Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποφασισμένος να στείλει στρατό στη Λιβύη ο Erdogan – Στην τουρκική βουλή η πρόταση - Διπλωματικός μαραθώνιος από Αθήνα και Κύπρο

Αποφασισμένος να στείλει στρατό στη Λιβύη ο Erdogan – Στην τουρκική βουλή η πρόταση - Διπλωματικός μαραθώνιος από Αθήνα και Κύπρο
Αμετανόητος εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη
Απόλυτα αποφασισμένος, παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις, να αποστείλει στρατό στη Λιβύη εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, με τον υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu να ανακοινώνει ότι σήμερα (30/12) κατατέθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο η πρόταση για την αποστολή στρατευμάτων προς στήριξη της «συμμάχου κυβέρνησης της Λιβύης».
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς η αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της αποστολής στρατευμάτων, με τον Αραβικό Σύνδεσμο να πραγματοποιεί την Τρίτη 31/12 έκτακτη συνάντηση για το όλο ζήτημα.
Παράλληλα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι ο Erdogan προετοιμάζεται να στείλει στη Λιβύη και Σύρους αντάρτες, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα και στην Κύπρο, με τον υπ. Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδη να έχει σήμερα (30/12) τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του Αιγύπτου και Σ. Αραβίας.
Ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις της Ελλάδας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, ενώ η Αθήνα επιθυμεί να υπάρξει διπλωματική λύση στο όλο ζήτημα.

Μητσοτάκης: Απομονωμένη η Τουρκία, θέλουμε πολιτική λύση

Στις εξελίξεις που αφορούν την Τουρκία και τη Λιβύη αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διπλωματικά, σε ότι αφορά το θέμα της Λιβύης.
«Έχουμε πάντα διαύλους επικοινωνίας, η πιθανή προσφυγή στη Χάγη θα αφορά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Πάντως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί πολιτική λύση, που θα την αγκαλιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι το όποιο καθεστώς προκύψει στη Λιβύη να ακυρώσει τη συμφωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη Βουλή η πρόταση Erdogan για τα στρατεύματα στη Λιβύη

Η τουρκική προεδρία διαβίβασε σήμερα (30/12/2019) στο κοινοβούλιο για εξέταση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη για να υποστηρίξουν εκεί την κυβέρνηση της Τρίπολης, που είναι σύμμαχος της Άγκυρας και αντιμετωπίζει την επίθεση ενός ισχυρού αντιπάλου.
Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον Erdogan, εστάλη στην προεδρία του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας για να συζητηθεί, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, πρέπει να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία.
Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εστάλη σήμερα στο κοινοβούλιο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ενδεχόμενη ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη είναι πιθανό να επιδεινώσει την αδελφοκτόνα σύγκρουση που διεξάγεται εκεί και τροφοδοτείται από αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις.

Αντίθετη η αντιπολίτευση στην Τουρκία

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή.
Σε δηλώσεις του ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών M.Cavusoglu σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Unal Cevikoz, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.
«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ' έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων.
Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό» τόνισε ο Cevikoz.
Υπενθυμίζεται πως ο Erdogan έχει αναφέρει ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Τουρκία θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου.

Διεθνής διπλωματικός μαραθώνιος

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διπλωματικός μαραθώνιος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε μια προσπάθεια αφενός να "εξουδετερώσει" τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις που αυτή γεννά τόσο στη Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο και αφετέρου να ελαχιστοποιήσει το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου ή μιας γενικευμένης σύρραξης.
Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό πόκερ, η Ελλάδα, αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες χώρες της περιοχής, παίζουν τα χαρτιά τους καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να λάβουν την καλύτερη θέση για την επόμενη μέρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, θα μεταβεί στην Κύπρο στις 6 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και καθοριστική για τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα μετά τις συνεχιζόμενες και ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel είχε χθες (29/12/2019) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στην Άγκυρα στις αρχές του επόμενου μήνα.
Πάντως, από την πλευρά της, η Τουρκία έχει βάλει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της για την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ενώ συνεχίζει να «σηκώνει» το θέμα του EastMed, με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ibrahim Kalin, να επισημαίνει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να κάθεται με δεμένα τα χέρια από τη στιγμή που έμεινε εκτός των σχεδιασμών για τον αγωγό φυσικού αερίου.
Image result for αγωγός east med
Deutsche Welle: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ

Την εκτίμηση πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Η DW επικαλείται τις δηλώσεις του διευθυντή του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική Volker Perthes, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
«Τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Λιβύη είναι πολλά και διαφορετικά.
Ένα από τα κυριότερα συμφέροντα αφορά την άσκηση επιρροής.
Συγκεκριμένα, επιρροή στη Λιβύη όπου μαίνεται εμφύλιος, επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, επιρροή στη διελκυστίνδα μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου από τη μια και μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ από την άλλη πλευρά.
Αφορά όμως και την αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν κάποτε οι πρώην αυτοκρατορίες τους, δηλαδή η Οθωμανική και η Ρωσική» υποστηρίζει ο Perthes, τονίζοντας ότι πέραν αυτών υπάρχουν βέβαια και τα αμιγώς οικονομικά συμφέροντα αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
«Ο Erdogan διασφάλισε κάτι από μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να διασφαλίσει ελάχιστα.
Η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι μεν διεθνώς αναγνωρισμένη, δεν έχει όμως καμία δυνατότητα να ελέγχει τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται μπροστά στις ακτές της.
Αυτό που έγινε εδώ είναι μια πολιτική συμφωνία σε βάρος τρίτων χωρών οι οποίες δεν συμμετείχαν αν και έπρεπε να είχαν συμμετάσχει.
Ειδικώς η Ελλάδα και η Κύπρος αφού από τις δικές τους διεθνείς ζώνες, από τα δικά τους χωρικά ύδατα, διέρχονται οι διάδρομοι, τους οποίους έβαλαν Τουρκία και Λιβύη στο χάρτη.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα δεν πρόκειται πιθανότατα να υλοποιηθεί ποτέ αυτή η συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τις θαλάσσιες περιοχές και τους θησαυρούς που κρύβουν» επισημαίνει ο Γερμανός αναλυτής, ο οποίος αναφέρεται και στη στρατηγική που ακολουθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel στο εν λόγω ζήτημα.
«Η Λιβύη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουν οι χώρες της ΕΕ και ειδικά η Γερμανία με την Τουρκία.
Αντιθέτως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο θέμα της Λιβύης η Τουρκία κάνει ή προαναγγέλλει κάτι το οποίο είναι νόμιμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Διότι υπάρχει έκκληση βοήθειας από μιας διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Και ο Erdogan λέει ότι θα ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση.
Βάσει διεθνούς δικαίου αυτό είναι θεμιτό, σε αντίθεση με όσα κάνει η Τουρκία στη βόρεια Συρία.
Όταν έχεις έναν προβληματικό εταίρο, όπως την Τουρκία, τότε αυτό που κάνει η καγκελάριος, δηλαδή να παραμείνει σε επικοινωνία, είναι πιθανότατα ενδεδειγμένο ακόμη κι αν έχει περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας» υποστηρίζει ο Perthes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης