Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΔΔΗΧ: Δύο σενάρια για τον δανεισμό της Ελλάδας το 2020, θα αντληθούν 4 - 8 δισ. - Στόχος ταμειακό απόθεμα 32 δισ. έντοκα 8,2 δισ. από 12,6 δισ

tags :
ΟΔΔΗΧ: Δύο σενάρια για τον δανεισμό της Ελλάδας το 2020, θα αντληθούν 4 - 8 δισ. - Στόχος ταμειακό απόθεμα 32 δισ. έντοκα 8,2 δισ. από 12,6 δισ
Το πρώτο σενάριο του ΟΔΔΗΧ θα περιλαμβάνει εκδόσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο σενάριο οι εκδόσεις νέων ομολόγων θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ
Τη στρατηγική χρηματοδότησης για το 2020 ανακοίνωσε σήμερα, 24 Δεκεμβρίου 2019, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η οποία θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρεών, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας ταυτόχρονα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών αποθεμάτων και μειώνοντας τα επίπεδα των εντόκων γραμματίων στα 8,2 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ αναλύει δύο βασικά σενάρια χρηματοδότησης για το 2020, ανάλογα με το ποσό των πρόωρων αποπληρωμών:
- Το Σενάριο 1 επικεντρώνεται στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων
- Το Σενάριο 2 λαμβάνει υπόψη τις πρόσθετες πιθανές προπληρωμές χρέους επίσημου και ιδιωτικού τομέα.
Το τελικό ποσό των πρόωρων αποπληρωμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς τη νέα χρονιά.
Image
Ειδικότερα, όπως διαφαίνεται στον πίνακα του ΟΔΔΗΧ, το πρώτο σενάριο θα περιλαμβάνει εκδόσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν 1,54 δισ. έσοδα από SMP/ANFAs, αλλά και 2,63 δισ. έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
Στο δεύτερο σενάριο οι εκδόσεις νέων ομολόγων θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από SMP/ANFAs και ιδιωτικοποιήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Το σημερινό απόθεμα των εντόκων γραμματίων υπολογίζεται σε 12,6 δισ. στο τέλος του 2019, ενώ είναι προγραμματισμένη περαιτέρω μείωση του αποθέματος κατά 4,4 δισ.
Κατά τη διάρκεια του 2020 η κυβέρνηση θα μειώσει τη χρηματοδότησή της μέσω βραχυπρόθεσμων τίτλων και θα δημιουργήσει περισσότερο χώρο για πρόσθετες εκδόσεις ομολόγων.
Image
Οι στόχοι που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ για τη νέα χρονιά είναι οι εξής:
1) Βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές
- Βελτίωση της εμπορευσιμότητας και της ρευστότητας σε όλο το μήκος της καμπύλης
- Ενίσχυση της επενδυτικής βάσης
- Διατήρηση των τακτικών πράξεων στην αγορά
2) Μείωση του κόστους χρηματοδότησης
- Επαναφορά του spread των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα των ομότιμων οικονομιών
3) Περιορισμός των κινδύνων χρέους
- Μείωση επιτοκίων και συναλλαγματικών ισοτιμιών
- Μείωση των κινδύνων χρηματοδότησης
4) Διαχείριση ρευστότητας (ταμειακά αποθέματα τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των Γενικών Κυβερνητικών Φορέων)
Image

Αξιολόγηση 2019

Κατά τη διάρκεια του 2019 η Ελλάδα είχε επιτυχή έξοδο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αποκαθιστώντας την πρόσβασή της ως σταθερός εκδότης ομολόγων.
Έτσι κατάφερε:
- 3 εκδόσεις ομολόγων 5ετούς, 7ετούς και 10ετούς διάρκειας συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, με προσφορές που έφτασαν τα 43 δισ.
Image
- Ιστορικά χαμηλά επιτόκια, με το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε από το 4,4% στο 1,5%, με τις αποδόσεις των 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων είναι αρνητικές
Image
- Αλλαγή δομής επενδυτών, με τους μακροπρόθεσμους να αυξάνονται, κυρίως από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία
Image
Image
- Βελτίωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βοήθησε στην πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από 5 επενδυτικούς οίκους: από B+ σε BB από S&P , από B3 σε B1 από Moody’s, από B+ σε BB από DBRS, από B+ σε BB από Scope και από B+ σε BB από R&I.
Η Fitch διατηρεί την αξιολόγηση BB για την Ελλάδα.
Image

Δημοσιονομικές επιδόσεις

Η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, ιδιαιτέρως σε εκείνους του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το 2019 αναμένεται το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 3,9%, από στόχο 3,5%, ενώ μέχρι το 2022 ο στόχος θα παραμείνει στο 3,5%, για να μειωθεί στο 2,2% από το 2023 - 2060.
Image
Image

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, η Ελλάδα έχει μειώσει τις δαπάνες της διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο εσόδων.
Ειδικότερα, οι δαπάνες της κυβέρνησης έχουν μειωθεί κατά 7 π.μ. του ΑΕΠ από το 2015, σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς αποτελέσματος.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει διατηρήσει ένα ισχυρό επίπεδο φορολογικών εσόδων της τάξεως του 48% του ΑΕΠ.
Image

Χρέος

Αφού έφθασε σε ιστορικά υψηλά το 2018, ο δείκτης ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται τώρα σε πτωτική τροχιά, εξαιτίας των σταθερών δημοσιονομικών επιδόσεων και της βελτίωσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί από 181% του ΑΕΠ (335 δισ. ευρώ) το 2018 στο 173% του ΑΕΠ(329 δισ. ευρώ) το 2019.
Η Ελλάδα, φυσικά, ωφελείται από μια ευνοϊκή δομή του χρέους, καθώς το 81% του αποθέματος διακρατείται από επίσημους πιστωτές, οι οποίοι επιτρέπουν μακροπρόθεσμο προφίλ λήξης και χαμηλό επιτόκιο.
Περισσότερο από το 90% του χρέους έχει σταθερό επιτόκιο, περιορίζοντας τους σχετικούς κινδύνους από τις αγορές κεφαλαίων δανεισμού.
Image
Image
Η σταθμισμένη μέση διάρκεια του ελληνικού δημόσιου χρέους αυξήθηκε σημαντικά από το 2012 και τώρα βρίσκεται στα 21 έτη.
Η μέση σταθμισμένη διάρκεια του δημόσιου χρέους βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό πάνω από τον παρόμοιο δείκτη για τους ομολόγους της Ευρωζώνης.
Image
Image

Η Ελλάδα επωφελείται από το σημαντικό αποθεματικό μετρητών, τα οποία έχει προοδευτικά συσσωρευμένα τα τελευταία χρόνια χάρη:
- Στις νέες εκδόσεις τίτλων
- Στην τελική εκταμίευση της δόσης του ESM
- Στο πρωτογενές πλεόνασμα
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέλρχονται στα 32 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019.
Η Ελλάδα θα διαθέτει σημαντικά ταμειακά αποθέματα, περιορίζοντας σημαντικά τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και επιτοκίων που συνδέονται με το δημόσιο χρέος.
Image
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βελτιώνεται, καθώς η εξυπηρέτηση του ως ποσοστό των κυβερνητικών εσόδων μειώνεται λόγω της πτώσης του κόστους χρηματοδότησης.
Η εξυπηρέτηση του χρέους ως ποσοστό του συνόλου των εσόδων της ελληνικής κυβέρνησης έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από 10,9% το 2012, σε 6,3% το 2019.
Ο δείκτης αυτός αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς τα έξοδα αναχρηματοδότησης μειώνονται.
Αν και το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, η εξυπηρέτηση του χρέους ως ποσοστό των εσόδων είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης