Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: Υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Modi, μετά τις διαδηλώσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 14 άτομα

Ινδία: Υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Modi, μετά τις διαδηλώσεις που στοίχισαν  τη ζωή σε 14 άτομα
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή ένα νομοσχέδιο, που θα έδινε την ιθαγένεια σε πολίτες του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Αφγανιστάν
Υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε για σήμερα, Σάββατο 21/12, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας,  μετά  τις διαδηλώσεις που σημειώνονται στη χώρα κατά του νόμου περί παροχής υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή ένα νομοσχέδιο, που θα έδινε την ιθαγένεια σε πολίτες του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Αφγανιστάν, οι οποίοι υφίστανται διώξεις λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων στις πατρίδες τους.
Τουλάχιστον 14 άτομα έχουν έχασαν τη ζωή τους  σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών από την Τετάρτη, όταν το κοινοβούλιο της Ινδίας υιοθέτησε τον νόμο, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές του, κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων και υπονομεύει το κοσμικό Σύνταγμα της χώρας.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων, οι οποίοι σε αντίθεση με τους χριστιανούς και τους ινδουιστές, εξαιρούνται από την ευεργετική διάταξη απόκτησης της ινδικής ιθαγένειας.
Θεωρούν επίσης ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει το κοσμικό σύνταγμα της χώρας.
Ο Modi και οι υπουργοί του θα ζητήσουν την κατάσταση σχετικά με την ασφάλεια, μετά το κύμα διαδηλώσεων που έχει ξεσπάσει.
Οι διαδηλωτές αψήφησαν το Σάββατο 21/12 την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα δρακόντεια μέτρα που έχουν επιβληθεί και βγήκαν για άλλη μία φορά στους δρόμους.
Ακτιβιστές στο πολυπληθές κρατίδιο της Ινδίας,  Uttar Pradesh,  κατήγγειλαν, μάλιστα, ότι η τοπική αστυνομία έκανε εφόδους σε σπίτια και γραφεία για να αποτρέψει νέες διαδηλώσεις.
Δεκάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων και στο κρατίδιο Assam, όπου οι ντόπιοι είναι θυμωμένοι για το γεγονός ότι μη μουσουλμάνοι από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν, που έχουν εγκατασταθεί στην Ινδία από το 2015, θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν την υπηκοότητα της χώρας.
Η δυσαρέσκεια εναντίον των παράνομων μεταναστών από το Μπαγκλαντές υπάρχει εδώ και χρόνια στο Assam, όπου γυναίκες θα ηγηθούν της σημερινής πορείας.
Και σε άλλα μέρη της Ινδίας υπάρχει οργή για το νομοσχέδιο που θέτει θρησκευτικά κριτήρια για την απόκτηση της ιθαγένειας, καταπατώντας το κοσμικό σύνταγμα, όπως υποστηρίζει ο ιστορικός Ramachandra Guha, που συνελήφθη από την αστυνομία σε διαδήλωση, αλλά πλέον έχει αφεθεί ελεύθερος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης