Ενέργεια

ΤΑΙΠΕΔ: Καταλληλότερη η πώληση των μετοχών των ΕΛΠΕ σε τρία διαδοχικά «πακέτα»

tags :
ΤΑΙΠΕΔ: Καταλληλότερη η πώληση των μετοχών των ΕΛΠΕ σε τρία διαδοχικά «πακέτα»
«Παράθυρο» από το Ταμείο επαναδιαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τη μη πώληση μεριδίου των Ελληνικών Πετρελαίων
Ανοιχτό παραμένει το ποσοστό των ΕΛΠΕ που θα διαθέσει το δημόσιο  μέσω του Χρηματιστηρίου αλλά και το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης της σχετικής διαδικασίας. Και τα δύο αυτά ζητήματα σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ εξαρτώνται από το timing της χρηματιστηριακής αγοράς.
Δεδομένου ότι η διάθεση του πακέτου μετοχών θα γίνει βάσει του νόμου με  discount  για να ξεκινήσει η διαδικασία μετοχοποίησης, όπως εξηγούν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να διασφαλιστεί μια  τιμή μετοχής που να μην ζημιώνει το δημόσιο. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το καταλληλότερο σενάριο για την διασφάλιση μεγαλύτερης απόδοσης για το δημόσιο είναι η διάθεση του ποσοστού μετοχών που θα αποφασισθεί σε τρία πακέτα και όχι εφάπαξ.

Σε συμφωνία με τους θεσμούς το ποσοστό πώλησης

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως έχει διατυπωθεί από τον υπουργό Ενέργειας, είναι να μην διαθέσει το σύνολο του 31% που κατέχει στο ελληνικό δημόσιο, το τελικό ποσοστό ωστόσο θα καθορισθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς.
Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ πάντως σε συνάντηση που είχαν χθες με δημοσιογράφους δεν απέκλειαν και το γεγονός μιας επαναδιαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την μη πώληση ποσοστού υποστηρίζοντας ότι η περαιτέρω μετοχοποίηση έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικό και θα μπορούσαν τα προσδοκώμενα έσοδα να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Οψιόν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την αποχώρηση των ΕΛΠΕ αν δεν πλειοδοτήσουν

Αισιοδοξία εκφράζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών που έχει δρομολογηθεί ήδη και της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.
Η προκήρυξη, που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιλύει και τα θέματα που συνδέονται με την συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην ΔΕΠΑ Εμπορίας και την παράλληλη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για την διεκδίκηση του 65% που κατέχει το δημόσιο.
Η προκήρυξη σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχει οψιόν που θα υποχρεώνει τον πλειοδότη να αγοράσει και το ποσοστό των ΕΛΠΕ με discount επί του τιμήματος που θα αγοράσει το ποσοστό του δημοσίου.
Τα ΕΛΠΕ έχουν δηλώσει ότι στην περίπτωση που δεν κριθούν πλειοδότες στον διαγωνισμό θα πουλήσουν το 35% που κατέχουν στην ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Άμεση εκκίνηση της διαδικασίας εξαγοράς του 20% της Gastrade
 
Επίσης, στον αγοραστή της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πολύ πιθανό να περιέλθει και το 20% της μετοχικής σύνθεσης της Gastrade, η οποία σχεδιάζει την εγκατάσταση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να εξαγοραστεί το μερίδιο της Gastrade και να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με τις εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη δρομολογείται η αποτίμηση του asset, ώστε η «είσοδος» της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην Gastrade να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης.
Η συμφωνία συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην Gastrade είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2018.
Το χρονικό περιθώριο για να μετουσιωθεί σε εξαγορά είναι η λήξη της πρώτης φάσης της διαδικασίας για την πώληση του 65% του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα επηρεαστεί η εξέλιξη του διαγωνισμού.
Ο λόγος είναι ότι τότε τα στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο asset θα μπορούν να περιληφθούν στη συνέχεια στο πληροφοριακό υλικό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο οποίο θα αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (VDR) οι υποψήφιοι επενδυτές που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση.
Αυτό σημαίνει ότι θα συνυπολογίσουν την εξαγορά στον καθορισμό των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβάλουν στη συνέχεια.
Αντίθετα, αν η εξαγορά δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, τότε στον αγοραστή της ΔΕΠΑ θα περιέλθει η υφιστάμενη συμφωνία συμμετοχής.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης