Διεθνή

Τουρκία: Προκαλεί τον Erdogan ο Imamoglu με φόντο τις τεράστιες σπατάλες στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Προκαλεί τον Erdogan ο Imamoglu με φόντο τις τεράστιες σπατάλες στην Κωνσταντινούπολη
Όχι στην κατασκευή της διώρυγας στο Βόσπορο λέει ο Imamoglu
Κακοδιαχείριση και υπερβάσεις σε δαπάνες που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία διαπίστωσε ύστερα από έναν έλεγχο έξι μηνών στα ταμεία της Κωνσταντινούπολης ο νέος δήμαρχος της πόλης, Ekrem Imamoglu.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, ο Imamoglu πραγματοποίησε έναν εξονυχιστικό έλεγχο στα «βιβλία» του δήμου προκειμένου να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για το πώς διαχειρίστηκαν οι προκάτοχοι του τα οικονομικά της Κωνσταντινούπολης.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι τα στοιχεία ήταν τόσο άσχημα που ο Imamoglu έδωσε συνέντευξη τύπου προκειμένου να εκφράσει την αντίθεση του σε ένα από τα πιο αγαπημένα project του Τούρκου προέδρου, την κατασκευή μιας νέας διώρυγας που θα διανοιχθεί παράλληλα με το Βόσπορο, ένα φαραωνικό έργο κόστους 100 δις δολαρίων.
Η τοποθέτηση αυτή του Imamoglu συνιστά την πρώτη πρόκληση απέναντι στον Erdogan και στα ισχυρά συμφέροντα που τον στηρίζουν, από τη στιγμή που εκείνος έγινε δήμαρχος της πιο μεγάλης και πλούσιας πόλης της Τουρκίας που αποτελούσε τη βάση εξουσίας για τον πρόεδρο και το κόμμα του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Imamoglu εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Ιούνιο με την υπόσχεση πως θα ελέγξει τα οικονομικά του δήμου, καθώς υπήρχε σωρεία καταγγελιών ότι αυτά χρησιμοποιούνταν προς όφελος του Erdogan, του κόμματος, των στενών φίλων και της οικογένειας του.
Με την κίνηση αυτή ο Imamoglu εμφανίζεται αρκετά γρήγορα να αμφισβητεί τον Erdogan, η δημοτικότητα του οποίου μειώνεται καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιου είδους φαραωνικά κατασκευαστικά έργα που αν και είχαν τη στήριξη της κυβέρνησης Erdogan, αμφισβητούνταν από τις αγορές, τους οικονομολόγους και τους επικριτές του Τούρκου προέδρου.
Όπως είπε ο Imamoglu, τα χρέη του δήμου ξεπερνούν τις 14 δις τουρκικές λίρες, δηλαδή σχεδόν 2 δις δολάρια, οι θυγατρικές του δήμου έχουν παραλύσει από τα χρέη τους και ουσιαστικά έχουν χρεοκοπήσει ενώ υποστήριξε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος που ορίστηκε από τον Erdogan, αν και έλαβε τεράστια ποσά από το υπουργείο Οικονομικών, τα έχει δαπανήσει όλα σε τέτοιο σημείο που ο δήμος σήμερα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων.
Επιπλέον, ο Imamoglu υποστήριξε ότι οι δαπάνες ξεπέρασαν κατά πολύ τα έσοδα την τελευταία 5ετία, είπε πως οι υποχρεώσεις πληρωμών έχουν εκτοξευθεί σε περισσότερες από 60 δις τουρκικές λίρες – περίπου 10 δις δολάρια – και υποστήριξε πως η δημοσιονομική πειθαρχία ξέφυγε από κάθε έλεγχο την περίοδο 2013 - 2014.
«Τα τελευταία 5 χρόνια ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή σε όρους οικονομικής διαχείρισης» είπε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, οι αποκαλύψεις του οποίου ρίχνουν βαριά σκιά στο πώς διοικήθηκε η Κωνσταντινούπολη από τον Erdogan, ο οποίος κρατούσε τα ηνία της πόλης για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 25 ετών.
Πάντως και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Imamoglu εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός στις αποκαλύψεις του, καθώς και δεδομένου ότι πιθανότατα θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, δεν θέλει να αποξενωθεί από το εκλογικό ακροατήριο του Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης