Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Στο επίκεντρο η προστασία μετόχων και μικροεπενδυτών και οι διεθνείς επενδυτές

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Στο επίκεντρο η προστασία μετόχων και μικροεπενδυτών και οι διεθνείς επενδυτές
Τέσσερις δράσεις εταιρικής διακυβέρνησης- Αυστηρότητα στη δημοσιοποίηση οικονομικών καταστάσεων
Τρεις στόχους, την προστασία του μετόχου και του μικροεπενδυτή την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και ασφαλώς την  ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης  έρχεται για να εξυπηρετήσει το νέο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Κεφαλαιαγορά, ξεκινώντας τη διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου αλλά και καταλήγοντας στην ψήφισή του που υπολογίζεται μέσα στον Ιανουάριο.
Ολα  παραπάνω θα λάβουν χώρα μέσα από τη θεσμικής θωράκιση της Επιτροπής - με σημαντικές εξουσίες οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα αντικατάστασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων επιχειρήσεων όταν αυτό θεωρείται απαραίτητο και μέσω του νέου νομικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα αποφευχθούν εκείνα τα φαινόμενα που πρόσφατα απασχόλησαν τις αρχές.

Μια νέα αρχιτεκτονική με δύο άξονες αλλά τέσσερις συνολικά δράσεις  θα μεταβάλουν όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής  για την εταιρική διακυβέρνηση :

1. Ο πρώτος άξονας αφορά την εσωτερική οργάνωση της εισηγμένης εταιρείας με την εισαγωγή ρυθμίσεων που θα στοχεύουν στη σταδιακή διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας. Προς το σκοπό αυτό επικαιροποιούνται και εμπλουτίζονται οι διατάξεις του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, όπως η δημιουργία πολιτικών καταλληλότητας και πολιτικών αυτό-αξιολόγησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Εδώ όπως έχει ήδη γράψει το ΒΝ, ουσιαστικά θεσπίζεται ένα είδος αυστηρού Fit and Proper για τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών
2. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση της σχέσης της εταιρίας με τους μετόχους, καθώς θα διευκολύνει την άμεση επικοινωνία τους με την εταιρεία και έτσι θα προωθήσει την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτήν.
3. Τρίτον θεσπίζεται η συστηματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων των επιχειρήσεων. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα νέα συστήματα οικονομικών καταστάσεων (XBRL). Έτσι, ενισχύεται η διαφάνεια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και παράλληλα, περιορίζονται δραστικά τα σφάλματα.
4.  Τέταρτον,  θεσπίζεται η  θεσμοθέτηση αυστηρότερων απαιτήσεων για ποιοτικές εκθέσεις των εταιρειών, που παρέχουν πληροφόρηση σε μη χρηματοοικονομικά θέματα, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, στον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και στη δημιουργία μακροπρόθεσμων επιχειρησιακών στρατηγικών ανέφερε ο κ. Ζαββός υφυπουργός οικονομικών σε πρόσφατη ομιλία του.

Ευκαιρίες για εναλλακτικές επενδύσεις προετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών οι οποίες:

1.Θα στοχεύουν να διευκολύνουν τη σύσταση ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων. Ετσι, θα τονωθούν οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες (start ups), νέες τεχνολογίες και επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
2. Θα εισαχθούν για πρώτη φορά διατάξεις με σκοπό την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, ένα από τα πιο νευραλγικά θέματα της Ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. Η κλιματική αλλαγή αφορά όλους μας και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταστήσει το χρηματοπιστωτικό τομέα στον πυρήνα στο δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ασφάλεια βασική μέριμνα του νέου νομοσχεδίου

 Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ωστόσο δεν είναι επαρκείς αν δεν συνοδεύονται από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η Ελλάδα, αντίθετα, βρίσκεται σε μια πλεονεκτική θέση καθώς η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force) την κατέταξε πρόσφατα στην πρώτη κατηγορία Χωρών υπό Κανονική Παρακολούθηση (Regular Follow-Up).
Όλοι οι μηχανισμοί που αφορούν τη διαφάνεια θα συμβάλουν όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά θα βοηθήσουν και τον πολίτη ως καταναλωτή, επενδυτή και καταθέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης