Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επίσκεψη Μενδώνη στον Τύμβο Καστά: Στόχος να είναι επισκέψιμος από τις αρχές του 2022

Επίσκεψη Μενδώνη στον Τύμβο Καστά: Στόχος να είναι επισκέψιμος από τις αρχές του 2022
Η Λ. Μενδώνη επισκέφθηκε τον Τύμβο Καστά μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα
Στόχος είναι από τις αρχές του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος να μπορεί να είναι επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού, τόνισε η ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από τον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών.
Η κ. Μενδώνη, η οποία επισκέφθηκε τον Τύμβο Καστά μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, ανακοίνωσε ότι επιταχύνονται τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών και ο στόχος είναι από τις αρχές του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος να μπορεί να είναι επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού, ώστε 5-6 επισκέπτες ανά ομάδες να επισκέπτονται το ταφικό μνημείο.
Μάλιστα, δήλωσε έτοιμη να επισκεφθεί όσες φορές χρειαστεί τον χώρο και να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να επισπευθούν τα χρονοδιαγράμματα, την παρακολούθηση των οποίων ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου.
Η υπουργός υπενθύμισε ότι στις 17 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου, προσθέτοντας πως η πρώτη φάση μπορεί να ολοκληρωθεί 6 μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021, αντί για το 2022.
Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει ετοιμότητα για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης , μέχρι και τη λήξη της προγραμματικής περιόδου το 2023.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα είναι επισκέψιμο το ταφικό μνημείο για το ευρύ κοινό, είπε πως χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο και υπενθύμισε ότι μεσολάβησαν 20 χρόνια από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν η μεγάλη τούμπα και ο τάφος του Φιλίππου από τον Μανώλη Ανδρόνικο στη Βεργίνα μέχρι να αποδοθούν στο κοινό.
Σημείωσε ωστόσο ότι τα σύγχρονα μέσα κάνουν δυνατή την απόδοση στο κοινό σε λιγότερο χρόνο.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως «ζω για την ημέρα που θα μεταφερθεί στον Τύμβο Καστά το Λιοντάρι της Αμφίπολης», με την κ. Μενδώνη να του απαντά  «θα γίνει και αυτό».
Μάλιστα, η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να γίνουν και να εγκριθούν οι σχετικές μελέτες για τη μεταφορά του, προσθέτοντας πως «αυτά όλα θα γίνουν τη στιγμή που πρέπει να γίνουν και όταν έχει ολοκληρωθεί η ουσιαστική επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος».
Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε η μεταφορά στον Τύμβο Καστά 330 αρχιτεκτονικών μελών (μεγάλα κομμάτια μαρμάρου) τα οποία ήταν στοιβαγμένα εκεί που βρίσκεται το Λιοντάρι της Αμφίπολης και τα οποία, στην πλειοψηφία τους, ανήκουν στον περίβολο του ταφικού μνημείου όπου και θα επανατοποθετηθούν.
Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, μετά το πέρας της οποίας, η κ. Μενδώνη εξέφρασε την αισιοδοξία της για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εργασίες.
Αναφορικά με τα οστά που είχαν βρεθεί στο ταφικό μνημείο η υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό σταμάτησε ξαφνικά, οι υπηρεσίες δεν της έδωσαν καμιά επαρκή εξήγηση και θα διερευνηθεί η δυνατότητα εξέτασης τους από κάποιο Πανεπιστήμιο, ενώ για τα επιστήλια με ζωγραφιές επεσήμανε ότι βρίσκονται στο μουσείο και πολύ σύντομα οι συντηρητές θα ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή η Λ. Μενδώνη επισκέφθηκε τρεις φορές τον Τύμβο Καστά και υπογράμμισε πως αν έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και η προηγούμενη κυβέρνηση σήμερα το μνημείο θα ήταν επισκέψιμο, διότι, όπως ανέφερε από το 2014 το ταφικό μνημείο εγκαταλείφθηκε.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει όσο ο δυνατό συντομότερα επισκέψιμο το ταφικό μνημείο και επεσήμανε στην κ. Μενδώνη πως «αυτό που ζητάω είναι να τηρηθούν και να επισπευθούν τα χρονοδιαγράμματα», με την υπουργό να του απαντά  πως «τηρούνται και θα επισπευθούν, γιατί πριν δεν ετηρείτο τίποτε».
Ακόμη, ο κ.Τζιτζικώστας ζήτησε να συνεχιστούν οι ανασκαφές και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα γίνει σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Σερρών με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομών στην περιοχή του Τύμβου Καστά, όπως είναι η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση, και η σύνδεσή της με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης