Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αποφασισμένος να στείλει στρατό στη Λιβύη ο Erdogan

tags :
Αποφασισμένος να στείλει στρατό στη Λιβύη ο Erdogan
Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την αποστολή στρατευμάτων
Αποφασισμένος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τον κίνδυνο η χώρα να γίνει... Συρία.
Δημοσίευμα του Reuters -επικαλούμενο αναλυτές- επιχειρεί να χαρτογραφήσει που αποσκοπούν οι κινήσεις Erdogan μετά και την υπογραφή του σχετικού συμφώνου με τη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στόχος της Τουρκίας είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της για συνεκμετάλλευση.
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan βάζει ένα σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
«Το μήνυμα της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο προς την ΕΕ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ: Η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει εκμετάλλευση στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και να δοθεί ενεργειακό πλεονέκτημα σε άλλα κράτη», εκτιμά το δημοσίευμα.
«Ταυτόχρονα με το να βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο (σ.σ. η συμφωνία με την Τρίπολη), επιδεινώνει τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ και προστίθεται στις τρέχουσες διαμάχες για την μεταναστευτική πολιτική και τα ευρύτερα ερωτήματα για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η συμφωνία ανεβάζει τους τόνους με την Αίγυπτο.
Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άσχημο σημείο από το 2013 όταν ανετράπη ο Ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Mohamed Morsi, τον οποίο στήριζε η Άγκυρα.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ.
«Την ώρα που Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε αντίθεση για την Συρία, συντονίζονται στην ενεργειακή πολιτική και η Μόσχα είναι πρόθυμη να αφήσει την Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος.
Αλλά η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης βάζει τις δύο χώρες σε αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη, όπου η Ρωσία προσανατολίζεται προς τον Haftar» επισημαίνεται το Reuters.
Το θέμα της Λιβύης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα, οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Χθες πάντως, o εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov δήλωσε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, αλλά οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση αναζήτησης λύσης είναι ευπρόσδεκτες.
«Όσο για την κατάσταση στη Λιβύη, σίγουρα προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Και εμείς ανησυχούμε.
Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση της Λιβύης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία, είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Σχολιάζοντας τα σχέδια του Erdogan, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η ξένη παρέμβαση δύσκολα θα συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης, αλλά όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης και βοηθούν στην εξεύρεση λύσης είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
Η Ρωσία μπορεί να καλωσορίσει μόνο τις διεθνείς προσπάθειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης