Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Στα χρηματιστήρια Ελλάδας, Ρωσίας και Ιταλίας, οι υψηλότερες αποδόσεις για το 2019

CNBC: Στα χρηματιστήρια Ελλάδας, Ρωσίας και Ιταλίας, οι υψηλότερες αποδόσεις για το 2019
Το 2019 αποδείχθηκε ιδιαίτερα καλό για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών
Τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη παρουσίασαν τα χρηματιστήρια σε Ελλάδα, Ρωσία και Ιταλία, κατά το 2019, ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο.
Τα στοιχεία έχει συγκεντρώσει το CNBC, σε δημοσίευμα όπου αναφέρεται ότι κάποιοι επενδυτές απέρριπταν αυτές τις αγορές καθώς -σύμφωνα με τον Russ Mould από τη βρετανική εταιρεία AJ Bell- τις θεωρούσαν «πολύ επικίνδυνες, πολιτικά ασταθείς, υπερβολικά εξαρτημένες από τα εμπορεύματα, πολύ αδύναμες οικονομικά ή ένα συνδυασμό όλων αυτών».

Ελλάδα

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την Ελλάδα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι κάποτε ήταν ο ασθενής της Ευρώπης, αλλά η χώρα της Νότιας Ευρώπης φαίνεται να έχει μπει σε νέο κεφάλαιο.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ελλάδας ενισχύθηκε κατά 43% το 2019, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τις υψηλότερες αποδόσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκοσμίως.
«Η ελληνική οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το 2019, χάρη στην ανάκαμψη των κρατικών δαπανών και την αναζωογόνηση των επενδύσεων σε συνδυασμό με υγιές outlook για τις εξαγωγές» επισημαίνει στο CNBC η Αθανασία Κοκκινογένη από την DuckerFrontier.
Το 2019 ήταν εξαιρετικά καλό για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 50%, η Εθνική Τράπεζα κατά 171%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 71% και η Eurobank κατά 67%.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι κατά το 2019 καταργήθηκαν τα capital controls αλλά και στο πρόγραμμα «Ηρακλής» για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Επιπλέον, ο Mike Bell από την JP Morgan Asset Management δήλωσε στο CNBC ότι η ΕΚΤ βοήθησε επίσης την Ελλάδα, καθώς ο νέος γύρος QE μείωσε τα κόστη δανεισμού δραματικά.
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα το 2019 σε αντίθεση με τα προηγούμενη έτη.
Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουλίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω.

Ρωσία

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας ενισχύθηκε κατά 29% οτ 2019.
«Η Ρωσία αναδύθηκε από την ύφεση, βοηθήθηκε από τις μειώσεις επιτοκίων και της προσεκτικά επεξεργασμένης πολιτικής του κεντρικού τραπεζίτη, Elvira Nabiullina» επισημαίνει ο Mould από την AJ Bell.

Ιταλία

Στη Ρώμη, παρά τις διαφορές με τις Βρυξέλλες και τις πρόωρες εκλογές, ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας ενισχύθηκε κατά 28% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης