Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sassoli: Ελλάδα και Κύπρος έχουν την στήριξη και αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Sassoli: Ελλάδα και Κύπρος έχουν την στήριξη και αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας
Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Τουρκίας και την καλούμε να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας και τις προκλητικές δηλώσεις Erdogan στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολιάζοντας την υπογραφή του τουρκικο-λιβυκού συμφώνου, υπογραμμίζει πως κατανοεί πλήρως ότι πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη.
"Το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν έχει νομική βάση, όπως αναφέρεται και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τα τρίτα κράτη.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας, και θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση" αναφέρει.
Σε άλλο σημείο επισημαίνει οτι "η θέση της ΕΕ σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρη. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες αυτές. Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με κάθε κράτος-μέλος του οποίου η εδαφική ακεραιότητα δεν γίνεται σεβαστή".
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Melvut Cavusoglu σε σχέση με τις απειλές της Άγκυρας για το προσφυγικό, ο κ.Sassoli υπογραμμίζει:
"Κατέστησα σαφές ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι που διαφεύγουν από πόλεμο και διώξεις για να ασκείται πίεση στην Ε.Ε. Αρνούμαστε να ενδώσουμε σε οποιοδήποτε είδος εκβιασμού".
"Το να βλέπουμε ανθρώπους που πεθαίνουν ενώ προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο ή να κρατούνται σε πλοία των ΜΚΟ είναι ντροπή για την Ευρώπη", αναφέρει εξάλλου.
Τέλος, εκφράζει την απογοήτευσή του για το ότι "δεν δόθηκε πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών εξαιτίας του βέτο ορισμένων κρατών-μελών. Έχοντας εκπληρώσει όλες τις προσδοκίες μας, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία άξιζαν αυτό το σήμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης