Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Υποχρεωτικά εμβόλια σε παιδιά έως 4 ετών – Πληροφόρηση για εξετάσεις με μήνυμα στο κινητό

Κικίλιας: Υποχρεωτικά εμβόλια σε παιδιά έως 4 ετών – Πληροφόρηση για εξετάσεις με μήνυμα στο κινητό
Κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή στις αρχές του 2020
Υποχρεωτικό εμβολιασμό σε παιδιά έως 4 ετών, αλλά πληροφόρηση ακόμα και με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο για τις απαραίτητες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που θα γίνονται είτε σε δημόσιες δομές, είτε στον ιδιωτικό τομέα με την πλήρη κάλυψη του ΕΟΠΥΥ, θα περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους, όπως τονίζει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.
Ο υπουργός μιλά για τις αλλαγές που προωθεί με το νέο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «μέχρι σήμερα νομοθετήθηκαν δυο φορές αλλαγές στη δημόσια υγεία, αλλά ουδέποτε εφαρμόσθηκαν στην πράξη.
Ο σχεδιασμός που κάναμε θα ευνοήσει όλους τους πολίτες σε βάθος χρόνου, ώστε να προλαμβάνονται τα νοσήματα.
Δεν φέρνουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή για μικροπολιτική οφέλη, αλλά δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν υπάρχει και με το οποίο φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί το δομημένο κράτος, υλοποιώντας τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».  
Ο ίδιος κάνει λόγο για τρεις ρηξικέλευθες αλλαγές του συστήματος δημόσιας υγείας που περιγράφονται στο νομοσχέδιο, με την πρώτη να αφορά τη χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών με βάση τις συνήθειές τους (όπως κάπνισμα, αλκοόλ, κλπ).
Η δεύτερη αλλαγή θα περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) για όλους τους πολίτες με βάση την ηλικία τους αλλά και τον «χάρτη» των κινδύνων που θα δημιουργηθεί.
Η τρίτη αλλαγή προβλέπει τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας που υπάρχουν σε δήμους και περιφέρειες, τον οποίο αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Υγείας, ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όλοι οι γιατροί της χώρας θα είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε πολίτη, ενώ όσοι ήδη διαθέτουν φάκελο, (περίπου 1,5 εκατ. πολίτες) αυτός θα ενισχυθεί με τα επιπλέον στοιχεία και τις συνήθειες τους, ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι για κάθε έναν ξεχωριστά.
Μόλις γίνει η χαρτογράφηση όλων των πολιτών της χώρας, θα ξεκινήσει η προσωποποιημένη ενημέρωση για τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουν, οι οποίες θα είναι δωρεάν και θα γίνονται είτε σε δημόσιες δομές είτε στον ιδιωτικό τομέα με την πλήρη κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας σχεδιάζει μέσα στους πρώτους μήνες τους νέου έτους να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τα διαγνωστικά κέντρα, ώστε αν επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή για τον ΕΟΠΥΥ, με στόχο να μηδενιστεί η συμμετοχή των πολιτών.
Όπως αναφέρει ο υπουργός «ο ΕΟΠΥΥ είναι μονοψώνιο, γι΄ αυτό και θα προχωρήσω σε διαπραγμάτευση με τους με τους παρόχους, “αγοράζοντας” ουσιαστικά πακέτο εξετάσεων για συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων που θα προκύψει από τη χαρτογράφηση του πληθυσμού».  
Οι πολίτες που θα χρειάζονται μια συγκεκριμένη εξέταση θα ενημερώνονται ο καθένας ξεχωριστά γραπτώς, μέσω e-mail και sms στο κινητό ή ακόμη και τηλεφωνικά, για να τους υπενθυμίζει τον προσυμπτωματικό έλεγχο.      
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης