Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier: Το 2020 έρχεται μαζί με το Brexit και 3 στόχους που πρέπει να επιτύχουν Βρετανία - ΕΕ

Barnier: Το 2020 έρχεται μαζί με το Brexit και 3 στόχους που πρέπει να επιτύχουν Βρετανία - ΕΕ
Οι 3 στόχοι του 2020 για ΕΕ - Βρετανία είναι: Η διατήρηση της στενής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η δημιουργία μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης σε θέματα ασφάλειας και μια νέα αμοιβαία συμφέρουσα οικονομική συμφωνία
Μετά τη νίκη του Βρετανού Πρωθυπουργού Boris Johnson και των Συντηρητικών στις γενικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου το θέμα του Brexit βαδίζει στη λήξη του: είναι πλέον σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Εκτοτε, θα εξαρτηθεί από τις δύο πλευρές να θέσουν τις βάσεις για μια μελλοντική σχέση βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τα κοινά συμφέροντα, υποστηρίζει ο Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματεύσεων του Brexit για την ΕΕ σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και εμού, η περίσταση θα είναι γεμάτη λύπη.
Αλλά αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.
Και εκτός αυτού, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα.
Τον Οκτώβριο απεφεύχθη ένα καταστροφικό «σκληρό» Brexit με την αποτυχία της συμφωνίας.
Από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit, εμείς από την πλευρά της ΕΕ - τα 27 κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – είχαμε ως πρωταρχικούς στόχους την κάλυψη των βασικών συμφερόντων της Ένωσης και την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και αλληλεγγύης.
 Επίσης, προτεραιότητά μας ήταν να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, βρίσκοντας λύση και για τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν την ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο το εμπόριο και την οικονομία.
Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προστατεύσαμε την ενιαία αγορά της ΕΕ και τις εγγυήσεις της για τους καταναλωτές, τα πρότυπα δημόσιας υγείας και υγείας των ζώων και τις διασφαλίσεις κατά της απάτης και της εμπορίας ανθρώπων.
Αλλά κάναμε επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση για μια νέα εταιρική σχέση.
Σύμφωνα με τις δικές της ευχές, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από την 1η Φεβρουαρίου 2020.
Ωστόσο, θα παραμείνει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.
Και η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι συνήθης για τους πολίτες, καταναλωτές, επιχειρήσεις, σπουδαστές και ερευνητές και από τις δύο πλευρές του καναλιού κατά το επόμενο έτος.
Επιπλέον, μετά τη μεταβατική περίοδο, θα υπάρξει χρόνος για την εφαρμογή πρακτικών μέτρων για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Βόρεια Ιρλανδία, και να αρχίσει να διαπραγματεύεται μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.
Αλλά εάν δεν είχε ληφθεί απόφαση από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τον Ιούλιο του 2020 για παράταση της μεταβατικής περιόδου - την οποία απέκλεισε ο Johnson - μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 11 μήνες.
Αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά «εμείς θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας», ακόμα κι αν δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τα πάντα.
Ποτέ δεν αποτυγχάνει η ΕΕ όταν διαπραγματεύεται την υλοποίηση μιας κοινής φιλοδοξίας.
Δεδομένου ότι είναι η ώρα για τα ψηφίσματα της Πρωτοχρονιάς, θα πρέπει να θέσουμε τρεις στόχους για να πετύχουμε αυτή τη φορά το επόμενο έτος.

1ον, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διασφαλίσουν τη συνεργασία και την αναζήτηση κοινών λύσεων για τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ, αλλά δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη.
Όπως δήλωσε πρόσφατα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, «Ό, τι και αν επιφυλάσσει το μέλλον, ο δεσμός και η φιλία μεταξύ των ανθρώπων μας είναι άθραυστοι».
Από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της πολυμέρειας, την υπεράσπιση των πατρίδων μας και την καταπολέμηση εκείνων που επιλέγουν τη βία από τις ειρηνικές λύσεις, μοιραζόμαστε ουσιώδη συμφέροντα και τις αξίες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ θα συνεχίσει να εμπλέκεται θετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε διεθνή φόρα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Ομάδα των 20.
Για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή.
Την επόμενη χρονιά, η διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος (COP26) θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη της Σκωτίας.
Ο καθορισμός φιλόδοξων στόχων θα απαιτήσει ισχυρή κοινή θέση.
Εάν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν σε ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα, δεν απομένουν πολλές ελπίδες να ακολουθήσουν κι άλλοι στον κόσμο.

2ον, πρέπει να οικοδομήσουμε μια στενή εταιρική σχέση σε θέματα ασφαλείας.
Και εδώ, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει συνέπειες.
Η ισχυρή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη της ΕΕ συνδέεται με την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων.
Λειτουργεί επειδή έχουμε κοινούς κανόνες, κοινούς μηχανισμούς εποπτείας και ένα κοινό Δικαστήριο.
Επειδή έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και είμαστε βέβαιοι ότι προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματά μας, είμαστε σε θέση να μοιραστούμε μια ευρεία γκάμα δεδομένων και να εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες λύσεις.
Ο ίδιος βαθμός συνεργασίας δεν μπορεί να υπάρξει με μια τρίτη χώρα εκτός του Schengen.
Αλλά ούτε η ΕΕ, ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους, χωρίς να κοιτάξουν πέρα από τα σύνορά τους και να οικοδομήσουν συμμαχίες.
Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των κυβερνοεπιθέσεων και άλλων προσπαθειών που υπονομεύουν τις δημοκρατίες μας απαιτεί κοινή προσπάθεια.
Οι ζωές των πολιτών μας εξαρτώνται από την ικανότητά μας να υπολογίζουμε ο ένας στον άλλο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει συμβιβασμός στην αμοιβαία ασφάλεια μας.
Αυτό θα πρέπει να είναι μια άνευ όρων δέσμευση και από τις δύο πλευρές.
Γνωρίζω ότι ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Josep Borrell, συμφωνεί.
 
3ον, το 2020 θα πρέπει να βρούμε εκείνη την οικονομική συνεργασία που να αντικατοπτρίζει τα κοινά μας συμφέροντα, τη γεωγραφική εγγύτητα και την αλληλεξάρτηση.
Στην «πολιτική δήλωση» που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο παράλληλα με τη συμφωνία αποχώρησης, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και απέρριψε την ιδέα ότι θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα καταστούν δύο ξεχωριστές αγορές.
Η ΕΕ - συμπεριλαμβανομένου του αρμόδιου για θέματα εμπορίου κ. Phil Hogan - θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις αυτές με θετικό πνεύμα, με την προθυμία να αξιοποιήσει στο έπακρο το μικρό διαθέσιμο χρόνο.
Αλλά, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα διατηρήσουμε τα στρατηγικά μας συμφέροντα.
Γνωρίζουμε ότι η ανταπόκριση στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα - και όχι στις δεξιότητες, την καινοτομία και την ποιότητα - οδηγεί μόνο σε έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω που θέτει τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τον πλανήτη στην χαμένη πλευρά.
Έτσι, οποιαδήποτε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πρέπει να προβλέπει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τα πρότυπα, τις κρατικές ενισχύσεις και τα φορολογικά θέματα.

Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι μας για το 2020:
Η διατήρηση της στενής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Να δημιουργηθεί μια ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας και,
Να διαπραγματευθούμε μια νέα αμοιβαία συμφέρουσα οικονομική συμφωνία (η οποία, πιθανότατα, θα πρέπει να επεκταθεί στα επόμενα χρόνια).

Μόλις λάβουμε την εντολή μας από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, η ομάδα μας θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με εποικοδομητικό πνεύμα με το Ηνωμένο Βασίλειο - μια χώρα που πάντα θα θεωρούμε ως φίλο, σύμμαχο και εταίρο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης