Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο η απόφαση Μητσοτάκη για ΠτΔ - Η λίστα με τα ονόματα

Μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο η απόφαση Μητσοτάκη για ΠτΔ - Η λίστα με τα ονόματα
Μετά τις 7 Ιανουαρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αποκαλύψει το πρόσωπο που προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόσωπο που προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το όνομα θα το αποκαλύψει ο πρωθυπουργός μετά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον D. Trump στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.
Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας  Realnews που κυκλοφορεί την Κυριακή 29/12, και εάν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή, τότε θα προχωρήσει με το πρόσωπο που επέλεξε τις τελευταίες ώρες στο βουνό όπου πέρασε τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Ο κ. Μητσοτάκης φεύγοντας για το Μέτσοβο πήρε μαζί του μια λίστα με ονόματα, που το τελευταίο διάστημα μίκρυνε κατά πολύ, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις –ειδικά με την Τουρκία- οδηγούν σε ένα πρόσωπο πολιτικό ή τουλάχιστον κάποιο που έχει πολιτική αντανακλαστικά, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ανανεώσει τη θητεία του Πρ. Παυλόπουλου, παρόλο που δεν τον είχε ψηφίσει το 2015.
Ένα πρόσωπο που βρίσκεται ψηλά στη λίστα του πρωθυπουργού είναι αυτό του καθηγητή  Δημοσίου Δικαίου, Βασίλη Σκουρή, που για κάποιους έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Πρ. Παυλόπουλο.
Από το 2003 έως το 2015 ήταν πρόεδρος  του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στο Λουξεμβούργο, έχει θητεύσει 2 φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (1989, 1996)  και το όνομά του ήταν μεταξύ αυτών που συζητούσαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς πριν καταλήξουν στο Λ. Παπαδήμο για την κυβέρνηση σωτηρίας τον Νοέμβριο το 2011.
Στο πρόσφατο παρελθόν  είχε ακουστεί και η περίπτωση του Λ. Παπαδήμου, ο οποίος έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ είναι στενός φίλος του Κ. Σημίτη.  
Ένα άλλο πρόσωπο από την Κεντροαριστερά θα μπορούσε να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ωστόσο, οι μυημένοι επιμένουν πως η Φ. Γεννηματά έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να την προτείνει.
Από τον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, η υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά δεν «περπατά», ενώ όσον αφορά τον Κώστα Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός είχε δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας. 
Παράλληλα,  από το κυβερνών κόμμα  οι γνωρίζοντες σημειώνουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση του Παναγιώτη Πικραμμένου.
Πάντως,  στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ήθελαν υπό άλλες συνθήκες η Προεδρία να έχει άρωμα γυναίκας, αν και οι υποψηφιότητες της Άννας Διαμαντοπούλου  και της προέδρου του ΣτΕ, Αικ. Σακελλαροπούλου, παρά το γεγονός ότι  φημολογούνταν το προηγούμενο διάστημα, δεν φαίνεται να «περπατούν» για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, αλλά εσχάτως συζητήθηκε και το όνομα της «γαλάζιας» βουλευτού Επικρατείας, Μ. Γιαννάκου και της περίπτωσης, εκ νέου, της Μ. Δαμανάκη.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να έχει στα χέρια του ένα κρυφό άσσο που δύσκολα δεν θα ψήφιζαν τα άλλα κόμματα, όπως τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέα Δρακόπουλο, αν και είναι ένα πρόσωπο εκτός πολιτικής.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να έχει ξεκινήσει η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ανάδειξη του οποίου προβλέπονται ψηφοφορίες με 200, 200 , 180, 151 βουλευτών και στην ακραία περίπτωση με απλή πλειοψηφία.
Μεταξύ των ψηφοφοριών προβλέπεται διάστημα πέντε ημερών, αν και το Μαξίμου διαμηνύει πως δεν θα χρειαστούν όλες οι ψηφοφορίες, αφού η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να συγκεντρώσει ευρύτερη πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης