«Αδιάφορη» η Wall Street για την παραπομπή Trump - Σε νέα ιστορικά υψηλά - Κέρδη +0,45% για S&P 500

«Αδιάφορη» η Wall Street για την παραπομπή Trump - Σε νέα ιστορικά υψηλά - Κέρδη +0,45% για S&P 500
Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές
Ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές στη σημερινή (19/12/2019) συνεδρίαση, με τους επενδυτές να μην φαίνεται να επηρεάζονται από την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπέμψει σε δίκη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Όπως αναφέρουν αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές η εν λόγω παραπομπή αποτελεί περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού του Δημοκρατικού Κόμματος και λιγότερο μία υπόθεση ουσίας, ενώ προσθέτουν ότι το πιθανότερο είναι ότι θα αποτελέσει παράγοντα στήριξης για τον Trump, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.
Image
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να ενισχυθεί 0,49% στις 28.377 μονάδες, με τον S&P 500 να κινηθεί 0,45% υψηλότερα στις 3.205 μονάδες και τον Nasdaq να εμφανίσει κέρδη 0,67% στις 8.887 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου τάχθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την ιστορική συνεδρίαση στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2019.
Ωστόσο η απόφαση παραπομπής του Trump μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως μια κίνηση εντυπωσιασμού καθώς η Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, που θα ακολουθήσει της διαδικασίας, εκτιμάται ότι θα αθωώσει τον πρόεδρο των  ΗΠΑ.
Ο Trump είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης.
Οι δύο προηγούμενοι ήταν ο Andrew Johnson και ο B. Clinton, οι οποίοι και οι δύο αθωώθηκαν από την Γερουσία.
Στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αντέδρασε άμεσα ο Trump, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για απάτη καθώς και για το ότι προσπαθούν να επηρεάσουν την προεκλογική περίοδο και ότι έχουν κηρύξει πόλεμο στην Δημοκρατία.
Η παραπομπή του Trump έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας που καθιστούν εξαιρετικά πιθανή την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα το 2020.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο στις 234 χιλ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, καταγράφοντας πτώση 18 χιλ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου.
Μετά τo άλμα που είχε καταγραφεί στις αρχές Δεκεμβρίου σε υψηλά 2 ετών, οι αιτήσεις κατέγραψαν πτώση.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, ανέμεναν υποχώρηση των αιτήσεων στις 235 χιλ.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 4 εβδομάδων, ο οποίος θεωρείται πιο σταθερός δείκτης, αυξήθηκε κατά 1.500 αιτήσεις στις 225 χιλ.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές διακυμάνσεις σημείωσαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις αγορές να μην επηρεάζονται σημαντικά από την παραπομπή του Donald Trump.
Οι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την ψήφο στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέρ της παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία αναμένεται ευρέως να μην ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσης Trump από την προεδρία.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε μόλις -0,08% στις 13.211 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε κε΄ρδη +0,51% στις 7.578 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 εμφάνισε άνοδο +0,24% στις 5.972 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στη Μαδρίτη έκλεισε στις 23.708 μονάδες με μεταβολή +0,34%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 στις 9.617 μονάδες με πτώση -0,05%. 
Image
Image
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 είχε οριακή άνοδο 0,09% στις 414,75 μονάδες, με τους κλάδους μέσων ενημέρωσης, ιατροφαρμακευτικών εταιριών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Image
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό επιτόκιο, όπως αναμενόταν.
Ωστόσο η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς επτά ψήφισαν υπέρ και δύο κατά.
Δύο μέλη της νομισματικής επιτροπής της BoE, οι Jonathan Haskel και Michael Saunders, τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στο 0,50%, όπως και τον Νοέμβριο.
Η BoE υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο +0,1% για το δ΄ τρίμηνο του 2019, από +0,2% τον Νοέμβριο, γεγονός που αντανακλά την αποδυνάμωση των οικονομικών συνθηκών.
Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για διατήρησε του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στα 435 δισ. δολ. και εταιρικού χρέουτς, ύψους 10 δισ. δολ.
Σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι η "μερική αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παρέχει πρόσθετη υποστήριξη στις προοπτικές".
Εν τω μεταξύ, τέλος στα αρνητικά επιτόκια έβαλε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μετά από πέντε χρόνια.
Η Riksbank αύξησε τα επιτόκια από το -0,25% στο 0%.
Έτσι, έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που εγκαταλείπει τα αρνητικά επιτόκια.
Τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά στην Ευρωζώνη, στην Ιαπωνία, στη Δανία, την Ελβετία και την Ουγγαρία, σημειώνει το Reuters.
Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2021.
Η παλαιότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου μείωσε τα επιτόκια στο -0,10% το 2015, λόγω της ανησυχίας ότι η κρίση της Ευρωζώνης θα επέφερε πλήγμα στις ήδη αδύναμες τιμές και θα οδηγούσε σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ, ιαπωνικού τύπου.
Το 2016 προχώρησε σε νέα μείωση στο -0,5% το 2016.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS