Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Premium): Πιθανόν οι μετοχές των τραπεζών να παραμείνουν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος και το 2020

Φέγγος (Premium): Πιθανόν οι μετοχές των τραπεζών να παραμείνουν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος και το 2020
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Με μια και μισή συνεδρίαση για να λήξει το έτος, το 2019 φεύγει αφήνοντας μια γλυκιά γεύση στους επενδυτές και μια σοβαρή προσδοκία στους επαγγελματίες της αγοράς.
Οι επενδυτές καταγράφουν κέρδη της τάξης του 50% και θεωρητικά θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι.
Φυσικά ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών, με αποτέλεσμα ακόμα και το τεράστιο ποσοστό απόδοσης που καταγράφεται να μην έχει καταφέρει να φέρει χαμόγελα στους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές που ακόμη βρίσκονται να χάνουν.
Ιδιαίτερα οι επενδυτές που προτιμούν τράπεζες, αν και φέτος καταγράφουν σε κάποιες περιπτώσεις διπλασιασμό της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου τους, ακόμη οι τιμές δεν έχουν φθάσει τα επίπεδα που έγινε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και όλοι ξέρουν πως αυτή έγινε σε σκανδαλωδώς χαμηλά επίπεδα σε σχέση με ότι ξέραμε μέχρι τότε.
Οι ζημιές εκεί παραμένουν δυσαναπλήρωτες.
Οι επαγγελματίες της αγοράς, αν και δεν είδαν καμιά αύξηση τζίρου που να δικαιολογεί ενθουσιασμό, βλέπουν κινήσεις που προδιαθέτουν για βελτίωση του κλίματος και έξοδο από την κρίση που μας ταλαιπωρεί την τελευταία δεκαετία.
Τα spreads των ομολόγων έχουν πέσει θεαματικά, οπότε το ρίσκο της εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει ουσιαστικά μηδενιστεί.
Αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα σωστά στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και οι χαμηλές αξιολογήσεις δεν έχουν ωφελήσει το χρηματιστήριο.  
Όμως αυτό θα αλλάξει όταν βελτιωθούν οι αξιολογήσεις και αυτό είναι θέμα χρόνου, αν δεν πάει κάτι στραβά.
Το χρηματιστήριο άρχισε να στηρίζει Ομολογιακές Εκδόσεις και Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων για τομείς της οικονομίας εκτός των τραπεζών και αυτό σημαίνει ότι άρχισε να επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο και να δίνει χρήματα στην πραγματική οικονομία.
Ακόμα οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τη Δημόσια Διοίκηση της Ελλάδας και τους Έλληνες επιχειρηματίες που κατέχουν μεγάλα ποσοστά στις εισηγμένες εταιρείες τους, κάνοντας τους απόλυτους κυρίαρχους των εξελίξεων.  
Όμως η Δημόσια Διοίκηση αλλάζει και το πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση επίσης αλλάζει.
Η Δημόσια Διοίκηση δυστυχώς έχει τόσα συσσωρευμένα προβλήματα που οι αλλαγές απαιτείται να είναι αποφασιστικές και να δώσουν ένα τόνο άμεσης υλοποίησης. Για παράδειγμα, όταν μια δικαστική υπόθεση χρειάζεται 12 χρόνια για να τελεσιδικήσει ο επενδυτής θα πρέπει να πειστεί ότι αυτό επιταχύνεται.
Όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει έτοιμο για ψήφιση τον νόμο που θα την βελτιώσει προς όφελος των επενδυτών, αλλά πάλι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει.
Ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί, να εφαρμοστεί και οι επενδυτές να πειστούν πως επιλύει προβλήματα.
Επιπρόσθετα στα παραπάνω, εταιρείες εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως οι ΑΕΕΑΠ (εταιρείες ακινήτων) και ΑΚΕΣ (εταιρείες χαρτοφυλακίου) βρίσκονται στην ουρά για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, ενώ ήδη πολλές εισηγμένες έχουν καταλάβει πως αν θέλουν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη που όλοι ελπίζουμε, θα χρειαστούν κεφάλαια και επιχειρηματικές συμφωνίες.
Το 2020 δίνει ελπίδες πως θα είναι ένα έτος στο οποίο το χρηματιστήριο θα αναλάβει πιο ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας.
Σαν χρηματιστήριο φυσικά επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα ξένα χρηματιστήρια ήδη κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που κάνει τις διορθώσεις επικίνδυνες.  
Επίσης επηρεάζεται από τα γεωπολιτικά, που επίσης βρίσκονται σε ένταση στην περιοχή της Ελλάδας.
Το σίγουρο είναι πως με τις περυσινές πολύ μεγάλες αποδόσεις που έδωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο των ξένων, ενώ η Ελληνική κοινωνία έχει καταλάβει πως χωρίς χρήματα στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Καλή χρονιά και ας ελπίσουμε οι προσδοκίες να ευοδωθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης