Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χριστουγεννιάτικο «μέρισμα» από τον ESM εκταμιεύθηκαν τα 767 εκατ από τα ANFAs - Στα 9 δισ. ο δανεισμός το 2020 από τον ΟΔΔΗΧ

tags :
Χριστουγεννιάτικο «μέρισμα» από τον ESM εκταμιεύθηκαν τα 767 εκατ από τα ANFAs - Στα 9 δισ. ο δανεισμός το 2020 από τον ΟΔΔΗΧ
ΟΔΔΗΧ: εκδόσεις έως 9 δισ. ευρώ το 2020 και γκάζι για 15ετές ομόλογο
Στην εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα  (ANFAs, SMPs) προχώρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα  ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ,εφαρμόζοντας την απόφαση για την Ελλάδα που έλαβε το  Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019.
Η εκταμίευση των κερδών έγινε πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία που περίμενε το οικονομικό επιτελείο οπότε η εγγραφή τους θα γίνει στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.
Είναι τα τελευταία χρήματα που θα κατευθυνθούν για την άμεση αποπληρωμή δημοσίου χρέους (353,850 δισ. ευρώ, κεντρικής διοίκησης) διότι από εδώ και εμπρός τα κέρδη αυτά θα χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς.
Οι τελικές αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης των εσόδων από τα ANFA’s θα ληφθούν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2020, το μοναδικό που θα έχει αναφορά στο ελληνικό θέμα.
Οι τεχνικές συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να καταλήξουν. Κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται στη διάρκεια της 5ης αξιολόγησης να προχωρήσουν στην κατάρτιση κοινής τεχνικής πρότασης αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων.
Πώς ακριβώς δηλαδή θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και ποιες θα είναι οι επενδύσεις (ώριμα projects) που θα χρηματοδοτήσει. Η μόνη υποχρέωση που έχει η Αθήνα είναι να τα δαπανήσει μέσα στο έτος της εκταμίευσης.
Η δυνατότητα πάντως χρήσης αυτών των εσόδων για αναπτυξιακούς σκοπούς θα έχει, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, τουλάχιστον κατά 0,5%, οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη στο 3,3% το 2020 από 2,8% που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
Το όφελος για το ΑΕΠ θα έρθει σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 και κυρίως αυτά που συνδέονται με τον κλάδο της οικοδομής.

ΟΔΔΗΧ : Στα 9 δισ. ευρώ ο δανεισμός το 2020

Εντωμεταξύ, το πρόγραμμα δανεισμού για το 2020 πρόκειται να ανακοινώσει  - εκτός απροόπτου - σήμερα  ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το οποίο προβλέπει νέες εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους έως 9 δισ. ευρώ.
Στόχος  του Οργανισμού είναι η έκδοση 15ετούς τίτλου, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν, η νέα αποπληρωμή ακριβού χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και η προεξόφληση ομολόγων ύψους 4,041 δισ. ευρώ τα οποία είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του «κουρέματος» του χρέους (PSI).
Σε ότι αφορά το νέο δανεισμό το ελληνικό Δημόσιο πρακτικά δεν έχει καμία ανάγκη να βγει ξανά στις αγορές παρά μόνο εάν θέλει να κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα. Μετά την πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 είναι μικρότερες από 2,9 δισ. ευρώ (χωρίς τα έντοκα γραμμάτια, που αναχρηματοδοτούνται).
Επίσης υπάρχουν πάνω από 32 δισ. ευρώ στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων.
Η δανειακή στρατηγική για το 2020 προβλέπει ακόμη:
1. Την δραστική μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ. στα 8,22 δισ. ευρώ το 2020 από 12,72 δισ. ευρώ φέτος.
2. Στην περαιτέρω μείωση του χρέους, όχι μόνο ως ποσοστού επί του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτους αριθμούς.
3. Στη διατήρηση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων στα σημερινά επίπεδα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης