Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Να αναγκάσουμε την Τουρκία να υπογράψει συνυποσχετικό προσφυγής στη Χάγη

Βενιζέλος: Να αναγκάσουμε την Τουρκία να υπογράψει συνυποσχετικό προσφυγής στη Χάγη
Προσυφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ταυτοχρόνως, προτείνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συστήνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το βασικό ζητούμενο είναι να αναληφθούν πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναγκάζουν την Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και εν τελεί την υπογραφή συνυποσχετικού προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ταυτοχρόνως» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος σε άρθρο του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».
Αναφερόμενος στην έλευση της νέας δεκαετίας ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για δεκαετία προκλήσεων μετά από αυτή της κρίσης.
«Η νέα δεκαετία που ξεκινά τώρα -πολιτικά και όχι ημερολογιακά - είναι συνεπώς η δεκαετία της πρόκλησης.
Των πολλαπλών στοιχημάτων που πρέπει να κερδηθούν με πρώτο αυτό της επίγνωσης και δεύτερο αυτό της επιστροφής στην κανονικότητα. Το τρίτο εξίσου σημαντικό στοίχημα είναι να διασφαλισθεί η σχέση μας με τα σημεία αναφοράς.
Η ΕΕ ενόψει και του επικείμενου Brexit αναζητεί με εμφανή αμηχανία τον βηματισμό της, προσπαθεί να διαχειριστεί τις εσωτερικές της αντιθέσεις και ανισότητες, την κρίση της εθνικής ταυτότητας που τείνει να γίνει διαρθρωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
\Το κρισιμότερο όμως είναι ότι η ανιστόρητη θεώρηση των ευρωαμερικανικών σχέσεων που ξεκινά από την ιδιομορφία Τραμπ, αλλά τροφοδοτείται και από πολλούς άλλους παράγοντες, διαταράσσει πλέον εμφανώς την ίδια την έννοια της Δύσης.
Το ειδικότερο ζήτημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι να μειώνει την απόσταση από το ευρωπαϊκό και δυτικό optimum που αμφισβητείται όμως εκ των έσω.
Τα σημεία αναφοράς θολώνουν και μετακινούνται» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.
«Η επόμενη δεκαετία θα κριθεί συνεπώς για την Ελλάδα από το αν η ελληνική κοινωνία θα διαχειριστεί τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, τους φόβους και τις αβεβαιότητες αξιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησε τη δεκαετία της κρίσης.
Μετατρέποντας, για να το διατυπώσω ακριβέστερα, την εμπειρία της κρίσης σε συνείδηση της Ιστορίας.
Σε καλή αίσθηση του χρόνου και του μη γραμμικού τρόπου με τον οποίο αυτός εξελίσσεται καθώς υπάρχουν στιγμές που διαμορφώνουν διαρκείς καταστάσεις», σημειώνει.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης