Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται πυρετωδώς για stress tests και Ηρακλή

Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται πυρετωδώς για stress tests και Ηρακλή
Ποιες παραδοχές είναι κρίσιμες για την άσκηση αντοχής και για τις τιτλοποιήσεις
Σε δύο άξονες θα κινηθεί η νέα χρονιά για τις τράπεζες: Στην προετοιμασία για τα  τεστ αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων και στην αντίστοιχη για τις τιτλοποιήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο Ηρακλής αλλά και να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.
Οπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες είναι εξαιρετικά σημαντικό τα stress tests να μη φέρουν στην επιφάνεια ανάγκες για νέα κεφάλαια στις συστημικές τράπεζες διότι θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως για τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα οι τιτλοποιήσεις εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν κάποιες ζημίες που σταδιακά θα εξελιχθούν σε κεφαλαιακές ανάγκες.
Τα stress tests γίνονται με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών των τραπεζών στο τέλος του έτους και θα είναι τα τελευταία που θα γίνουν με την τρέχουσα μεθοδολογία και πριν την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.
Τα μοντέλα που αφορούν τις παραδοχές των μακροοικονομικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τα stress tests του 2020 επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για κάθε μία από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές που εφαρμόζουν τα μοντέλα αυτά, μεγάλη σημασία έχουν οι παραδοχές για αύξηση του ΑΕΠ αλλά κυρίως για την πορεία σε ότι αφορά τις τιμές των ακινήτων.
Ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα δύο αυτά μεγέθη και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες κυρίως για τις τιμές των ακινήτων.
Ενώ δηλαδή εκτιμάτο πως η τάση για τα ακίνητα θα υπολογιστεί ως έντονα αυξητική και επομένως θα βοηθούσε τους ισολογισμούς των τραπεζών (ενισχύοντας τα ενεργητικά τους και μειώνοντας τις ανάγκες προβλέψεων) στην παρούσα φάση οι αρμόδιοι άρχισαν να κρατούν μικρότερο καλάθι καθώς αναφέρουν προς το παρόν- αν και τίποτα δεν έχει κλείσει- ηπιότερες παραδοχές.
Σε ότι αφορά την τάση του ΑΕΠ, η ΕΒΑ δεν μπορεί να κινηθεί πολύ διαφορετικά από τις εκτιμήσεις των υπολοίπων θεσμών.
Ως προς τον Ηρακλή οι τράπεζες οργανώνονται και όσα από τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν να έχουν μείνει πίσω επισπεύδουν.
Σε ότι αφορά τις γιγάντιες τιτλοποιήσεις Alpha Bank και Eurobank ήδη οι σχετικές ανακοινώσεις καταγράφουν πως τα δύο πιστωτικά ιδρύματα προπορεύονται στις ενέργειες.
Η Τράπεζα Πειραιώς διπλασιάζει όπως όλα δείχνουν τα δάνεια που θα τιτλοποιήσει καθώς θέλει να φθάσει οπωςδήποτε τα 6 δισ. ευρώ ενώ σε ότι αφορά την Εθνική, αυτή μιλάει στις παρουσιάσεις για τιτλοποιήσεις 5-8 δισ. ευρώ με μια λογική άμεσης προετοιμασίας.
Μάλιστα η Εθνική εκτιμά πως δεν πρόκειται για το μέγεθος των τιτλοποιήσεων αυτών να χρειαστεί κεφάλαια καθώς οι όποιες ανάγκες θα καλυφθούν από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Υπενθυμίζεται πως η Eurobank τιτλοποιεί 7,5 δισ. ευρώ NPE's, η Alpha Bank 12 δισ., η Τράπεζα Πειραιώς θέτει ως νέο της στόχο τα 6 δισ. ευρώ ενώ η Εθνική Τράπεζα μιλάει για τιτλοποιήσεις 5-8 δισ. ευρώ σε αυτήν την φάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης