Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απορρίπτει την πρόταση και δεν στηρίζει τον Erdogan η Τυνησία: «Δεν του δίνουμε λιμάνια»

Απορρίπτει την πρόταση και δεν στηρίζει τον Erdogan η Τυνησία: «Δεν του δίνουμε λιμάνια»
«Αδειάζει» τον Ερντογάν η Τυνησία - «Η Τυνησία δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της χώρας
«Η Τυνησία δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της χώρας, αδειάζοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan που είχε ζητήσει να συμμετάσχει η χώρα σε μια τουρκική συμμαχία στη Λιβύη, καταγγέλοντας έντονα τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Τυνησίας σε μια τουρκική συμμαχία.
Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας της Τυνησίας, η χώρα δεν συμμετέχει στον άξονα Λιβύης-Τουρκίας και Αλγερίας, διότι αυτός δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της χώρας.
Διευκρίνισε πως η στάση του κράτους είναι ουδέτερη στη λιβυκή κρίση και πως οι δηλώσεις Erdogan δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Qais Saeed.
«Εμείς επαγρυπνούμε για την αποτροπή προσπάθειας μετατροπής της Τυνησίας σε διάδρομο για το ISIS», τόνισε αποκαλύπτοντας το σχέδιο του Erdogan να κάνει την Λιβύη “Συρία”, για να επιτύχει τα άνομα σχέδια του.
Με αυτά τα λόγια απάντησε σήμερα 26/12 η προεδρία της Τυνησίας σε όποια σχέδια είχε ο Τούρκος ηγέτης για μια βάση στη γειτονική της Λιβύης, χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν.
Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία
Μόλις 24 ώρες μετά την συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Τυνήσιο ομόλογο του, η φιλοκυβερνητική εφημερίδας της Τουρκίας Γενί Σαφάκ ανέφερε ότι ζήτησε λιμάνι για τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Με τη νέα αυτή κίνηση του Recep Tayyip Erdogan, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στη Λιβύη υπέρ της κυβέρνησης Sarraj.
Παράλληλα, όπως εκτιμάται, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για την επονομαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας  «Ασπίδα της Μεσογείου» στη θάλασσα νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.
«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Gem Gurdeniz.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης