Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χωρίς τις πλάκες του Μωυσή γύρισε «από το βουνό» ο Μητσοτάκης - Οι επιλογές για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Χωρίς τις πλάκες του Μωυσή γύρισε «από το βουνό» ο Μητσοτάκης - Οι επιλογές για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Παραμένουν στο προσκήνιο τα σενάρια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η σεναριολογία αναφορικά με το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλά κρατεί καθώς η επιστροφή του πρωθυπουργού «από το βουνό» δεν έλυσε το γρίφο.
Ωστόσο, ο ίδιος έδωσε νέα «τροφή» λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται πιο κοντά στην απόφαση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, πήγε στο βουνό αλλά δεν βρήκε πλάκα να γράψει το όνομα.
Έτσι τουλάχιστον είπε, χαριτολογώντας, όταν δημοσιογράφοι επέμεναν να τον ρωτούν για το θέμα του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος που αυτές τις μέρες είναι το όνομα που θα προτείνει για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχτηκε, αποδείχθηκε «σφίγγα» σε ότι αφορά το όνομα ενώ σημείωσε πως υπάρχει χρόνος ακόμα για να το πει ενώ ο ίδιος είναι πιο κοντά στην απόφαση αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη.
Κάποια στιγμή, σε μια αποστροφή του λόγου του ανέφερε, τον ή την πρόεδρο, κάτι που θεωρήθηκε ένδειξη ότι θα είναι γυναίκα το πρόσωπο που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πάντως στην ερώτηση, να ξεχάσουμε τον κ. Παυλόπουλο, η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν, «μην ξεχάσετε τίποτε.
Δεν έχω αποφασίσει ακόμη».
Ναι μεν είναι κοντά στο να αποφασίσει αλλά όπως χαρακτηριστικά, είπε ο ίδιος, δεν τον ενέπνευσε το βουνό.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς φαίνεται έχει μια μικρή λίστα με κάποια ονόματα και σύμφωνα με τις φειδωλές πληροφορίες που διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να λάβει την οριστική απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει, περίπου στο τέλος του Ιανουαρίου.
Πάντως, πηγές που έχουν γνώση των διαθέσεων του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι προτεραιότητα του κυβερνητικού επιτελείου είναι η επιλογή ενός έμπειρου πολιτικού στελέχους από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ακουστεί το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη όπως επίσης και της Άννας Διαμαντοπούλου.
Η Μαρία Δαμανάκη, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κερδίζει έδαφος λόγω του χαμηλού προφίλ που διατηρεί και της απόστασής της από τις σφοδρές αντιπαραθέσεις της τελευταίας δεκαετίας, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι μπορεί να ψηφιστεί από το Κίνημα Αλλαγής ενώ με δυσκολία θα απορριφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι τις προηγούμενες μέρες είχε κερδίσει κάποιους πόντους η περίπτωση της επανεκλογής του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δημιουργήθηκαν όμως αντίρροπες δυνάμεις και μάλλον απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο.
Και απομακρύνεται παρότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει πολλά υπέρ του αλλά βέβαια έχει και αρκετά κατά.
Τα υπέρ του είναι ότι είναι πολιτικός, μπορεί να μιλάει με τους διεθνείς παίκτες, είναι αποδεκτός από το μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης, όχι όμως από το σύνολό της.
Το Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει περίπτωση να τον ψηφίσει για πολλούς λόγους και ενδεχομένως και με τα επιχειρήματα ακριβώς, που είχε χρησιμοποιήσει ο νυν πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, για να μην τον ψηφίσει το 2015.
Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απείχε, με μια δήλωση η οποία ήταν καταπέλτης για την προσωπικότητα του νυν Προέδρου.
Του καταμαρτυρούσε τρία πράγματα:

1. Ότι δεν είναι αρκούντως φιλοευρωπαίος, όσο τουλάχιστον ο ίδιος θα τον ήθελε
2. Για τον τρόπο που πολιτεύτηκε αφήνοντας αιχμές για το πελατειακό κράτος που επικράτησε επί των ημερών του, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών και
3. Για τον χειρισμό που έκανε το Δεκέμβρη του 2008 μετά την δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου.  

Την ίδια ώρα, πάντως, έχει μάλλον αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οριστεί υποψήφιος ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Άλλωστε, αμφότεροι, δεν παύουν να αποτελούν και μονοκομματικές επιλογές που δύσκολα θα σηματοδοτήσουν την ευρύτερη συναίνεση.
Αξιοσημείωτη είναι και η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά η οποία δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο, προερχόμενο από τον χώρο της ΝΔ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους, επιμένουν στην ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου με την Κουμουνδούρου μάλιστα να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για παιχνίδια με το κύρος του θεσμού.
Μέχρι ο πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του, όλα δείχνουν πως τα ονόματα σε ότι αφορά το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα διαδέχονται το ένα το άλλο, στο παρασκήνιο.
Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου πάντως, λήγει στις 12 Μαρτίου οπότε οι διαδικασίες στη Βουλή θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα μήνα πριν.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης