Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jinping (Κίνα): Δεν θα επιτρέψουμε καμία ξένη παρέμβαση σε Χονγκ Κονγκ, Μακάο

tags :
Jinping (Κίνα): Δεν θα επιτρέψουμε καμία ξένη παρέμβαση σε Χονγκ Κονγκ, Μακάο
Η διαχείριση των δύο ειδικών αυτών διοικητικών περιοχών είναι εσωτερική μας υπόθεση είπε ο Xi Jinping
Τη θέση ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει καμία ξένη παρέμβαση σε Χονγκ Κόνγκ και Μακάο διατύπωσε ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, τονίζοντας ότι η διαχείριση των δύο αυτών ειδικών διοικητικών περιοχών είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση του Πεκίνου.
«Πρέπει να τονίσω ότι, μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο στη μητέρα πατρίδα, η διαχείριση των υποθέσεων αυτών των δύο Ειδικών Διοικητικών Περιοχών είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Κίνας, όχι ξένων δυνάμεων.
Δεν επιτρέπουμε σε καμία ξένη δύναμη να παρεμβαίνει» είπε ο Xi Jinping κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την 20ή επέτειο από την παράδοση του Μακάο σε κινεζική κυριαρχία.
Ο Jinping επαίνεσε την πρώην πορτογαλική αποικία για τον πατριωτισμό και την πίστη της αλλά δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στα όσα εκτυλίσσονται εδώ και έξι μήνες στο Χονγκ Κονγκ.
Σημειώνεται πως το Μακάο επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία στις 20 Δεκεμβρίου του 1999, με το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που στόχο είχε να διασφαλίσει έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας, βάσει του οποίου κυβερνάται και το Χονγκ Κονγκ.
Και ενώ στο Χονγκ Κονγκ μαίνονται οι διαδηλώσεις με τους πολίτες να κάνουν λόγο για περιστολή των ελευθεριών τους από το Πεκίνο, οι αντιδράσεις στο Μακάο είναι λίγες.
Το Πεκίνο αρνείται ότι υπονόμευσε την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τις ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ότι ανακινούν προβλήματα στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Ο Xi Jinping αφού όρκισε τη νέα κυβέρνηση του Μακάο, ενθάρρυνε τη διαφοροποίηση της οικονομίας της, που βασίζεται ιδιαίτερα στα καζίνο που βρίσκονται εκεί, καλώντας τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιούργησε η περιφερειακή επενδυτική ζώνη γνωστή η Ευρύτερη Περιοχή του Κόλπου.
Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε την περαιτέρω ενοποίηση με την ηπειρωτική Κίνα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα, ενώ είπε πως ο πατριωτισμός του Μακάο είναι ο «πιο σημαντικός λόγος» για την επιτυχία του «μοντέλου διακυβέρνησης μια χώρα, δύο συστήματα».
«Η βούληση της κινεζικής κυβέρνησης και του κινεζικού λαού για να προστατευθεί η εθνική κυριαρχία, η ασφάλεια και το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι ακράδαντη.
Η πορεία προς το να ξανανιώσει το κινεζικό έθνος είναι ασταμάτητη» είπε ο Xi Jinping.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης