Διεθνή

Δυτικά Βαλκάνια: Προς Ζώνη Ελεύθερης Κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών

Δυτικά Βαλκάνια: Προς Ζώνη Ελεύθερης Κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών
Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ, όμως η ενταξιακή πορεία τους επιβράδυνε λόγω του Brexit
Οι ηγέτες τεσσάρων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν το Σάββατο (21/12/2019) Τίρανα προκειμένου να προωθήσουν το σχέδιό τους –που στηρίζεται και από την ΕΕ– για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών στην περιοχή προκειμένου να δοθεί ώθηση στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Παρόντες στη συνάντηση αυτή, την τρίτη κατά σειρά, ήταν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Edi Rama και Zoran Zaev και οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Aleksandar Vucic και Milo Dukanovic.
Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ, όμως η ενταξιακή πορεία τους επιβράδυνε λόγω του Brexit και των ανεπαρκών εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτό επειδή είμαστε μικροί και ασήμαντοι αν δεν αυξήσουμε την εργατική και οικονομική αγορά μας», είπε ο Vucic στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των συνομιλιών.
«Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κοινή αγορά εργασίας, κάτι που σημαίνει να γίνουμε πιο ελκυστικοί για τους ξένους επενδυτές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Vucic οι πολίτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας θα μπορούν να εργάζονται ελεύθερα στις τρεις αυτές χώρες, δεδομένης της έλλειψης εργατικού δυναμικού, και θα ευθυγραμμιστούν οι κανόνες ώστε να δημιουργηθεί μια αγορά 12 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας  είπε ότι η ΕΕ στηρίζει αυτό το σχέδιο και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χορηγήσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να τις βοηθήσει να εφαρμόσουν τις μεταξύ τους συμφωνίες.
Η άρση των συνοριακών ελέγχων θα επιταχύνει το διασυνοριακό εμπόριο και θα επιτρέψει στους ξένους τουρίστες να περνούν ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στα σύνορα.
«Αν προσγειωθούν στο Βελιγράδι Κινέζοι τουρίστες, θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα σε όλες τις χώρες της περιοχής», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev.
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου τόνισε ότι «κάθε περιφερειακή ενέργεια θα πρέπει να βοηθά ώστε να δημιουργηθεί μια δυναμική πρόοδος που θα οδηγήσει τις χώρες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατόν».
Στη συνάντηση δεν μετείχαν οι ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης