Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι προσδοκίες και η αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας το 2019, αναμένονται να γίνουν πράξη το 2020

Οι προσδοκίες και η αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας το 2019, αναμένονται να γίνουν πράξη το 2020
Η πορεία των τραπεζών θα κρίνει την συνέχεια του ανοδικού κλίματος
To 2019  κλείνει με εμφανή την αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, απόρροια της εκλογής μιας κυβέρνησης αυτοδύναμης  με μια προοπτική πιο φιλική προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι πλέον η χώρα βρίσκεται σε ένα καθεστώς πολιτικής σταθερότητας έχοντας απομακρυνθεί η δυσπιστία και η αβεβαιότητα με κύριο στόχο την προσέλκυση νέων επενδυτών.
Στα θετικά της ελληνικής οικονομίας ήταν η πλήρης άρση των capital controls, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων αλλά και η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης της Lamda .
Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, είναι μια ρηχή αγορά η οποία  επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις με τις ξένες αγορές ήδη να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα…αναμένοντας την πολυπόθητη εμπορική συμφωνία των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ –Κίνας.
Επιπλέον, αρνητικές είναι οι εξελίξεις της νέας έντασης στη Μεσόγειο με τη γειτονική Τουρκία να είναι απρόβλεπτη.
Εν τω μεταξύ, με το υπέρογκο ποσό του χρέους της χώρας να βρίσκεται στα 356 δις. ευρώ, η εκτίμηση είναι ότι πολύ δύσκολα ακόμη και το 2021 οι διεθνείς οίκοι θα εντάξουν τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η βιωσιμότητα του
Εάν η Ελλάδα δεν αναβαθμιστεί το 2021 σε επενδυτική βαθμίδα και μετατεθεί για το 2022, είναι πιθανό να μην προλάβει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ακόμη και εάν η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με ομόλογα πέραν της λήξης 2032 – όπου λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος – τίποτε δεν διασφαλίζει ότι στο μέλλον η Ελλάδα δεν θα είναι εκτεθειμένη σε καθοδικούς κινδύνους…
Στα της χρηματιστηριακή αγοράς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το 2019 με σωρευτικά κέρδη +50% όχι μόνα στα υψηλά έτους αλλά και στα υψηλά 58 μηνών,
Ο Τραπεζικός Δείκτης παρά το γεγονός ότι καταγράφει σωρευτικά κέρδη 100% εντούτοις εμφανή είναι η αδυναμία των τραπεζών να ξεπεράσουν τις τιμές των αυξήσεων των μετοχικών κεφαλαίων του 2015, με την Εθνική, Alpha και Eurobank να βρίσκονται πλησίον αυτών και την Πειραιώς να απέχει 50%     
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» αποτελεί την μοναδική λύση για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με την ελπίδα να αποκατασταθούν και οι συνθήκες εκείνες που είναι απαραίτητες για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Από την άλλη, τα προβληματικά δάνεια ακόμη θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς με το σχέδιο Ηρακλής θα επιτύχουν τις τιτλοποιήσεις των αρχικών 33 δις. NPEs ενώ για το σκληρό πυρήνα των υπολοίπων 28 δις. θα απαιτηθούν  νέα κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια 5-6 δις. για να εξυγιανθούν, αναπτυχθούν, βελτιώσουν τη σχέση κεφαλαίων προς DTC (αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση)…. με αναγκαίες τις νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων  καθώς η έκδοση των ομολογιακών δανείων δεν λύνει άμεσα το πρόβλημα της ενίσχυσης των κεφαλαίων τους …
Η εκτίμηση είναι ότι το 2019 ήταν μια χρονιά ανάκαμψης τόσο για την χρηματιστηριακή αγορά όσο και των επιδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Εντούτοις είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα των προσπαθειών στο μέτωπο της προοπτικών της ανάπτυξης της χώρας, των επενδύσεων αλλά και της επιστροφής στην κανονικότητα του τραπεζικού κλάδου δεν θα βελτιωθούν εντός του 2020 αλλά θα χρειαστούν ακόμη δύο χρόνια.
Το αισιόδοξο σενάριο για το 2020 θα είναι να κυμανθεί στα τωρινά επίπεδα χωρίς να αποκλείονται αναλαμπές με την μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχθεί πιέσεις απόρροια τόσο των εξωτερικών παραγόντων όσο και από τις εξελίξεις στις τράπεζες.

Γιώργος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης