Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλήσεις από Τουρκία λόγω EastMed - Παραχωρήσεις οικοπέδων νότια Καστελόριζου και Κρήτης - Επικοινωνία Erdogan με Trump

Προκλήσεις από Τουρκία λόγω EastMed - Παραχωρήσεις οικοπέδων νότια Καστελόριζου και Κρήτης - Επικοινωνία Erdogan με Trump
Σήμερα 02/01/2020 Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν τη Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό EastMed
(upd) Με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δηλώσεις που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε Κρήτη και Καστελόριζο αλλά και… απειλές περί καταστροφή των σχεδίων που την… εγκλωβίζουν στα χερσαία σύνορα, «απαντά» η Τουρκία στην υπογραφή σήμερα (2/1/2020) από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.
Παράλληλα η τουρκική Βουλή ενέκρινε την πρόταση Erdogan - κάτι το οποίο θεωρούνταν απόλυτα βέβαιο- για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ως σαφή «απάντηση» στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ και Κύπρου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τουρκικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομολογό του, Donald Trump, με τους δύο ηγέτες να συζητούν τόσο για το θέμα της Λιβύης όσο και για τις εξελίξεις στη Συρία.
Αρχικά, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Fuat Oktay, δήλωσε ότι η Τουρκία θα καταστρέψει όλα τα σχέδια που «δεν της επιτρέπουν να βάλει τα πόδια της στο νερό», ενώ συνέχισε μέσω του Twitter να απειλεί τους πάντες.
Τη σκυτάλη έλαβε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, ο οποίος προανήγγειλε την παραχώρηση οικοπέδων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, δηλαδή νότια του Καστελόριζου και της Κρήτης.
Και στο μεταξύ, βέβαια, τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα (2/1/2020) το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη προς στήριξη του Sarraj.

Oktay: Η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα - Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας

O Oktay θέλησε να… διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί μόνο στην ενδοχώρα, μην μπορώντας να βάλει τα πόδια της στο νερό.
Μάλιστα, για ακόμα μία φορά τόνισε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιτύχει στην περιοχή εάν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων «Ανατολή» δήλωσε: «Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι.
Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε» δήλωσε ο Oktay στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείου Anadolu.
«Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως.
Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη.
Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το», ανέφερε.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «διέλυσαν τα σχέδιά τους» στέλνοντας επίσης και τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.
«Υπάρχει ένας χάρτης που φέρνει η Ελλάδα στην ατζέντα εσχάτως.
Βήμα βήμα… Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία είναι μία χώρα που παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και εκτός αυτής αλλά και με τους γείτονες της.
Επομένως, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, και εξακολουθούμε να το πράττουμε.
Είπαμε ότι δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά.
Αλλά ενώ το λέμε αυτό, προσθέτουμε και αυτό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα.
Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν.
Εάν υπάρχει ρίσκο, θα το αναλάβουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε.
Επανήλθε στο όλο ζήτημα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της έναντι όλων.
Image

Donmez: Τους επόμενους μήνες η παραχώρηση οικοπέδων νότια Καστελόριζου - Κρήτης

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε σήμερα (2/1/2020) και λίγες ώρες πριν πέσουν οι υπογραφές για τον EastMed, την παραχώρηση οικοπέδων νότια του Καστελόριζου και της Κρήτης, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες που υπεγράφη με την κυβέρνηση της Λιβύης.
«Mε τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Donmez.

Οι τουρκικές παραβιάσεις

Μέσα σε διάστημα 5 λεπτών τουρκικά αεροσκάφη ξαναπέταξαν το μεσημέρι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες.
Δυο τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης πέταξαν για δεύτερη φορά σήμερα πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 30.000 πόδια, στις 13:29 μ.μ. και 13:30 μ.μ., όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.
Τρία λεπτά αργότερα 2 τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, επίσης, πέταξαν πάλι πάνω από τα δύο νησιά στα 30.000 πόδια.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

FT για EastMed: Το Ισραήλ αποκτά πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και η Τουρκία γίνεται… έξαλλη - Το μήνυμα Erdogan μέσω… Λιβύης

Στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αλλά και στην αντίδραση της Τουρκίας αναφέρονται σήμερα (2/1/2020) οι Financial Times σχολιάζοντας ότι «το project δίνει στο Ισραήλ πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά έχει κάνει έξαλλη την Τουρκία».
«Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να υπογράψουν μια συμφωνία που θα θέσει τις βάσεις για έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη, αλλά υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκλειστεί από τη διαχείριση του πλούτου της Μεσογείου» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι θα χαλάσει το παιχνίδι όσων προσπαθούν να την εγκλωβίσουν στα χερσαία σύνορα.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέχει καμία δραστηριότητα που είναι κατά των συμφερόντων της στην περιοχή.
Οποιοδήποτε σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay και συμπλήρωσε «Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν υποκύψει σε απειλές ή κυρώσεις».
Επισημαίνεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο σχετικού συμφώνου που υπεγράφη με την κυβέρνηση της Τρίπολης τον Νοέμβριου του 2019.
Ο Michael Harari από του think-tank του Ισραήλ, Mitvim, και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο δήλωσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους γείτονες της ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης