Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάμειξη του Μεξικού στα εσωτερικά της καταγγέλλει η Βολιβία - Παρέμβαση της Ισπανίας στην υπόθεση

Ανάμειξη του Μεξικού στα εσωτερικά της καταγγέλλει η Βολιβία - Παρέμβαση της Ισπανίας στην υπόθεση
Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη ανάμεσα στον πρόεδρο του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador  και τους μεταβατικούς ηγέτες της Βολιβίας
Το Μεξικό δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας μετά την κατάρρευση τον περασμένο μήνα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του πρώην προέδρου Evo Morales, δήλωσε η Karen Longaric που ασκεί χρέη υπουργού Εξωτερικών, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σε ισπανική εφημερίδα.
Εδώ και μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη ανάμεσα στον πρόεδρο του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador  και τους μεταβατικούς ηγέτες της Βολιβίας σχετικά με τη χορήγηση ασύλου από το Μεξικό στις διπλωματικές εγκαταστάσεις του στη Λα Πας, σε πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Morales, περιλαμβανομένων του πρώην υπουργού Προεδρίας  Juan Ramon Quintana, και της πρώην υπουργού Πολιτισμού Wilma Alanoca
, τους οποίους η Βολιβία θέλει να δικάσει για στάση και ένοπλη εξέγερση.
«Ζητούμε απλώς από την κυβέρνηση του Lopez Obrador  να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές μας υποθέσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία της Βολιβίας», είπε η Longaric στην εφημερίδα El Pais.
«Η Βολιβία δεν είναι μεξικανική αποικία», πρόσθεσε η Longaric, η οποία ανέλαβε το υπουργείο υπό τη μεταβατική πρόεδρο Jeanine Añez τον περασμένο μήνα, όταν ο  Morales παραιτήθηκε και κατέφυγε στην Πόλη του Μεξικού έπειτα από κατηγορίες για εκλογική νοθεία.
Η συνέντευξη δόθηκε προτού το Μεξικό αναφέρει ένα περιστατικό που συνέβη στην κατοικία της πρεσβευτού του στη Λα Πας την Παρασκευή, λέγοντας πως η βολιβιανή αστυνομία εμπόδισε την αναχώρηση από το σημείο της επιτετραμμένης της Ισπανίας Cristina Borreguero και του προξενικού συμβούλου Alvaro Fernandez που την επισκέπτονταν.
Η Longaric είπε την Παρασκευή πως οι Ισπανοί αξιωματούχοι ανακόπηκαν επειδή συνοδεύονταν από άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα που θεωρήθηκαν απειλή ασφαλείας.
Είπε στην El Pais πως το αίτημα για αυξημένη επιτήρηση του συγκροτήματος είχε προέλθει από τις μεξικανικές αρχές.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι θα στείλει αποστολή για να ερευνήσει το περιστατικό.
Σε μια ανακοίνωση το ισπανικό υπουργείο ανέφερε πως «σκοπός της επίσκεψης… ήταν αποκλειστικά η αβροφροσύνη» και πρόσθεσε πως «αρνείται απερίφραστα πως (η επίσκεψη) μπορεί να είχε σκοπό να διευκολύνει την έξοδο ανθρώπων στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στις εγκαταστάσεις» [της μεξικανικής πρεσβείας στη Λα Πας].
Ο αριστερός  Lopez Obrador  πρόσφερε άσυλο στον Morales έπειτα από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών σημειώθηκε νοθεία υπέρ του.
Ο Morales βρίσκεται τώρα στην Αργεντινή.
Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα η Longaric ρώτησε ποιο δικαίωμα έχει ο Μεξικανός πρόεδρος να αμφισβητεί τις αποφάσεις του λαού της Βολιβίας, παραπέμποντας σε αυτό που αποκάλεσε «ιδεολογική εγγύτητά του» με τον Morales.
«Τα συμφέροντα της Βολιβίας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα του προέδρου μιας άλλης χώρας που το μόνο που θέλει είναι να φέρει πολιτικό όφελος στο εταίρο, τον ακόλουθό του», είπε.
Το Μεξικό υποστηρίζει πως οι βολιβιανές αρχές παρενόχλησαν και εκφόβισαν μέλη του διπλωματικού προσωπικού του και ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να μεσολαβήσει στη διαμάχη.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης