Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ελλάδα υπογράφει σήμερα 2/1 για τον EastMed σε...θολό τοπίο - Μητσοτάκης με Netanyahu, Aναστασιάδη, θωρακίζουν με μέτρα προστασίας τον αγωγό

Η Ελλάδα υπογράφει σήμερα 2/1 για τον EastMed σε...θολό τοπίο -  Μητσοτάκης με Netanyahu, Aναστασιάδη, θωρακίζουν με μέτρα προστασίας τον αγωγό
Προβληματισμό προκαλούν οι εξελίξεις λίγο πριν την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed
(upd6) Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Benjamin Netanyahu.
Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:
-Στο ρυθμιστικό - αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.
-Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και
-Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.
Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, στο Ζάππειο, που διήρκησε 40 λεπτά, άρχισε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Στις 6:30, παρουσία των τριών ηγετών, θα υπογραφεί η Διακρατική Συμφωνία για τον East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα, Επίσης, θα παραστούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Netanyahu

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγο μετά τις 14:00 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Image

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.

Image



Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες «πηγές», ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Benjamin Netanyahu συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Image

Πιο αναλυτικά, στην έναρξη της συνάντησης των δύο ηγετών ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Κ. Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικό που σας έχουμε εδώ. Είναι χαρά μας, μετά από πολύ καιρό. Ένας καλός τρόπος να αρχίσουμε τη χρονιά, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
Β. Netanyahu: Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις.
Επίσης, θέλουμε να προτείνουμε -μπορώ να το πω ενώπιον του Τύπου- μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.
Κ. Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου.
B. Netanyahu: Δεν θέλουμε να δούμε στις χώρες μας αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές.
Κ. Μητσοτάκης: Ούτε εμείς το θέλουμε.
Στον λογαριασμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο twitter αναρτήθηκαν και οι παρακάτω φωτογραφίες από τη συνάντηση.

Image

Image

Λίγο πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ με προορισμό την Ελλάδα, ο Netanyahu επεσήμανε: «Αναχωρούμε για μια σημαντικότατη σύνοδο με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό.
Δημιουργήσαμε μια συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για το ενεργειακό μέλλον του Ισραήλ, που γίνεται ενεργειακή δύναμη και για την περιφερειακή σταθερότητα».

Μητσοτάκης - Αναστασιάδης: Ιστορική ενεργειακή συμφωνία

Ως ιστορική χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προωθυπουργός της Ελλάδας, και ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κύπρου, κατά τη συνάντησή τους στο Μέξαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, στην Αθήνα.
Στις 10:00, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο ο EastMed, το οποίο και αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ ο Αναστασιάδης επισήμανε ότι η συμφωνία δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα σε θέματα ενέργειας στη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, "ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μία τόσο σημαντική μέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed.
Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.
Οπότε, Πρόεδρέ μου, και πάλι καλώς ήρθες για ακόμα μία φορά στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου".
Από τη μεριά του, ο κ. Αναστασιάδης, υπενθύμισε ότι "στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται, ιδιαίτερα τα νησιά, και από την ανομβρία.
Συνεπώς, η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός -όπως πολύ ορθά έχεις σημειώσει- την υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας, που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες: Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής.
Έτσι, πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική μέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί, αλλά και εν συνεχεία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής", ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Χατζηδάκης: Ορόσημο για τη βιωσιμότητα του EastMed το προσύμφωνο συνεργασίας ΔΕΠΑ - Energean

Ορόσημο για τη βιωσιμότητα του αγωγού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «όνειρο» από αναλυτές, που αμφισβητούσαν την πραγματοποίησή του, χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης την υπογραφή του προσύμφωνου συνεργασίας (Letter of Intent) ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Energean. «Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα δείχνουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και εταιρείες, τα οποία συνασπίζονται στην υπεράσπιση του Δικαίου και την προώθηση συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα γεγονότα που... θολώνουν το τοπίο

Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed... ορισμένα γεγονότα θολώνουν το τοπίο.
-Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ζητάει κοινοβουλευτική ασυλία στο Ισραήλ προκειμένου να μην διωχθεί για τα 3 αδικήματα που κατηγορείται μεταξύ των οποίων απάτη και διαφθορά.
-Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Mike Pompeo ανακοίνωσε ότι δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο επικαλούμενος τις εξελίξεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βαγδάτη του Ιράκ όπου η κατάσταση παραμένει έκκρυθμη.
-Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εμφανίζεται διαλλακτικότερος τονίζοντας ότι υπό όρους η Τουρκία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Λιβύη αλλά προκλητικότατος όσον αφορά τον αγωγό EastMed τονίζοντας ότι θα τον καταστρέψουν.

Αναλυτικότερα:

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Η τελετή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα γίνει παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu ο οποίος πραγματοποιεί 2 έως τις 4 Ιανουαρίου επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τους οποίος θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Netanyahu θα συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Αναστασιάδη, και θα ακολουθήσει η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας (IGA), Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου για τον αγωγό East Med.
Μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης επικοινώνησε  με τους κ. Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με τον κ. Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής και τους προσκάλεσε να παραστούν στην τελετή υπογραφής για τον EastMed, ως πρώην υπουργοί Ενέργειας που συνέβαλαν στην προώθηση του αγωγού.
Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων.
Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄εξαίρεσιν ίσως - η συνέχεια της εξωτερικής και  ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Γι΄αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη, Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην τελετή για τον EastMed,  καθώς  συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη.
Με σοβαρότητα και εθνική ενότητα μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ελλάδα».
Υπογραμμίζεται ότι ενόψει της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την υπογραφή του EastMed, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας), κ. Stefano Patuanelli,  απέστειλε επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».
Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, κ. κ. Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη.

O Netanyahu θα ζητήσει κοινοβουλευτική ασυλία για να μην διωχθεί για 3 αδικήματα

Ωστόσο ένα 24ωρο πριν την υπογαφή της συμφωνίας...
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε πως θα ζητήσει κοινοβουλευτική ασυλία προκειμένου να μην διωχθεί για τα 3 αδικήματα που κατηγορείται μεταξύ των οποίων απάτη και διαφθορά.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σήμερα Τετάρτη 1/1/2020, ανέφερε ως θα επιδιώξει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική ασυλία αναφορικά με τις τρεις κατηγορίες διαφθοράς με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, μία εξέλιξη που θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες ακόμη τις διαδικασίες για ποινική του δίωξη, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC.
Στις δηλώσεις αυτές προέβη λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η σχετική διορία αίτησης ασυλίας, υποστηρίζοντας πως οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα και για τούτο δικαιούται την προστασία της κοινοβουλευτικής ασυλίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Netanyahu κρίθηκε υπόλογος τον περασμένο Νοέμβριο για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης και στην περίπτωση που αιτηθεί κοινοβουλευτική ασυλία, η δίκη θα καθυστερήσει.
Εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει εγκλωβισθεί η πολιτική ζωή του Ισραήλ, το Κοινοβούλιο είναι φύσει αδύνατον να συζητήσει και να αποφασίσει για το αίτημα του Netanyahu πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 2ας Μαρτίου.

Ο Pompeo δεν θα πάει στην Κύπρο

Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Mike Pompeo ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου 2020 ότι δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο επικαλούμενος τις εξελίξεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βαγδάτη του Ιράκ όπου η κατάσταση παραμένει έκκρυθμη
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου του State Department, Morgnan Ortagus, η απόφαση για αναβολή της επίσημης περιοδείας λήφθηκε λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ιράκ.
Συγκεκριμένα, η περιοδεία του Pompeo αναβλήθηκε «λόγω της ανάγκης του γραμματέα να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, για να συνεχίσει να παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο Ιράκ και να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ασφάλεια των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Morgnan Ortagus σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος επρόκειτο να είναι ο τελευταίος σταθμός στο ταξίδι του κ. Pompeo καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κύπρο.

Αγωγός EastMed

Ο αγωγός EastMed, ο οποίος σχεδιάζεται να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα έργα της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί σήμερα το πιο ώριμο έργο για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει τις νέες πηγές φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου και τις αγορές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ΝΑ Ευρώπης.
Τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου, με εξαίρεση αυτά της Αιγύπτου, εκτιμάται ότι επαρκούν για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ιορδανίας προσκείμενων αγορών επιτρέποντας την εξαγωγή περίπου 25 Bcm/έτος.
Το έργο EastMed αναγνωρίζεται, από το 2013, ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), βάσει του κανονισμού της ΕΕ 347/2013 και στον πλέον πρόσφατο κατάλογο που δημοσιεύθηκε από την Ε. Επιτροπή στις 31 Οκτωβρίου 2019 συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ομάδα έργων με τον υποθαλάσσιο αγωγό Poseidon.  
Η αναγνώριση των Έργων του Αγωγού EastMed και Ποσειδών ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς παρέχει πρόσβαση σε συν-χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεξαγωγή μελετών αλλά και μελλοντικά για έργα κατασκευής.
Κατά την περίοδο 2015-2018 η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. που ανήκει κατά 50% στη ΔΕΠΑ και κατά 50% στην Edison, με την υποστήριξη επιχορήγησης 2 εκατ. € από την ΕΕ, ολοκλήρωσε τις τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές μελέτες (pre-FEED phase), επιβεβαιώνοντας ότι το Έργο του Αγωγού EastMed είναι τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο, ανταγωνιστικό, και συμπληρωματικό με εναλλακτικές εξαγωγικές προτάσεις στην περιοχή.
Τον Ιούνιο του 2018, το Έργο του Αγωγού EastMed έλαβε πρόσθετη συν-χρηματοδότηση από το πρόγραμμα CEF (Connect Europe Facility) της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικού ποσού 34,5 εκ.
Η σχετική συμφωνία επιχορήγησης μεταξύ της ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλύπτει δραστηριότητες που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της φάσης FEED (τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές μελέτες καθώς και την Λεπτομερή Υποθαλάσσια Έρευνα (DMS) και την ωρίμανση του έργου σε επίπεδο λήψης Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID)
Τον Σεπτέμβριο 2019, η INEA (θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπεύθυνο για το προαναφερόμενο πρόγραμμα συν-χρηματοδότησης), εκταμίευσε προπληρωμή ποσού 13,8 εκ. € προς άμεση υποστήριξη του Έργου.
H επιχορήγηση του συνολικού ποσού, έως 34,5 εκ.€, υπόκειται σε αξιολόγηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής (INEA και άλλες συναρμόδιες διευθύνσεις) κατόπιν της ολοκλήρωσης των συν-χρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων.
Προκειμένου η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. να προχωρήσει στην επόμενη φάση ανάπτυξης του έργου, οι Μέτοχοι της Εταιρείας έχουν προσδιορίσει Την ανάγκη να εφαρμοστεί μία ταχεία προσέγγιση αποσκοπώντας στην πλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) εντός 2 – 3 ετών.
Το συνολικό κόστος αυτών των ενεργειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα περίπου 70 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Εφόσον η τελική επενδυτική απόφαση ληφθεί το 2022 και ξεκινήσει αμέσως η κατασκευή του το έργο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.
Το Δεκέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας για τη σύναψη Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA) για την υποστήριξη της υλοποίησης του έργου.
Το κείμενο έλαβε τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2019.
To θέμα του East Med συζητήθηκε όλους τους τελευταίους μήνες μεταξύ των υπουργών Ενέργειας,  της Ελλάδας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Ισραήλ, κ. Yuval Steinitz και της Κύπρου, κ. Γιώργου Λακκοτρύπη. Ιδιαίτερα το ζήτημα συζητήθηκε στα τέλη Ιουλίου του 2019, στο Κάιρο, στο πλαίσιο του East Med Gas Forum, στις 7 Αυγούστου στη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, παρουσία των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και στη διμερή συνάντηση μεταξύ των κ. Κωστή Χατζηδάκη και κ. Yuval Steinitz στις 10 Δεκεμβρίου 2019 στη Μαδρίτη.
Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν αυτήν τη συνάντηση είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητούσε το δικαίωμα των χωρών να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού.
Στη συνέχεια υπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ του κ.  Κυριάκου Μητσοτάκη, του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κ. Νίκου Αναστασιάδη και τελικώς αποφασίσθηκε η υπογραφή της συμφωνίας στις 2 Ιανουαρίου του 2020 στην Αθήνα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Μήκος: 1.872 χλμ., εκ των οποίων 1.335 χλμ. περίπου υποθαλάσσιο τμήμα και 537 χλμ. περίπου χερσαίο.

Αρχική Δυναμικότητα: 10 ΔΚΜ φ.α. ετησίως.

Επέκταση Δυναμικότητας: έως 20 ΔΚΜ φ.α. ετησίως.

Προϋπολογισμός (για την αρχική δυναμικότητα): 5,2 δισ. ΕΥΡΩ.

Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline («EastMed») αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας.
Εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 ΔΚΜ φ.α. ετησίως, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ.
Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

• 165χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.
• 732χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.
• 421χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.
• 292 χλμ περίπου για τη διάσχιση της Πελοπόννησο μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου
• 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.
• 245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.

Στο Φλωροβούνι προβλέπεται η διασύνδεσή του με τον υποθαλάσσιο αγωγού φ.α. Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους 210 χλμ περίπου.
Το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ ανέρχεται σε 0.9 δισ. ΕΥΡΩ.
Από το καλοκαίρι του 2014, την ανάπτυξη του αγωγού EastMed έχει αναλάβει  και διεκπεραιώνει η  ελληνική εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON.
Το κόστος του αγωγού Eastmed μέχρι την Ιταλία έχει υπολογισθεί σε περίπου 6 δισ. $.  
Ωστόσο, με τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη, η δυναμικότητα του αγωγού ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, μεταφέροντας με οικονομίες κλίμακας ποσότητες πέραν των 10 ΔΚΜ ετησίως του αρχικού σχεδιασμού του, γεγονός το οποίο θα αλλάξει άρδην την οικονομική δυναμική του έργου.

(πρώτη ενημέρωση 2 Ιανουαρίου 2020, 00:36)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης