωπολιτική σκακιέρα απέναντι στην Τουρκία που μέχρι και την Συνθήκη της Λωζάνης θέλει να αλλάξει.
4)Η Ελλάδα αποδέχθηκε να δώσει ζωτικό χώρο στο Ισραήλ που εξασφαλίζει το ενεργειακό του μέλλον αλλά τα οφέλη για την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι θολά.
Απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα το Ισραήλ δεν θα σταθεί σύμμαχος, θα δηλώσει ότι είναι διμερές πρόβλημα.
Το Ισραήλ ίσως παρέμβει όταν θα ξεκινήσει να υλοποιείται ο αγωγός φυσικού αερίου έως τότε όμως η Τουρκία θα επιχειρήσει να αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο.
5)Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία στην προσπάθεια της να αποκτήσει ρόλο στις εξελίξεις στην ενέργεια θα προκαλέσει και θα πιέσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.
Η συμμαχία με το Ισραήλ δεν είναι βέβαιο ότι αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση με εξαίρεση μόνο το γεγονός ότι θα αναγνωριστούν διεθνώς τα κεκτημένα της Ελλάδος στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.
6)Τι κερδίζει το Ισραήλ είναι προφανές θα χρησιμοποιήσει τα πεδία - κοιτάσματα Tamar και Leviathan και θα καταστεί χώρα εξαγωγέας φυσικού αερίου.
Αποτέλεσμα εικόνας για leviathan pipeline
Σχετική εικόνα
Ήδη η Noble Energy ανακοίνωσε ότι εξόρυξε το πρώτο φυσικό αέριο από τον Leviathan
Με βάση την GlobalData, η ζήτηση φυσικού αερίου στο Ισραήλ αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέχρι το 2029 ως αποτέλεσμα της δέσμευσης της κυβέρνησης για τους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίστηκαν στη συμφωνία του Παρισιού το 2015.
Τα εναπομείναντα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 26,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, περίπου 62 φορές υψηλότερα από την αναμενόμενη κατανάλωση φυσικού αερίου για το σύνολο του 2019.
Πώς θα γίνει το Ισραήλ κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου;
Το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει την εξαγωγή φυσικού αερίου τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ιορδανία από το πεδίο Leviathan ενώ προχώρησε και στον EastMed με Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία.
Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα hotspot εξερεύνησης, με σειρά παραγωγικών ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πιθανές εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο του Ισραήλ στις γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη.
O αγωγός EastMed των 2.000 χιλιομέτρων, ο οποίος θα διασχίσει από το Ισραήλ και την Κύπρο την Ελλάδα και αργότερα μέσω του αγωγού Poseidon IGI στην Ιταλία.
Το έργο έχει σχεδιαστεί για να εξάγει 353 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα Leviathan (στο Ισραήλ και την Κύπρο).
Το κέρδος για το Ισραήλ είναι ξεκάθαρο για την Ελλάδα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.
Ο αγωγός EastMed είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο 10ετίας με πολλά ερωτηματικά εάν θα ξεκινήσει έγκαιρα και εάν θα ολοκληρωθεί επίσης έγκαιρα.
Όμως η Ελλάδα επί της ουσίας δεν κερδίζει κάτι.
Εάν ο αγωγός μπορούσε να ανακόψει τις βλέψεις της προκλητικής Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είχε νόημα αλλά κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί.

Το Ελληνικό ένα μεγάλο έργο 8 δισεκ. που θα τελειώσει επίσης σε 8 ή 10 χρόνια

Το Ελληνικό είναι ένα μεγάλο έργο που θα έχει οφέλη στην οικονομία της Αττικής, όχι της Ελλάδος, θα κοστίσει 8 δισεκ. – εάν δεν υπάρξουν υπερβάσεις – και θα ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις.
Το Ελληνικό από πλευράς οφέλους είναι ένα σαφώς ελληνικό έργο με άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία έστω και σε περιφερειακό επίπεδο.
Το Ελληνικό θα βοηθήσει την οικονομία της Αττικής που κατοικεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδος και σίγουρα έχει πιο σαφή οφέλη από τα ασαφή οφέλη του EastMed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης