Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρά την αισιοδοξία της Newsphone για την απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται ζημιά 6 εκατ. ευρώ

Παρά την αισιοδοξία της Newsphone για την απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται ζημιά 6 εκατ. ευρώ
Θα επηρεαστεί η καθαρή θέση και η κερδοφορία λόγω έκτακτης ζημιάς, αλλά ο ισολογισμός θα δείχνει αρνητικό καθαρό δανεισμό και κέρδη από τη βασική δραστηριότητα
Ζημιά ύψους ακόμα και 6 εκατ. ευρώ αναμένεται να εγγράψει η Newsphone στα οικονομικά της αποτελέσματα μετά και την απόφαση του Εφετείου Αθηνών η οποία αφορά σε επίδικη απαίτηση που είχε από το ευρύτερο Ελληνικό Δημόσιο.
Η εισηγμένη στις 19/12 ανακοίνωσε πως με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, αναγνώρισε, την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει στην εταιρεία το ποσό του 1.424.572,50 ευρώ για τις πρόσθετες πληροφορίες προς τους εκλογείς για τις Βουλευτικές εκλογές Μαρτίου 2004 και τις ευρωεκλογές Ιουνίου 2004.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση γίνεται μνεία ότι πλέον του ανωτέρω ποσού έχει ήδη επιδικαστεί,  τελεσίδικα και αμετάκλητα για την ίδια αιτία, το ποσό του 1.942.977,05 ευρώ.
Ακολούθως και συμπληρωματικά, αναγνωρίζεται η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει στην εταιρεία το ποσό των 639.834,41 ευρώ το οποίο αποτελεί τον τότε αναλογούντα ΦΠΑ (19%) στο σύνολο της απαίτησης που έχει αναγνωριστεί ότι οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο, ήτοι 3,36 εκατ. ευρώ περίπου (1.942.977,05 ευρώ+ 1.424.572,50 ευρώ = 3.367.549,55 ευρώ).
Προσέτι με τις ίδιες Αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, απερρίφθη η αγωγική απαίτηση της εταιρείας για την υλοποίηση συμπληρωματικού έργου παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικών πληροφοριών στου ασφαλισμένους του ΟΓΑ ποσού 6.111.752 ευρώ και ο αναλογούν ΦΠΑ.
Η Εταιρεία, αναφέρεται στην απόφαση, θα προσβάλει νόμιμα και εμπρόθεσμα με τις προβλεπόμενες Αιτήσεις  Αναιρέσεως τις ανωτέρω Αποφάσεις κατά το μέρος που απορρίπτονται οι αγωγικές αξιώσεις της.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση πρώτου εξαμήνου 2019 η εισηγμένη είχε επίδικες απαιτήσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 11,28 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμούσε ότι θα είναι επιτυχής η έκβαση της υποθέσεως, γιατί στηρίζεται στα αδιάσειστα στοιχεία του «καλώς έχειν » των υπηρεσιών της προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Την άποψη αυτή συμμεριζόταν και ο νομικός σύμβουλος της Εταιρείας.
Όμως σε περίπτωση μη θετικής έκβασης, μερικώς ή ολικώς, η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει, στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου και στην κεφαλαιακή του διάρθρωση.
Είχαν κατατεθεί αγωγές κατά του υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΓΑ και συγκεκριμένα 3,4 εκατ. ευρώ κατά του υπουργείου, 6,1 εκατ. ευρώ κατά του ΟΓΑ και 1,8 εκατ. ευρώ για ΦΠΑ.
Σημειώνεται πως έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
Με εκτιμώμενη ζημία 6 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα χρήσης 2019, η καθαρή θέση θα μειωνόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ περίπου και θα εξακολουθούσε να ήταν υψηλότερη της αποτίμησης στο ΧΑ (12,8 εκατ. ευρώ).
Η είσπραξη των κεφαλαίων που επιδίκασε το Εφετείο θα αύξανε ισόποσα τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία ήταν στα 4,4 εκατ. ευρώ τα οποία ήδη κάλυπταν τις τραπεζικές υποχρεώσεις αλλά και τις υποχρεώσεις από μισθώσεις.
Υπενθυμίζεται πως στο εξάμηνο ο όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη 212 χιλ. ευρώ.
Το Bankingnews προσπάθησε να επικοινωνήσει με στέλεχος της διοίκησης προκειμένου να ενημερωθεί πληρέστερα για την επίδραση της απόφασης στον ισολογισμός, χωρίς αποτέλεσμα.  
Ωστόσο, στέλεχος της εταιρείας ανέφερε πως η ζημιά θα είναι ύψους 6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως το 2018 είχε γράψει ζημιά 1,1 εκατ. ευρώ από άλλη επίδικη απόφαση, αλλά είχε βάλει στα ταμεία της συνολικά από μείωση απαιτήσεων 8,8 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης