Αναλύσεις – Εκθέσεις

EDAM (think tank): Η στήριξη Erdogan στη Λιβύη δεν θα αρχίσει με στρατό

EDAM (think tank): Η στήριξη Erdogan στη Λιβύη δεν θα αρχίσει με στρατό
Ο πρόεδρος του think tank επισημαίνει ότι αρχικά η στήριξη Erdogan σε Λιβύη δεν θα περιλαμβάνει στρατό, αλλά στρατιωτικούς συμβούλους, drones και κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις 
Στις διεργασίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αναφέρεται σήμερα (2/1/2020) το Reuters, ενόψει της ψηφοφορίας στο τουρκικό κοινοβούλιο της πρότασης για αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.
«Οι Τούρκοι βουλευτές αναμένεται να στηρίξουν το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Τρίπολη, αλλά αυτή πιθανότατα θα αρχίσει με στρατιωτική στήριξη, εκπαίδευση και drones από αέρος παρά στο έδαφος» μεταδίδει το Reuters.
O Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη για να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησης του Fayez al-Serraj.
Σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η Άγκυρα είναι απίθανο να στείλει άμεσα στρατεύματος, αλλά θα στείλει στρατιωτικούς συμβούλου και εξοπλισμό.
Εξάλλου, κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδεχομένως η Τουρκία να εκπαιδεύσει Λίβυους στρατιώτες στην Τουρκία, ενώ το Reuters μετέδιδε ότι η Άγκυρα σκέφτεται να στείλει Σύρους μαχητές στην Τρίπολη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής στήριξης.
«Η στήριξη πιθανότατα θα αρχίσει με στρατιωτικούς συμβούλους, drones, και ειδικές επιχειρήσεις από κοινού με το λιβυκό στρατό» είπε ο Sinan Ulgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης ο οποίος είναι πρόεδρος του think-tank EDAM - Center for Economics and Foreign Policy Studies.
«Η ελπίδα θα μπορούσε να είναι ο τουρκικός στρατός ο ίδιος να μην συμμετέχει σε στρατιωτική δράση» τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Asli Aydintasbas από το European Council on Foreign Relations δήλωσε ότι «η Άγκυρα βλέπει τη παρέμβαση της στη Λιβύη ως σύμβολο του νέου status της ως περιφερειακή δύναμη.
Η ιδέα είναι, για να είστε στο μεγάλο τραπέζι, πρέπει να είστε παρόντες στο έδαφος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης