Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan στέλνει στρατό στη Λιβύη - Διαβιβάστηκε η πρόταση στην τουρκική Βουλή - Μητσοτάκης: Στη Χάγη μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ο Erdogan στέλνει στρατό στη Λιβύη - Διαβιβάστηκε η πρόταση στην τουρκική Βουλή - Μητσοτάκης: Στη Χάγη μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διεθνής διπλωματικός μαραθώνιος για την Τουρκία
(upd4) Αποφασισμένος να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα δημιουργώντας ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Μεσόγειο εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος παρά τις παρεμβάσεις από τους ξένους ηγέτης, υλοποίει τα σχέδια του για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ανακοίνωσε ότι η υπογεγραμμένη από τον Erdogan πρόταση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα κατατεθεί σήμερα (30/12/2019) στη Βουλή.
Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Erdogan, η πρόταση θα έχει ψηφιστεί έως τις 7 με 8 Ιανουαρίου 2020.
Πάντως, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) εξέφρασε την αντίθεση του στο σχέδιο του προέδρου Erdogan να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Reuters: Η Άγκυρα σχεδιάζει να στείλει Σύρους αντάρτες στη Λιβύη

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει συμμάχους της Σύρους αντάρτες στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης που θα προσφέρει στην κυβέρνηση της Τρίπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τέσσερις τουρκικές πηγές, η μία εκ των οποίων δήλωσε ότι η Άγκυρα κλίνει προς αυτήν την ιδέα.
Οι πηγές αυτές, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο, είπαν ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη στείλει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης στρατευμάτων.
Οι πηγές του Reuters είναι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναπτύξει στρατό στη Λιβύη, κατόπιν αιτήματος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.
Η GNA είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει στην Τρίπολη ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.
Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι προς το παρόν δεν έχουν σταλεί Σύροι αντάρτες μαχητές στη Λιβύη.
«Όμως γίνονται αξιολογήσεις και διεξάγονται συναντήσεις για το θέμα αυτό και υπάρχει μία τάση να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας: «Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το πόσα μέλη θα πάνε εκεί».
Οι δυνάμεις του Χάφταρ –που στηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία– δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο κέντρο της Τρίπολης αλλά το τελευταίο διάστημα σημείωσαν μικρή πρόοδο, με τη βοήθεια Ρώσων και Σουδανών μαχητών, καθώς και με χρήση μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τα ΗΑΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η GNA ανέφερε την Κυριακή ότι ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι δείχνει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στην πραγματικότητα έχει τραβηχτεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.
Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία από το 2011, ανέφερε ότι 300 φιλοτούρκοι Σύροι μαχητές έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη και ότι άλλοι εκπαιδεύονται σε τουρκικά στρατόπεδα.
«Η στρατιωτική εμπειρία μας στο εξωτερικό θα είναι πολύ χρήσιμη στη Λιβύη.
Όμως, υπάρχει μια πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε και την εμπειρία των Σύρων μαχητών επίσης… και αυτό το αξιολογούμε», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Αφού το κοινοβούλιο εγκρίνει την εντολή (αποστολής στρατευμάτων), μπορεί να γίνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Απομονωμένη η Τουρκία, θέλουμε πολιτική λύση


Στις εξελίξεις που αφορούν την Τουρκία και τη Λιβύη αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διπλωματικά, σε ότι αφορά το θέμα της Λιβύης.
«Έχουμε πάντα διαύλους επικοινωνίας, η πιθανή προσφυγή στη Χάγη θα αφορά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Πάντως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί πολιτική λύση, που θα την αγκαλιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι το όποιο καθεστώς προκύψει στη Λιβύη να ακυρώσει τη συμφωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη Βουλή η πρόταση Erdogan για τα στρατεύματα στη Λιβύη 

Η τουρκική προεδρία διαβίβασε σήμερα (30/12/2019) στο κοινοβούλιο για εξέταση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη για να υποστηρίξουν εκεί την κυβέρνηση της Τρίπολης, που είναι σύμμαχος της Άγκυρας και αντιμετωπίζει την επίθεση ενός ισχυρού αντιπάλου.
Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον Erdogan, εστάλη στην προεδρία του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας για να συζητηθεί, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, πρέπει να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία.
Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εστάλη σήμερα στο κοινοβούλιο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ενδεχόμενη ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη είναι πιθανό να επιδεινώσει την αδελφοκτόνα σύγκρουση που διεξάγεται εκεί και τροφοδοτείται από αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις.

Διεθνής διπλωματικός μαραθώνιος

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διπλωματικός μαραθώνιος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε μια προσπάθεια αφενός να "εξουδετερώσει" τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις που αυτή γεννά τόσο στη Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο και αφετέρου να ελαχιστοποιήσει το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου ή μιας γενικευμένης σύρραξης.
Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό πόκερ, η Ελλάδα, αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες χώρες της περιοχής, παίζουν τα χαρτιά τους καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να λάβουν την καλύτερη θέση για την επόμενη μέρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, θα μεταβεί στην Κύπρο στις 6 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και καθοριστική για τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα μετά τις συνεχιζόμενες και ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel είχε χθες (29/12/2019) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στην Άγκυρα στις αρχές του επόμενου μήνα.
Πάντως, από την πλευρά της, η Τουρκία έχει βάλει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της για την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ενώ συνεχίζει να «σηκώνει» το θέμα του EastMed, με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ibrahim Kalin, να επισημαίνει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να κάθεται με δεμένα τα χέρια από τη στιγμή που έμεινε εκτός των σχεδιασμών για τον αγωγό φυσικού αερίου.
Image result for αγωγός east med
«Σφραγίζεται» η συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Pompeo θα βρεθεί στις 6/1/2020 στην Κύπρο και την επομένη, 7/1/2020, θα αρχίσουν οι επαφές για την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου και ΗΠΑ.
Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός ασιατικής περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναχωρεί από τις ΗΠΑ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες πριν από τη δεξίωση που οργανώνει στο State Department στις 8 Ιανουαρίου προς τιμή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ατζέντα βρίσκονται τόσο οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου (υπό το πρίσμα και της άρσης του εμπάργκο όπλων και του νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο) όσο και το Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνία, με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, κάτι που είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον. Η συμφωνία θα είναι επαναβεβαίωση της δήλωσης προθέσεων που υπέγραψαν οι δύο άντρες τον Νοέμβριο του 2018.
Όπως αναφέρεται, στη δήλωση προθέσεων γίνεται αναφορά για συνεργασία σε θέματα ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται επίσης θέματα διμερών σχέσεων και τριμερών συνεργασιών.
Η επίσκεψη του Pompeo κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, στέλλοντας ισχυρά μηνύματα για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.
Ο Pompeo αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ενώ αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, M. Akinci.
Related image
Οργή της Τουρκίας για τον αγωγό EastMed

Τη θέση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάθεται με δεμένα τα χέρια από τη στιγμή που έμεινε εκτός των σχεδιασμών για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed διατύπωσε ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Σε δηλώσεις του και με αφορμή τη συμφωνία, η οποία υπογράφεται 2 Ιανουαρίου του 2020 στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ο Kalin τόνισε ότι «το Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον EastMed, άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία».
« Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες…
Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια» είπε ο Kalin, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει πως παραβιάστηκε περιοχή περίπου 15 χιλιομέτρων και λόγω της Κρήτης εκείνοι θα αποταθούν στον ΟΗΕ.
Ας αποταθούν, δεν είναι πρόβλημα για εμάς.
Στην πράξη, η Αίγυπτος είναι πραγματικά ικανοποιημένη με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που επετεύχθη με τη Λιβύη, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι.
Η θαλάσσια δικαιοδοσία τους επεκτάθηκε» ανέφερε ο Kalin.

Αντίθετη η αντιπολίτευση στην Τουρκία

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή.
Σε δηλώσεις του ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών M.Cavusoglu σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Unal Cevikoz, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.
«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ' έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων.
Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό» τόνισε ο Cevikoz.
Υπενθυμίζεται πως ο Erdogan έχει αναφέρει ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Τουρκία θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου.

Η επικοινωνία Merkel με Erdogan

Τις κρίσεις σε Συρία και Λιβύη συζήτησαν Merkel και Erdogan κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Αν και λεπτομέρειες του τηλεφωνήματος δεν έγιναν γνωστές, η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε επίσης με τον Putin, στον οποίο μίλησε για τις επιλογές μιας διπλωματικής επίλυσης με τον Erdogan.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της Merkel πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Sarraj στην Τρίπολη.
Ο Erdogan έχει δηλώσει πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει στρατό στη Λιβύη, αν η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση το ζητήσει.
Η μεσολάβηση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας παράγοντας των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να ενταθούν «οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης».
Related image
Κατρούγκαλος: Δεν είναι στον προγραμματισμό της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο

Τη θέση ότι δεν είναι στον προγραμματισμό της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει πάντα να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.
«Πάντα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αφενός για να μειώνεται η ένταση που μπορεί να οδηγήσει από λάθος, από ατύχημα σε ένα θερμό επεισόδιο, γιατί δεν είναι στον προγραμματισμό της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο, άρα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επίσης πρέπει να επιδιώκουμε συστηματικά να σύρουμε στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία για διερευνητικές επαφές (...)
Αυτός είναι ο άμεσος στόχος τώρα, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και προφανώς συνέχιση της πίεσης προς την Τουρκία με ό,τι μέσο έχουμε» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Κατρούγκαλος.
«Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας, θέλει να δει αν θα μας πιέσει να υποχωρήσουμε στις παράνομες απαιτήσεις της.
Ακριβώς για αυτό το λόγο χρειάζεται το αρραγές μέτωπο, η σταθερότητα του μηνύματος και η ενεργοποίηση της διπλωματίας μας σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι «το βασικό επίτευγμα της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας το προηγούμενο διάστημα ήταν πράγματι ο East Med».
«Το άκυρο μνημόνιο (σ.σ. της Τουρκίας) με τη Λιβύη έχει ως σκοπό ουσιαστικά να δημιουργήσει μια ζώνη φραγμού στην προσπάθεια αυτή και έτσι πρέπει να ερμηνευθεί.
Ακόμα και η τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κυριακάτικο «Βήμα» έχει μια ιδιαίτερη προβληματική διατύπωση όταν αναφέρεται στη Χάγη και λέει επί λέξει ότι στη Χάγη μπορούμε να πάμε μόνο για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών.
Το να θέτεις στον πληθυντικό τις θαλάσσιες ζώνες είναι ιδιαίτερα προβληματικό γιατί, προφανώς, ο πληθυντικός δεν αναφέρεται μόνο στην ΑΟΖ που μαζί με την υφαλοκρηπίδα είναι τα μόνα θέματα τα οποία δεχόμαστε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία, και προφανώς να παραπεμφθούν και στη Χάγη, και μπορεί να ερμηνευθεί ότι αναφέρεται και στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στη θαλάσσια ζώνη που αφορά τα χωρικά ύδατα» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να βλέπουμε με κοινό στρατηγικό πρίσμα τις προκλήσεις στην ΕΕ».
«Eίναι μια από τις μεγάλες μας αδυναμίες, γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος.
Πρέπει να έχουμε στην ατζέντα μας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την όσο το δυνατόν ένταξή τους στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, κι αυτό απέδωσε κάθε φορά που το κάναμε αποτελεσματικά» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, αλλά και τη Γαλλία, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «στην επίσκεψη στην Αμερική πρέπει να υπάρχει ένας πολύ σαφής στόχος, η ρητή υποστήριξη από τον πρόεδρο Trump για τον East Med».
«Πρέπει να υπάρχει υποστήριξη και από τον πρόεδρο Trump είναι το μέγα ζητούμενο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου.
Ως προς τον Πρόεδρο Macron τα πράγματα είναι διαφορετικά (...)
Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τη Γαλλία και σε διμερές επίπεδο - όπου πάντοτε ήταν άριστες - αλλά και στο πλαίσιο το γενικότερο των χωρών των μεσογειακών να είναι πιο δυνατές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

Deutsche Welle: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ

Την εκτίμηση πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Η DW επικαλείται τις δηλώσεις του διευθυντή του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική Volker Perthes, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
«Τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Λιβύη είναι πολλά και διαφορετικά.
Ένα από τα κυριότερα συμφέροντα αφορά την άσκηση επιρροής.
Συγκεκριμένα, επιρροή στη Λιβύη όπου μαίνεται εμφύλιος, επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, επιρροή στη διελκυστίνδα μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου από τη μια και μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ από την άλλη πλευρά.
Αφορά όμως και την αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν κάποτε οι πρώην αυτοκρατορίες τους, δηλαδή η Οθωμανική και η Ρωσική» υποστηρίζει ο Perthes, τονίζοντας ότι πέραν αυτών υπάρχουν βέβαια και τα αμιγώς οικονομικά συμφέροντα αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
«Ο Erdogan διασφάλισε κάτι από μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να διασφαλίσει ελάχιστα.
Η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι μεν διεθνώς αναγνωρισμένη, δεν έχει όμως καμία δυνατότητα να ελέγχει τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται μπροστά στις ακτές της.
Αυτό που έγινε εδώ είναι μια πολιτική συμφωνία σε βάρος τρίτων χωρών οι οποίες δεν συμμετείχαν αν και έπρεπε να είχαν συμμετάσχει.
Ειδικώς η Ελλάδα και η Κύπρος αφού από τις δικές τους διεθνείς ζώνες, από τα δικά τους χωρικά ύδατα, διέρχονται οι διάδρομοι, τους οποίους έβαλαν Τουρκία και Λιβύη στο χάρτη.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα δεν πρόκειται πιθανότατα να υλοποιηθεί ποτέ αυτή η συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τις θαλάσσιες περιοχές και τους θησαυρούς που κρύβουν» επισημαίνει ο Γερμανός αναλυτής, ο οποίος αναφέρεται και στη στρατηγική που ακολουθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel στο εν λόγω ζήτημα.
«Η Λιβύη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουν οι χώρες της ΕΕ και ειδικά η Γερμανία με την Τουρκία.
Αντιθέτως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο θέμα της Λιβύης η Τουρκία κάνει ή προαναγγέλλει κάτι το οποίο είναι νόμιμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Διότι υπάρχει έκκληση βοήθειας από μιας διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Και ο Erdogan λέει ότι θα ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση.
Βάσει διεθνούς δικαίου αυτό είναι θεμιτό, σε αντίθεση με όσα κάνει η Τουρκία στη βόρεια Συρία.
Όταν έχεις έναν προβληματικό εταίρο, όπως την Τουρκία, τότε αυτό που κάνει η καγκελάριος, δηλαδή να παραμείνει σε επικοινωνία, είναι πιθανότατα ενδεδειγμένο ακόμη κι αν έχει περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας» υποστηρίζει ο Perthes.

Haftar: Κανένα έλεος στους Σύρους τρομοκράτες μισθοφόρους του Erdogan

Μήνυμα ότι δεν θα δείξει κανένα έλεος στους μισθοφόρους του Erdogan έστειλε ο στρατάρχης Khalifa Haftar, ο οποίος συνεχίζει την προέλαση του στην προσπάθεια να καταλάβει την Τρίπολη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη μαίνονται μάχες με τους Σύρους μισθοφόρους που απέστειλε η Τουρκία στη Λιβύη στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης.
«Η Γενική Διοίκηση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) έδωσε εντολές να μην υπάρξει κανένα έλεος στους Σύρους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν για τον GNA ( Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας)» αναφέρει χαρακτηριστικά ο LNA στον λογαριασμό του στο Twitter.
Στο βίντεο που παρατίθεται ο στρατός του Haftar αναφέρει ότι υπάρχουν πλάνα από συγκρούσεις με Σύρους στην Τρίπολη.
«Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης πέτυχε να εξοντώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό από Σύρους μισθοφόρους τρομοκράτες» τονίζουν οι δυνάμεις του Haftar, οι οποίες σε άλλα βίντεο και φωτογραφίες, εμφανίζονται να προελαύνουν προς την Τρίπολη και να καταλαμβάνουν ένα τεθωρακισμένο όχημα τουρκικής κατασκευής.

Στη Λιβύη οι πρώτοι 300 Σύροι μισθοφόροι του Erdogan - Διαψεύδει ο Sarraj

Στη Λιβύη βρίσκονται ήδη οι 300 πρώτοι πιστοί στον Erdogan Σύροι μαχητές - μισθοφόροι για να αγωνιστούν στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, ακόμη 1.000 Σύροι μαχητές βρίσκονται σήμερα σε τουρκικά στρατόπεδα, εκπαιδεύονται, και αναμένουν μεταφορά στη Λιβύη.
Σε κάθε μαχητή η Άγκυρα θα καταβάλει 2.000 με 2.500 δολάρια ΗΠΑ, βάσει τρίμηνων και εξάμηνων συμβολαίων.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του συμβολαίου, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο μισθός.
Σημειώνεται ότι βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει μία ομάδα μαχητών να μιλάει σε διάλεκτο της Συρίας, με τους αντάρτες να ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει έναν στρατιωτικό καταυλισμό από πιστούς μαχητές στον Khalifa Haftar, που αντιμάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Κι ενώ οι μάχες μαίνονται έξω από την Τρίπολη, η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι αντάρτες από την Συρία, με την υποστήριξη της Τουρκίας μάχονται στο πλευρό των δυνάμεών της, σε μάχες που γίνονται γύρω από την πρωτεύουσα.
Η διάψευση ακολουθεί την διαδικτυακή προώθηση ενός βίντεο που δείχνει μία ομάδα μαχητών να μιλάει σε διάλεκτο της Συρίας, με τους αντάρτες να ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει έναν στρατιωτικό καταυλισμό από πιστούς μαχητές στον Khalifa Haftar, που αντιμάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης (Government of National Accord – GNA).
«Η προώθηση τέτοιων βίντεο είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις νίκες των δυνάμεών μας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της GNA.
Οι δυνάμεις του Haftar διεξάγουν από τον περασμένο Απρίλιο, επιθετικές επιχειρήσεις με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης GNA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης