Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίκη Trump στις 3/11, deal με Κίνα, QE από όλους... με τον καθοδικό κύκλο να καραδοκεί

Νίκη Trump στις 3/11, deal με Κίνα, QE από όλους... με τον καθοδικό κύκλο να καραδοκεί
Το παιχνίδι συντήρησης της φούσκας όμως έχει φθάσει στα όρια αντοχής του, ο σκοπός δεν είναι πόσο θα φουσκώσει η παγκόσμια φούσκα αλλά ποιο είναι το όριο θραύσης της.
Ποια θα είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που θα επιδράσουν καθοριστικά το 2020 στην νέα χρονιά για την παγκόσμια οικονομία;
Το 2019 το μεγαλύτερο γεγονός στην οικονομία δεν ήταν ο εμπορικός πόλεμος αλλά η απόφαση της FED της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας να αλλάξει στρατηγική και από νομισματική σύσφιξη να υιοθετήσει ξανά ποσοτική χαλάρωση επιδρώντας καίρια και στην ΕΚΤ που επίσης άλλαξε στρατηγική.
Δόθηκε μια λύση imitation μεν αλλά λύση που μεταθέτει το πρόβλημα το οποίο είναι το εξής, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν μηχανισμό να αποσύρουν τα 4,2 τρισεκ. δολάρια ρευστότητας που έχουν διοχετεύσει στο σύστημα έχουν εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο και υποχρεώνονται να συντηρούν την ποσοτική χαλάρωση, φουσκώνοντας την ήδη υπερβολικά ακριβή φούσκα των διεθνών αγορών.

1)Πρωτίστως οι αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν προς το τέλος του 2020 αλλά για πολλούς μήνες η διεθνής οικονομία θα περιστραφεί γύρω από αυτές τις εκλογές.
Από την μια ο Trump με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και από την άλλη μάλλον ο Biden με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο Biden προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις οπότε είναι και ο πιθανότερος υποψήφιος έναντι των υπολοίπων διεκδικητών του χρίσματος.
Δημοσκοπικά η μάχη εμφανίζεται αμφίρροπη αλλά με τις διαφορές να είναι στην κυριολεξία ελάχιστες υπέρ των δημοκρατικών, η πιθανότητα να κερδίσει ο Trump είναι πολύ μεγάλες.
Ο Trump θα ευνοηθεί και από την λάθος στρατηγική των δημοκρατικών να το παραπέμψουν χωρίς όμως αποδεικτικά στοιχεία, πιθανότατα θα αθωωθεί και αυτό θα οδηγήσει στην ισχυροποίηση Trump.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Trump παίζει ένα παιχνίδι στην διεθνή σκακιέρα, το οποίο ενώ εκ πρώτης όψεως θεωρείται επικίνδυνο για τα αμερικανικά συμφέροντα λειτουργεί μόνο προς όφελος των αμερικανών συμφερόντων.
Αρχικά κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του ζήτησε από τις αμερικανικές εταιρίες να επιστρέψουν κεφάλαια στις ΗΠΑ.
Από το 1 τρισεκ. δολάρια επαναγορές μετοχών των εταιριών στην Wall Street σχεδόν το 1/3 είναι κεφάλαια που επαναπατρίστηκαν.
Ο εμπορικός πόλεμος με τους Κινέζους ενώ δημιουργεί ένα ομιχλώδες τοπίο στην παγκόσμια οικονομία στο τέλος θα λειτουργήσει προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων.

2)Στις 15 Ιανουαρίου 2020 θα υπογραφεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που όμως θεωρείται και είναι σχεδόν ασήμαντη γιατί αφορά μόλις των 10% των δασμών που έχουν υποβληθεί.
Ο Trump όμως έχει ήδη κερδίσει διπλά.
Α)Γιατί έβαλε φραγμό στον κινεζικό επεκτατισμό και ταυτόχρονα η νέα τελική συμφωνία που θα έρθει τους επόμενους μήνες – πριν ή μετά τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020 – θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία.
Β)Για τον Trump ο εμπορικός πόλεμος ήταν η χρυσή ευκαιρία ώστε να πιέσει την FED να αλλάξει ριζικά στρατηγική και να ενεργοποιήσει ποσοτική χαλάρωση και μειώσεις επιτοκίων.
Είναι εντυπωσιακό αλλά ενώ η FED επίσημα αναφέρει ότι δεν υπάρχει QE – NO QE – στην πράξη μέσω των επαναγορών repos σχεδόν 480 δισεκ. δολάρια έχει πλήρως ενεργοποιηθεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το τέταρτο κατά σειρά.

3)Ποσοτική χαλάρωση παντού
Ο Trump θα χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα κατά την προεκλογική περίοδο ώστε να συντηρήσει την Wall Street που είναι στην κυριολεξία μια φούσκα.
Ταυτόχρονα με όλες αυτές τις κινήσεις καθυστερεί την έναρξη του καθοδικού κύκλου.
Εάν η ανοδικός κύκλος στην οικονομία συντηρηθεί έως το τέλος του 2020 θα είναι ο μακροβιότερος στην ιστορία θα πλησιάζει τα 12 χρόνια όταν συνήθως κινούνται πέριξ των 9 ετών.
Ο καθοδικός κύκλος σε οικονομία και αγορές καραδοκεί, προετοιμάζεται αλλά δεν θα ενεργοποιηθεί όσο οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν ρευστότητα χειραγωγώντας το μέλλον, χειραγωγώντας τιμές σε μετοχές και ομόλογα.
Ο Trump γνωρίζει καλά πώς να χειραγωγεί την FED η οποία με την σειρά της χειραγωγεί τις αγορές.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αλλαγή πλεύσης της FED μέσα στο 2019 ήταν η σημαντικότερη στιγμή της οικονομίας παγκοσμίως, όχι ο εμπορικός πόλεμος ή οτιδήποτε άλλο αλλά η αλλαγή στρατηγικής στην νομισματική πολιτική της FED.
Στο τέλος του 2018 η FED είχε διαμορφωμένη στρατηγική, απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση των επιτοκίων.
Ο εμπορικός πόλεμος που χρησιμοποιήθηκε από τον Trump για πολλαπλούς σκοπούς άλλαξε άρδην την στρατηγική της FED η οποία και ποσοτική χαλάρωση επανέφερε μέσω των repos και τα επιτόκια μειώνει.
Η αλλαγή αυτή στρατηγικής επέδρασε καθοριστικά και στην ΕΚΤ και έδωσε διέξοδο σε ένα πρόβλημα.
Στο τέλος του 2018 οι αγορές και ειδικά η Wall δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις γιατί όλοι κατάλαβαν ότι η ποσοτική χαλάρωση μετατρέπεται σε νομισματική σύσφιξη.
Η ποσοτική χαλάρωση δίνει ρευστότητα στο σύστημα και η νομισματική σύσφιξη αποσύρει ρευστότητα από το σύστημα.
Με την διαφορά ότι η FED αλλά και η ΕΚΤ δεν έχουν μηχανισμό ώστε να αποσύρουν την ποσοτική χαλάρωση οπότε έχουν εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο συντηρώντας την φούσκα στις τιμές των ομολόγων και στις τιμές των μετοχών παγκοσμίως.
Δεν δικαιολογούνται – πλην της ποσοτικής χαλάρωσης – ούτε οι αποδόσεις στα χρηματιστήρια, ούτε στα ομόλογα οι διεθνείς αγορές είναι μια παγκόσμια φούσκα και αυτό το ξέρουν πρωτίστως οι κεντρικοί τραπεζίτες.
Το παιχνίδι συντήρησης της φούσκας όμως έχει φθάσει στα όρια αντοχής του, ο σκοπός δεν είναι πόσο θα φουσκώσει η παγκόσμια φούσκα αλλά ποιο είναι το όριο θραύσης της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης