Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Πάντα έτοιμη η Ελλάδα να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία - Η Τουρκία δεν θα ενεργήσει απερίσκεπτα

Δένδιας: Πάντα έτοιμη η Ελλάδα να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία - Η Τουρκία δεν θα ενεργήσει απερίσκεπτα
"H Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ", υπογραμμίζει ο Ν. Δένδιας
«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντα της» , δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας,  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.
Μάλιστα ο υπουργός, σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου, απαντά «δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο, γιατί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εκείνη έχει να χάσει.
Το αξιόμαχο και η ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, άλλωστε, εξασφαλίζουν την αποτροπή οιασδήποτε επιβουλής».
Προσθέτει πως «αν και μπορούμε και μόνοι, δεν είμαστε μόνοι.
Οι σύμμαχοι και οι φίλοι μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και εκτός αυτής, θα είναι στο πλευρό μας, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και, όπως φάνηκε και από τη διπλωματική μας εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ».
Σημειώνει δε, ότι «η ανησυχία της Τουρκίας να προλάβει καταστάσεις που κρίνει ότι πιθανόν να μην τη συμφέρουν είναι προφανής, γεγονός που καταδεικνύουν και οι πρόσφατες βεβιασμένες κινήσεις της».
Υπογραμμίζει πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς με σοβαρότητα και ψυχραιμία, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο και κάθε πιθανή της κίνηση.
Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί, στο πλαίσιο, πάντα, των συνταγματικών μας επιταγών και του Διεθνούς Δικαίου».
 Ο υπουργός αναφέρει ότι  ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης.
«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων "εθνικών συμφερόντων" της.
 Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό της», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γειτονικές της χώρες προκειμένου να οριοθετήσει τις θαλάσσιές ζώνες και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα  στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων και με την Ιταλία.
«Η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα επιδιώξει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τα γειτονικά μας κράτη και, φυσικά, δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα νόμιμα, εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, δικαιώματα της», τονίζει.
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και το αν θα έχει κάτι τέτοιο πολιτικό κόστος, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως «δεν καθορίζει την πολιτική μας το πολιτικό κόστος αλλά η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων.
Σε αυτή τη βάση κινούμαστε και, φυσικά, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές μας», συμπληρώνοντας πως  «η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση και το έχει αποδείξει».
Για το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην προσπάθεια του γ.γ. για την επίλυση του ζητήματος.
«Ωστόσο, παρά το θετικό βήμα που έγινε στο Βερολίνο για την επανέναρξη των συνομιλιών, η πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Τουρκία δεν βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς», όπως σημειώνει.
Τέλος, για την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη,  με τον Αμερικανό Πρόεδρο, D. Trump, στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως «αναμένεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Ελλάδα και ΗΠΑ έχουμε τον ίδιο στρατηγικό στόχο, που είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη στάση των ΗΠΑ έναντι των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με την Τρίπολη.
Επιπλέον, αμφότερες οι πλευρές επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας έχοντας ως οδικό χάρτη τον Στρατηγικό Διάλογο, στον οποίο έχουν εισέλθει οι χώρες μας από τον Δεκέμβριο του 2018.
Προσδοκία μας, λοιπόν, είναι η περαιτέρω πρόοδος στους τομείς που περιλαμβάνονται στις θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου».
Και καταλήγει λέγοντας πως «θεωρώ δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον Πρόεδρο Trump για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης