Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM Investment Services): Σε αποδόσεις του ΓΔ που θα φθάνουν κοντά το 50% θα «πατήσει» η νέα χρηματιστηριακή χρονιά

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM Investment Services): Σε αποδόσεις του ΓΔ που θα φθάνουν κοντά το 50% θα «πατήσει» η νέα χρηματιστηριακή χρονιά
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της PRELIUM Investment Services
Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου της LAMDA και της BRIQ, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε πάνω από τις 900 μονάδες. 
Αυτό δείχνει υγεία.
Φυσικά δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε σημαντικά από αυτό το όριο και η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν έδωσε το έναυσμα για κατάκτηση σημαντικά υψηλότερων επιπέδων τιμών.
Όμως η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε ψηλά επίπεδα ενόψει του κλεισίματος του έτους δίνει ελπίδες για το επόμενο έτος.
Το 2019 έδωσε σημαντικότατες αποδόσεις στις μετοχές του Ελληνικού χρηματιστηρίου. 
Σε αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν και οι τράπεζες, που όμως ξεκίνησαν από τόσο χαμηλά επίπεδα που για πολλούς ακόμα παραμένουν το βαρίδι του δείκτη. 
Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έχουμε αποδόσεις της τάξης του 47%, ενώ οι τράπεζες υπερδιπλασίασαν την αξία τους, χωρίς όμως να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα επίπεδα τιμών που είχαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015, που όλοι θυμούνται πως έγινε σε εξευτελιστικές τιμές για τα τότε δεδομένα.
Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι σίγουρο πως το Ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτών για το έτος 2020, καθώς οι αποδόσεις θα φαντάζουν στην πρώτη θέση των διεθνών αναλύσεων.
Φυσικά ο τζίρος είναι μικρός και το χρηματιστήριο παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος παρά την πτώση των spreads των ομολόγων.
Είναι εμφανές πως οι διεθνείς επενδυτές έχουν πειστεί πως έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος του Grexit και επενδύουν άφοβα στα Ελληνικά ομόλογα που πληρώνουν ευρώ και έχουν θετικό επιτόκιο.  Όμως δεν εμπιστεύονται το χρηματιστήριο και τους επιχειρηματίες που είναι εισηγμένοι σε αυτό. 
Φαινόμενα όπως η Follie αλλά και η συμπεριφορά άλλων επιχειρηματιών που θέλουν να πάρουν έργα, αλλά μόλις τους πεις να βάλουν το χέρι στην τσέπη σφυρίζουν αδιάφορα, έχουν κάνει τους ξένους επιφυλακτικούς.
Πρώτη δουλειά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το νέο έτος θα είναι η νομοθεσία για τη Εταιρική διακυβέρνηση.
Επίσης υπάρχει ουρά εταιρειών επιτηρούμενων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που πρέπει σύντομα να μπουν στο Χρηματιστήριο, όπως οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΚΕΣ. 
Τέλος υπάρχουν και πληροφορίες πως η επιτροπή θα ασχοληθεί και με χαλάρωση του πλαισίου λειτουργίας των ευέλικτων επενδυτικών σχημάτων όπως τα AIF (Alternative Investment Funds) που στο εξωτερικό διαπρέπουν και στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από τις ΑΚΕΣ, χωρίς την αντίστοιχη επιτυχία.
Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν, αλλά το σημαντικό θα είναι σοβαρότητα και κέρδη.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες και η Πολιτεία, καλούνται μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και τουλάχιστον 10 χρόνια μεγάλης κρίσης, να βοηθήσουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο να αναλάβει το ρόλο του σαν πυλώνας χρηματοδότησης της οικονομίας.
Με τις τράπεζες να μην μπορούν ακόμα να χρηματοδοτήσουν σοβαρά την οικονομία και με τις περισσότερες εταιρείες να είναι ούτως ή άλλως υπερδανεισμένες και να χρειάζονται αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων για να βελτιώσουν τους δείκτες τους, το παραπάνω θα έπρεπε να είναι μονόδρομός.
Ας ελπίσουμε να μην επιλέξουμε για πολλοστή φορά το γρήγορο κέρδος και την πολιτική ορθότητα και ξεχάσουμε την ουσία.
Το ξεκίνημα όμως του Νέου Έτους θα είναι σημαντικό για τη συνέχεια της πορείας του χρηματιστηρίου και ας ελπίσουμε να είναι θετικό.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης