Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Λατινική Αμερική στρέφει τις ελπίδες της για ανάκαμψη στη Βραζιλία, μετά από μία κακή χρονιά

Η Λατινική Αμερική στρέφει τις ελπίδες της για ανάκαμψη στη Βραζιλία, μετά από μία κακή χρονιά
Μετά από μια άσχημη χρονιά κατά την οποία ξέσπασαν βίαιες διαμαρτυρίες στις χώρες των Άνδεων, η οικονομία της Βενεζουέλας βυθίστηκε περαιτέρω στο χάος και η σοβαρή περιφερειακή κρίση συνεχίστηκε από τις χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων, η Λατινική Αμερική στρέφει τις ελπίδες της για το 2020 στη Βραζιλία, όπως γράφουν οι Financial Times.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων του προέδρου Jair Bolsonaro θα επιτύχουν τελικά μια μακρόχρονη ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ενισχύοντας την ανάπτυξη στο 2 - 2,6% το 2020 από περίπου το 1% φέτος  αν και παραδέχονται ότι μια παρόμοια αισιόδοξη πρόβλεψη για αυτό το έτος δεν έγινε πραγματικότητα.
«Η Βραζιλία είναι η καλύτερη οικονομία σήμερα και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», δήλωσε ο Mario Mesquita, επικεφαλής οικονομολόγος της Itaú Unibanco, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Τα χαμηλότερα επιτόκια, οι φιλικές προς τους επενδυτές μεταρρυθμίσεις και η αυξανόμενη προθυμία των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να δαπανήσουν κατατείνουν σε αυτή την πρόβλεψη, εξήγησε. 
Ακόμη και με την ισχυρότερη ανάπτυξη στη Βραζιλία, η Λατινική Αμερική προβλέπεται να έχει ρυθμό ανάπτυξης  1,2% έναντι 1,8% το επόμενο έτος, χαμηλότερο από τις άλλες αναδυόμενες αγορές και αρκετά κάτω από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.
Η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης θα είναι ο κινητήριος μοχλός, καθώς οι εξαγωγές παραμένουν μειωμένες από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και τις χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Line chart of Annual % change in gross domestic product showing Growth has flatlined in Latin America



Η Βραζιλία απογοητεύτηκε το 2019 επειδή ενώ οι εταιρείες και οι καταναλωτές περίμεναν τη νέα κυβέρνηση να κάνει τις κινήσεις της,  η ύφεση έπληττε τη γειτονική Αργεντινή, μια βασική αγορά εξαγωγών. Οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις επιτοκίων έχουν ωθήσει το κόστος δανεισμού στη Βραζιλία να καταγράψει χαμηλά επίπεδα και η κυβέρνηση του  Bolsonaro έχει «περάσει» μια σημαντική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη.
«Θα υπάρξει ένα σημείο καμπής όπου οι άνθρωποι σταματούν να είναι επιφυλακτικοί και επενδύουν», δήλωσε ο Gustavo Rangel, επικεφαλής οικονομολόγος της Λατινικής Αμερικής στην ING στη Νέα Υόρκη.
Η εικόνα είναι πολύ πιο ζοφερή στο Μεξικό, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.
Η ανάπτυξη έχει σταματήσει, αφού ο αριστερός πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador ανέλαβε τη δέσμευση να βάλει φρένο σε 40 χρόνια πολιτικών ελεύθερης αγοράς, κάτι που είπε ότι δεν κατάφερε να  προσφέρει ευημερία.
Η λύση που προτείνει είναι να ενισχυθούν οι κρατικές επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στο παραμελημένο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης