Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα οφέλη και τα «αγκάθια» από την προοπτική υλοποίησης του αγωγού EastMed

tags :
Τα οφέλη και τα «αγκάθια» από την προοπτική υλοποίησης του αγωγού EastMed
«Aγκάθια» αποτελούν το κόστος κατασκευής, η διέλευση από θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί, και τα περιορισμένα αποθέματα
Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ενεργειακή συνεργασία, αλλά και για τη διαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών Ανατολική Μεσόγειο, γίνεται σήμερα στην Αθήνα με την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Η τελετή της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα γίνει με μεγάλη επισημότητα στο Ζάππειο, σήμερα το απόγευμα παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η υπογραφή της συμφωνίας πέραν της  σημασίας της για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Αθήνας, αποτελεί και ένα είδος απάντησης στην επιθετική στάση της Τουρκίας, Θα ακολουθήσει δε τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου -  Αιγύπτου στο Κάιρο στις 4-5 Ιανουαρίου, συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και της Αιγύπτου στις 8 Ιανουαρίου με θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες και διεξαγωγή του EastMed Gas Forum στις 15-16 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

Επιστολή στήριξης από την Ιταλία

Παράλληλα, επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed απηύθυνε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της αυριανής υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Patuanelli τονίζει: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Απομόνωση της Τουρκίας

Η κατασκευή του αγωγού EastMed εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Αθήνας να καταστεί η Ελλάδα στρατηγικός κόμβος ενεργειακού ενδιαφέροντος και παράλληλα να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Όμως η προώθηση του έργου αποσκοπεί επίσης στην προσπάθεια να απομονωθεί η Τουρκία, ενώ δημιουργεί περισσότερα πεδία συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.
Το έργο εξάλλου εξυπηρετεί και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσω της παροχής εναλλακτικής λύσης στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Από εκεί και πέρα όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι η μεγάλη απόσταση που καλύπτει ο αγωγός διαμορφώνει και το ανάλογο κόστος, ενώ θα πρέπει να περάσει από θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί.  

«Κλειδί» η Αίγυπτος

Το φυσικό αέριο που θα τροφοδοτεί τον αγωγό EastMed και μέσω αυτού το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα προέρχεται από κοιτάσματα στα οποία δραστηριοποιούνται Ισραήλ και Κύπρος. Όμως αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο εντοπισμένο κοίτασμα στην ανατολική Μεσόγειο.
Το μεγαλύτερο είναι το κοίτασμα Zop που ανήκει στην Αίγυπτο και η οποία προς το παρόν δεν έχει δείξει πρόθεση για συμμετοχή στον East Med.
Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι η διάρκεια της πολιτικής στήριξης για τον East Med από ισραηλινής πλευράς.
Η σημερινή στήριξη προέρχεται κυρίως από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ο οποίος αντιμετωπίζει την πιο σημαντική αμφισβήτηση της πολυετούς ηγεσίας του και δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι η πρωθυπουργία του είναι στο τέλος της κάτι που θα δημιουργήσει ρίσκο ως προς την υλοποίηση του έργου.
Όπως και να έχουν τα πράγματα η διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφεται σήμερα είναι μια ισχυρή αφετηρία για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. Η ολοκλήρωση του πάντως θα χρειαστεί χρόνο χρήμα και μεγάλες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους.

FT για EastMed: Το Ισραήλ αποκτά πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και η Τουρκία γίνεται… έξαλλη

Στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αναφέρονται σήμερα (2/1/2020) οι Financial Times σχολιάζοντας ότι «το project δίνει στο Ισραήλ πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά έχει κάνει έξαλλη την Τουρκία».
«Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να υπογράψουν μια συμφωνία που θα θέσει τις βάσεις για έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη, αλλά υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκλειστεί από τη διαχείριση του πλούτου της Μεσογείου» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι θα χαλάσει το παιχνίδι όσων προσπαθούν να την εγκλωβίσουν στα χερσαία σύνορα.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέχει καμία δραστηριότητα που είναι κατά των συμφερόντων της στην περιοχή.
Οποιοδήποτε σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay και συμπλήρωσε «Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν υποκύψει σε απειλές ή κυρώσεις».
Επισημαίνεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο σχετικού συμφώνου που υπεγράφη με την κυβέρνηση της Τρίπολης τον Νοέμβριου του 2019.
Ο Michael Harari από του think-tank του Ισραήλ, Mitvim, και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο δήλωσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους γείτονες της ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης