Μνήμες 2001 στην Αργεντινή - Επιβεβαιώνει την άτυπη στάση πληρωμών ο Fernandez - Έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Μνήμες 2001 στην Αργεντινή - Επιβεβαιώνει την άτυπη στάση πληρωμών ο Fernandez - Έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία
Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία η Αργεντινή
Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία βρίσκεται και πάλι η Αργεντινή, με τον νέο πρόεδρο Alberto Fernandez να επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται «ουσιαστικά σε στάση πληρωμών».
Προηγήθηκε την Παρασκευή η διπλή  υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Όμως ο οίκος Fitch, μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου της κυβέρνησης, προχώρησε σήμερα Δευτέρα 23/12 στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε CC, προειδοποιώντας, πάντως,ό ότι δεν πρόκειται για κάτι «σταθερό» και τονίζοντας ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες εντός των επόμενων μηνών.
«Τα πράγματα δεν είναι ίδια με το 2001, αλλά ναι, έτσι μοιάζει», δήλωσε  ο κεντροαριστερός περονιστής πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο América TV, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εκείνη τη χρονιά, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της: κήρυξε πτώχευση.
«Τότε είχαμε ποσοστό φτώχειας 57%, σήμερα 41%.
Είχαμε ένα χρέος και κηρύξαμε πτώχευση, σήμερα είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών».
Την Παρασκευή, το Μπουένος Άιρες ανέβαλε για τον Αύγουστο την εξόφληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου εκπεφρασμένων σε δολάρια, αξιογράφων γνωστών με την ονομασία «Letes» στη χώρα, αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε.
Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και ταυτόχρονα να πληρώνουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις», τόνισε ο Fernandez, o οποίος ανέλαβετα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.
Ο Fernandez διαδέχθηκε τον κεντροδεξιό Mauricio Macri, η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από πλήρη αποτυχία στο πεδίο της οικονομίας: άφησε τη χώρα σε ύφεση, με υψηλό πληθωρισμό, με το ποσοστό της φτώχειας σε άνοδο.
Το 2019, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,1% και ο δείκτης τιμών καταναλωτή να καταγράψει αύξηση 55%.
Το Σάββατο το Κογκρέσο ψήφισε νόμο με τον οποίο κηρύσσεται οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τη μεσαία και την ανώτερη τάξη, των επιδομάτων για τους μη προνομιούχους, καθώς και φόρο 30% στις αγορές συναλλάγματος και στις δαπάνες με συνάλλαγμα.
«Η Αργεντινή έχει βρεθεί χωρίς δολάρια, αυτό έχει συμβεί ήδη», εξήγησε ο Ferandez, που θέλει να μειωθεί η δολαριοποίηση της οικονομίας της χώρας του.
 «Πρέπει να τερματίσουμε την πρακτική της αποταμίευσης σε δολάρια», πρόσθεσε.
Είναι κάτι σαν παράδοση σε κάθε οικονομική κρίση που ενσκήπτει στη χώρα οι πλουσιότεροι πολίτες της να συσσωρεύουν δολάρια, επιδεινώνοντας την πτώση του πέσο και τις οικονομικές δυσχέρειες.
«Η Αργεντινή έχει ανάγκη να ξαναρχίσουν να εισέρχονται στη χώρα δολάρια και να οικοδομήσει ξανά αποθέματα σε δολάρια, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αδύνατο να τιμήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.
Το δημόσιο χρέος της Αργεντινής ανέρχεται σε 330 δισεκ. δολάρια, ή σχεδόν το 90% του ΑΕΠ της, εκ των οποίων 44 δισεκ. οφείλονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Fitch: Αναβάθμιση της Αργεντινής σε CC από επιλεκτική χρεοκοπία

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Αργεντινής σε CC από «επιλεκτική χρεοκοπία» (Restricted Default - RD) στην οποία είχε προχωρήσει την Παρασκευή 20/12/2019 προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος προχωρά σε αυτή την κίνηση μετά την ολοκλήρωση της μονομερούς παράτασης της αποπληρωμής των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων σε δολάρια (Letes) που εκδόθηκαν βάσει του εγχώριου νόμου στις 19 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της,  η Fitch θεώρησε ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά αθέτηση των κυρίαρχων υποχρεώσεων της Αργεντινής με τη μορφή «δυσχερούς ανταλλαγής χρεών» (DDE), η οποία πραγματοποιήθηκε με εκτελεστικό διάταγμα παρά με διαπραγμάτευση, και υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της σε ξένο νόμισμα σε «RD» στις 20 Δεκεμβρίου.
Το DDE έκλεισε αποτελεσματικά καθώς το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής τέθηκε σε ισχύ.
Η βαθμολογία «CC» υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω αδυναμίας πληρωμής ορισμένων κυριαρχικών υποχρεώσεων της Αργεντινής, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα νέο DDE ή παραδοσιακή αθέτηση πληρωμών.
Η νέα διοίκηση του προέδρου Alberto Fernandez ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναδιαρθρώσει τα μακροπρόθεσμα ομόλογα που εκδίδονται βάσει του τοπικού και του αλλοδαπού δικαίου στις αρχές του 2020.
Έχει λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική της θέση καθώς αρχίζει συνομιλίες με τους ομολογιούχους, ελέγχους για τη διατήρηση αποθεματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών της κεντρικής τράπεζας, την έκδοση κάποιου βραχυπρόθεσμου χρέους σε πεσσοί στην τοπική αγορά και την προσφυγή σε κάποια χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες.
Έχει επίσης εξασφαλίσει την έγκριση από το Κογκρέσο μιας δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων φορολογικών αυξήσεων και των αλλαγών στη συνταξιοδοτική μέθοδο, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών το 2020.
Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να στηρίξουν την ικανότητα της χώρας να πραγματοποιήσει βραχυπρόθεσμες πληρωμές χρεών, αλλά αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθεί αυτό στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020, λόγω της ανόδου των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους κατά περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτή την τρίμηνη περίοδο από περίπου  64 δισεκατομμύρια συνολικά για το έτος.
Οι κίνδυνοι των αχρεωστήτως καταβληθέντων πληρωμών δεν μπορούν να αποκλεισθούν, δεδομένου του αυστηρού χρονοδιαγράμματος για τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και μιας αβέβαιης πορείας προς την κατεύθυνση αυτή.
Μια επιτυχημένη αναδιάρθρωση είναι πιθανόν να απαιτεί μεγαλύτερη σαφήνεια σε μια πολυετή δημοσιονομική και χρηματοοικονομική στρατηγική, γύρω από την οποία δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Το έκτακτο οικονομικό σχέδιο για την αποφυγή της χρεοκοπίας

Η Γερουσία της Αργεντινής έδωσε την τελική νομοθετική έγκριση το Σάββατο (21/12/2-19) στο πακέτο επειγουσών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο ο πρόεδρος της χώρας Alberto Fernandez παρουσίασε ως την ύστατη ευκαιρία για ανάπτυξη, μείωσης της φτώχειας και εξάλειψης του πληθωρισμού.
Το νομοσχέδιο «Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Επανεκκίνησης της Παραγωγής» εγκρίθηκε με ψήφους 41 υπέρ, 23 κατά και μία αποχή στη Γερουσία δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των  προεδρικών καθηκόντων από τον μετριοπαθή σοσιαλιστή Peronist Fernandez, αναφέρει το Reuters.
Ο νέος ηγέτης της χώρας αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 50% και η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί για ένα τρίτο συνεχόμενο έτος το 2020.
Έχει ξεκινήσει συνομιλίες αναδιάρθρωσης για περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια  χρέος με τους  κατόχους ομολόγων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σκοπό να δείξουν στους πιστωτές ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε μια πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη μετά από χρόνια στασιμότητας.
«Αυτό το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει ένα νέο τύπο δημοσιονομικής προσαρμογής για την Αργεντινή, καθώς εστιάζεται στη φορολόγηση των πλουσίων», δήλωσε ο αναλυτής Julio Burdman, επικεφαλής της τοπικής συμβουλευτικής εταιρείας Roger Data.
«Συνδυάζει υγιή οικονομική πολιτική με προοδευτική πολιτική προσέγγιση», πρόσθεσε ο Burdman. «Στο παρελθόν, είχαμε είτε ορθόδοξη λιτότητα χωρίς κοινωνική ευαισθησία, είτε πληθωριστικές πολιτικές χωρίς μακροοικονομική λογική», συνέχισε.
Ο Fernandez στοχεύει στη δημοσιονομική ισορροπία το 2020, ενώ ταυτόχρονα τερματίζει τις οδυνηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών του προκατόχου του Mauricio Macri οι οποίες και στοίχισαν την επανεκλογή του.
Οι περικοπές των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της θητείας Macri είχαν οδηγήσει σε αύξηση τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, προκάλεσαν πληθωρισμό και κοινωνικό θυμό.
«Ο νόμος έκτακτης ανάγκης δεν είναι φιλικός προς τις επιχειρήσεις, ειδικά όχι για τον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αλλά προσφέρει μια αίσθηση ρεαλισμού», δήλωσε ο Alberto Bernal, στρατηγικός στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην XP Investments στη Νέα Υόρκη.
«Η έγκρισή του συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση θα έχει τους πόρους για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για αυξημένες κοινωνικές δαπάνες χωρίς να καταφύγει στην εκτύπωση χρήματος», δήλωσε ο Bernal.

Η υποβάθμιση από Fitch και S&P στις 20/12

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Αργεντινή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Restricted Default).
Η υποβάθμιση ακολουθεί την μονομερή άρνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής στις 19 Δεκεμβρίου για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων αποτιμημένων σε δολάρια, που έχουν εκδοθεί βάσει του δικαίου της Αργεντινής.
Σύμφωνα με τα κριτήρια Fitch, η Αργεντινή έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της και η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια «δυσχερή ανταλλαγή χρεών» (DDE).
Στις 19 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την καθυστέρηση της αποπληρωμής των βραχυπρόθεσμων χρεωστικών τίτλων σε δολάρια ΗΠΑ (Letes) που λήγουν τους προσεχείς μήνες έως τις 31 Αυγούστου 2020.
Η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Alberto Fernandez, στις 10 Δεκεμβρίου μετά τη νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανέφερε ότι αυτό το βήμα έχει ληφθεί ως μέρος μιας ευρύτερης σειράς μέτρων έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση μιας συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Η Fitch έκρινε ότι η επέκταση της διάρκειας λήξης είναι μια «δυσχερής ανταλλαγή χρέους» (DDE) σύμφωνα με τα δημοσιευμένα κρατικά κριτήρια αξιολόγησης, δεδομένου ότι συνεπάγεται σημαντική μείωση των όρων και έχει ληφθεί για να αποφευχθεί μια παραδοσιακή αδυναμία πληρωμής, μολονότι μονομερώς προεδρικό διάταγμα παρά τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.
Αυτό ακολουθεί μια παρόμοια διαδικασία που ελήφθη στις 28 Αυγούστου, κατά την οποία οι αρχές παραχώρησαν μονομερώς αποπληρωμές των βραχυπρόθεσμων χρεογράφων (τόσο ξένων όσο και τοπικών νομισμάτων) σε δόσεις κατά τους έξι μήνες που ακολουθούν την αρχική ημερομηνία λήξης τους.
Εκείνη την εποχή, ο Fitch υποβάθμισε τα IDR της Αργεντινής σε «RD» και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε «CC».

S&P

Στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Αργεντινής προχώρησε χθες Παρασκευή και ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, Standard and Poor’s (S&P), κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», μετά την αναβολή της πληρωμής εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο S&P υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής για τα ομόλογα και τα άλλα αξιόγραφα.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS