Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ύφεση - Απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας με την κυβέρνηση

Bank of Japan: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ύφεση - Απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας με την κυβέρνηση
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τόνισε ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την εγχώρια οικονομία παραμένουν αυξημένοι
Στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμαστεί για την επόμενο ύφεση, αναφέρθηκαν ορισμένα μέλη της BoJ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν ορισμένοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη ύφεση ως ένα από τα σενάρια κινδύνου», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όχι μόνο να αναλάβει δράση στη νομισματική της πολιτική αλλά να ενισχύσει επίσης και τη συνεργασία με την κυβέρνηση, μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής».
Τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής εμφανίστηκαν διχασμένα αναφορικά με το εάν υπάρχουν επιπλέον περιθώρια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, καθώς και το εάν μία τέτοια ενέργεια θα ήταν αναγκαία.
«Ενώ η υγεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εξασφαλίστηκε προς το παρόν, οι σωρευτικές παρενέργειας των παρατεταμένων χαμηλών επιτοκίων δικαιολογούν την επαγρύπνηση», ανέφερε ένα από τα μέλη της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Παράλληλα, ορισμένη μέλη δήλωσαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν πρέπει να διστάσει να λάβει πρόσθετα μέτρα χαλάρωση εάν η επίτευξη του στόχου τιμών γίνει λιγότερο πιθανή, με την πλειοψηφία να συμφωνεί ότι η δυναμική προς την επίτευξη του στόχου θα χαθεί.
Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο -0,1% με τους Yutaka Harada και Goushi Kataoka να ψηφίζουν κατά της σχετικής απόφασης, και τα υπόλοιπα επτά μέλη να ψηφίσουν υπέρ.
Ωστότο, οι αξιωματούχοι της BoJ εμφανίστηκαν έτοιμη να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η Τράπεζα διατήρησε και πάλι αμετάβλητο το βαδικό της επιτόκιο, καθώς η πρώτη φάση της εμπορικής συφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μετρίασε τις πιθανότητες περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης