Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Πέρασε από το Κοινοβούλιο ο νόμος που θα απολύει δικαστές που θα αντιτίθενται στην κυβέρνηση

Πολωνία: Πέρασε από το Κοινοβούλιο ο νόμος που θα απολύει δικαστές που θα αντιτίθενται στην κυβέρνηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Βαρσοβία να μην εισάγει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο και να ζητήσει τη συμβουλή διεθνών εμπειρογνωμόνων
Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών, το κοινοβούλιο της Πολωνίας ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο θα απολύονται οι δικαστές που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τις οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση έχουν ως στόχο τον απόλυτο έλεγχο της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.
Ο νέος νόμος εγκρίθηκε με 233 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 10 αποχές με το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) όπως αποκαλείται να έχει προκαλέσει κοινωνική αναταραχή στη χώρα.
Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος   δήλωσε από το βήμα της πολωνικής Βουλής ότι "αυτό που αποδυναμώνει περισσότερο το κράτος δικαίου είναι η μετάλλαξη που ονομάζουμε κατάσταση των δικαστών.
Η κατάσταση των δικαστών, αυτό ακριβώς είναι το κράτος και το μοντέλο για το οποίο αγωνίζεστε στην αντιπολίτευση και το οποίο θέλετε να εισαγάγετε με τη βοήθεια των δικαστών που σας υπακούν.
Η κατάσταση των δικαστών είναι το κράτος που αγνοεί την αρχή της εθνικής κυριαρχίας που αγνοεί την εξουσία του έθνους. Η κατάσταση των δικαστών είναι το κράτος στο οποίο οι δικαστές αποφασίζουν τι είναι νόμος και τι δεν είναι''.
Η ψηφοφορία διεξήχθη λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Βαρσοβία να μην εισάγει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο και να ζητήσει τη συμβουλή διεθνών εμπειρογνωμόνων.
Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση υπογραμμίζει  ότι "ο νόμος είναι μια απλή, πρωτόγονη νομική φούσκα, η οποία υποτίθεται ότι είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από παρόμοια κόμματα σε αυταρχικά κράτη. Σε αυτές τις χώρες οι αρχές αποφασίζουν ποιες κρίσεις των δικαστών είναι νόμιμες και ποιες είναι δίκαιες. Αυτό είναι το μοντέλο που θέλετε να ακολουθήσετε''.
Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους δικαστικούς κύκλους της Πολωνίας. Χιλιάδες πολίτες ανάμεσά τους και δικαστές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης