Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το Santa Rally θα διατηρηθεί στις αγορές και το 2020 λόγω κεντρικών τραπεζών

tags :
Το Santa Rally θα διατηρηθεί στις αγορές και το 2020 λόγω κεντρικών τραπεζών
Fed, ΕΚΤ και Bank of Japan κατέχουν assets συνολικής αξίας 14,5 τρισ. δολ.
Το Santa Rally θα διατηρηθεί στις αγορές και το 2020, λόγω της αγοράς ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο S&P 500, ο οποίος αποτελεί τον δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street, έχει σημειώσει άνοδο 37,8% από τις 25 Δεκεμβρίου του 2018 και την Παρασκευή έκλεισε στις 3.240 μονάδες την Παρασκευή.
Ο Ed Yardeni εκτιμά ότι το ράλι θα συνεχιστεί, με τον στόχο για το 2020 στις 3.500 μονάδες.
Fed, ΕΚΤ και Bank of Japan κατέχουν assets συνολικής αξίας 14,5 τρισ. δολ. καθώς τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 264 δισ. δολ. σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Yardeni Research.
H Fed ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα προχωρήσει στην αγορά περίπου $60 δισ. αμερικανικών κρατικών ομολόγων τον μήνα για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν «άφθονα αποθεματικά» στο τραπεζικό σύστημα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ χαρακτήρισε την κίνηση «τεχνική» και τόνισε ότι δεν συνιστά αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής.
Πολλοί αναλυτές σχολίασαν ότι οι κινήσεις της Fed θυμίζουν την ποσοτική χαλάρωση.
Όσον αφορά την ΕΚΤ, ο Mario Draghi φρόντισε πριν παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας στην Christine Lagarde, να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων,
Σκοπός ήταν να δανείζονται οι χώρες της Ευρωζώνης με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, ώστε να αυξήσουν τις δαπάνες και να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Το QE2 του Draghi αναμένεται να εκοξεύσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
Τέλος, όσον αφορά την Τράπεζα της Ιαπωνίας, ο διοικητής Haruhiko Kuroda άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τα αρνητικά επιτόκια, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα όριο στην εφαρμογή του μέτρου.
O Kuroda δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά ιαπωνικά κρατικά ομόλογα στην αγορά για να αποκτήσει η BoJ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι οι αγορές ομολόγων έχουν «στεγνώσει» την αγορά.
Το πρόγραμμα QE της BoJ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Tα αποθέματα της τράπεζας εκτοξεύθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 352 τρισ. γεν, σημειώνοντας άλμα 740% από την αρχή του προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης