Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς τα έκτακτα 730 εκατ πτώση κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες το 2020 που ποντάρουν στην αντιστροφή προβλέψεων

Χωρίς τα έκτακτα 730 εκατ πτώση κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες το 2020 που ποντάρουν στην αντιστροφή προβλέψεων
Η κερδοφορία, τα προ προβλέψεων έσοδα PPI και το Margin είναι οι τρεις πτυχές του ίδιου νομίσματος που θα δοκιμαστούν πολύ σοβαρά το 2020 στις ελληνικές τράπεζες.
Το 2018 και κυρίως το 2019 οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν αξιόλογη υποστήριξη από τα έκτακτα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, κυρίως από την έκθεση τους στα κρατικά ομόλογα.
Το 2019 τα έκτακτα κέρδη από χρεόγραφα θα ανέλθουν στα 730 εκατ ευρώ εκ των οποίων σχεδόν σε καθολικό βαθμό δεν θα επαναληφθούν.
Μόνη εξαίρεση οι τόκοι 113 εκατ ετησίως που υποστηρίζουν τα έσοδα της Εθνικής έως το 2025 από την μετατροπή του Titlos σε 3 ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Οι τράπεζες με τα μεγαλύτερα έκτακτα κέρδη το 2019 ήταν η Εθνική με περίπου 315 εκατ ευρώ και η Alpha bank με 350 εκατ ευρώ.
Τα έκτακτα της Πειραιώς και Eurobank ήταν πολύ περιορισμένα οπότε το γεγονός ότι από εδώ και πέρα οι υπεραξίες από θέσεις σε ελληνικά ομόλογα θα είναι πολύ περιορισμένες έως αρνητικές δεν θα επηρεάσουν τις επιδόσεις των δύο τραπεζών.
Η Εθνική και η Alpha bank πρωταγωνίστησαν το 2019 λόγω εκτάκτων και θα πρέπει να αναπληρώσουν αυτή την απώλεια το 2020 σενάριο προφανώς απίθανο.
Τα έκτακτα κέρδη δεν έχουν υψηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, είναι χρήσιμα όμως στην δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας ώστε οι τράπεζες να υλοποιούν την εξυγίανση τους.
Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν με πολύ αυστηρά κριτήρια ως προς το σκέλος των προ προβλέψεων εσόδων PPI και προφανώς μέχρι τώρα οι επιδόσεις δεν ενθουσιάζουν.
Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να επιδείξουν κάποια αποτελέσματα λόγω εκτάκτων εσόδων, προμηθειών που ωστόσο έχουν παγώσει και δεν μπορούν να αυξηθούν και βεβαίως από την μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
Το 2020 τα προ προβλέψεων έσοδα δεν πρέπει να μειωθούν σε σχέση με το 2019 εάν αυτό συμβεί σε τριμηνιαία βάση, τότε θα τεθεί θέμα για την ικανότητα των τραπεζών να κρατήσουν αξιοπρεπείς επιδόσεις στα επαναλαμβανόμενα τους έσοδα.
Το 2020 η κερδοφορία των τραπεζών θα δεχθεί πιέσεις αλλά σε κάποιο βαθμό θα ισοσκελιστεί η πίεση αυτή από την μείωση των νέων προβλέψεων.
Ίσως το 2020 οι τράπεζες προχωρήσουν σε αναστροφή προβλέψεων σε ορισμένες περιπτώσεις και έτσι καταφέρουν να καλύψουν την απώλεια εσόδων από τα έκτακτα κέρδη.
Όμως και πάλι αυτό που θα μετρήσει σε υπερθετικό βαθμό είναι τα προ προβλέψεων έσοδα στις ελληνικές τράπεζες και θα φανεί εάν έχει πιάσει πάτο η συνεχής πτώση των επαναλαμβανόμενων εσόδων.
Ο στόχος πάντως για αντιστροφή προβλέψεων σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξος ωστόσο οι τραπεζίτες το υποστηρίζουν.
Το 2020 οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν σταθεροποιήσει τους ισολογισμούς τους.
Βέβαια μπορεί να ειπωθεί ότι με τις τιτλοποιήσεις NPEs μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αλλά δεν βγαίνουν από τους ισολογισμούς τους οπότε θα συνεχίσουν να εγγράφουν έσοδα από τόκους μη υπαρκτούς.
Ως γνωστό οι τράπεζες σε ορισμένα NPEs λογιστικοποιούν τόκους που δεν… υπάρχουν.
Η κερδοφορία, τα προ προβλέψεων έσοδα PPI και το Margin είναι οι τρεις πτυχές του ίδιου νομίσματος που θα δοκιμαστούν πολύ σοβαρά το 2020 στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης