Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι προκλήσεις Erdogan η πρώτη αλλά τεράστια δοκιμασία για τον Μητσοτάκη

Οι προκλήσεις Erdogan η πρώτη αλλά τεράστια δοκιμασία για τον Μητσοτάκη
Οριστικό τέλος στην περίοδο χάριτος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη
Οι προκλήσεις Erdogan τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο έχουν βάλει οριστικό και πρόωρο τέλος στην περίοδο χάριτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ο κ.Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια πρόκληση και δοκιμασία.
Και μπορεί να είμαστε συνηθισμένοι σε λεκτικές «υπερβολές» και ρητορικές εξάρσεις από την Τουρκία όσον αφορά τις διεκδικήσεις της, αλλά αυτήν την φορά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
Και εξαιρετικά κρίσιμη.
Για πρώτη φορά ο ίδιος ο Rejep Tayip Erdogan έθεσε ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, στέλνοντας σαφές μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Την ίδια στιγμή, στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και βοήθεια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία που σύνηψε με αυτήν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.
Ο Erdogan φαίνεται διατεθειμένος να κάνει τη Λιβύη μια δεύτερη Συρία.
Και ας πηγαίνει απέναντι ακόμα και στη «σύμμαχο» Ρωσία.
Και αγνοώντας ακόμα και την ΕΕ, την οποία απειλεί εκ νέου με μια νέα προσφυγική κρίση αντίστοιχη του 2015.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει «ξεφύγει».
Όμως εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στο σχεδιασμό του.
Από τη στιγμή που έχει εμφανιστεί στη δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας και έχει απευθυνθεί στην τουρκική κοινή γνώμη δείχνοντας χάρτες που εξαφανίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών, ο Erdogan έχει  αυτοδεσμευθεί να κάνει την επόμενη κίνηση του.
Η οποία όλα συνηγορούν ότι θα προβλέπει την αποστολή ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης.
Και το ερώτημα είναι πώς θα επιλέξει ο Erdogan να «μορφοποιήσει» αυτήν την επόμενη κίνηση του.
Θα στείλει το σκάφος σε περιοχή που ανήκει στη Λιβύη ή θα το στείλει σε περιοχή που θα παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;
Σε περίπτωση που το στείλει σε περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας, αυτό θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία ή αεροσκάφη;
Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το σενάριο, ακόμα και αυτό μιας κλιμάκωσης ενός θερμού επεισοδίου, η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι προετοιμασμένη για όλα.
Και καλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο να αντιδρά στις κινήσεις Erdogan, αλλά να βρίσκεται και ένα βήμα μπροστά από αυτές.
Προφανώς και ο κ.Μητσοτάκης δεν πρόκειται να διαμορφώσει τώρα τη διπλωματική θέση της Ελλάδας απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Ωστόσο, οι επιλογές που θα κάνει σε επίπεδο στρατηγικής και τακτικισμού, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εξελιχθούν οι προκλήσεις Erdogan και ποια θα είναι η κατάληξη τους.
Είναι συνηθισμένο σε περιόδους εθνικών κρίσεων, οι πολίτες και το πολιτικό σύστημα να συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση.
Ο απολογισμός όμως των αποφάσεων, των επιλογών και της ακολουθούμενης στρατηγικής γίνεται αργότερα.
Και ανάλογα με το αποτέλεσμα, η κυβέρνηση είτε απολαμβάνει τους καρπούς της πολιτικής της είτε χρεώνεται εξολοκλήρου το κόστος.
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον κ.Μητσοτάκη.
Μια και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης